CS. B. 2021.08.12 21:06

UEFA: bevezethetik a fizetési plafont és a luxusadót

A The Times értesülései szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bevezetheti az amerikai sportokban használt, úgynevezett fizetési plafont, illetve a luxusadót – ezt úgy tenné meg, hogy felülírná a korábban bevezetett pénzügyi fair play-t.

Az UEFA (köztük az elnök, Aleksander Ceferin) szeptemberben ülhet össze a financiális kérdések miatt (Fotó: AFP)
Az UEFA (köztük az elnök, Aleksander Ceferin) szeptemberben ülhet össze a financiális kérdések megvitatására (Fotó: AFP)

 

A 2010-ben bevezetett pénzügyi fair play-t – melyet az UEFA vezetett be, és a lényege, hogy a klubok legfeljebb annyit költhetnek, amennyi bevételük keletkezik a labdarúgással kapcsolatos tevékenységükből – rengeteg kritika érte, mivel többen úgy érzik, hogy a kisebb költségvetéssel rendelkező klubok helyzete nem kiegyenlített a pénzben dúskáló csapatokkal szemben, mert azok nem kapnak megfelelő büntetést a szabály áthágása esetén.

Az UEFA pontos tervei még nem ismertek, azonban a The Times információi szerint a szövetség készen áll a pénzügyi fair play teljes kiiktatására, melyet az amerikai profi baseball-ligában (MLB), illetve az amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) használt fizetési plafonnal helyettesítenének. 

Az értesülés szerint a szabályozás ligáról ligára változhat, és a klubvezetőknek lehetőségük lesz a fizetési plafon bővítésére, ám ez esetben luxusadót kellene fizetniük, amely azt foglalja magában, hogy az adott összeg kétszeresének megtérítése szükséges – ennek egy részét a liga többi klubja között osztanák szét.

A brit napilap szerint az UEFA vezetősége szeptemberben tarthat ülést a financiális kérdések átbeszélésével kapcsolatban.

Renitens csapatként a PSG-t szokták emlegetni, mely idén 60 millió euróért szerződtette Asraf Hakimit, továbbá ingyen – ám hihetetlenül magas fizetésért – szerezte meg Lionel Messi, Sergio Ramos, Georginio Wijnaldum és Gianluigi Donnarumma játékjogát.

2022.09.29 22:11:04

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A teljesítménysportban persze előbb-utóbb az eredmény kerül előtérbe, de ez így is van jól, mint ahogy az is, hogy egyelőre jár a már-már életszerűtlenül józan szurkolói türelem egy valóban sokra érdemes csapatnak. A folyamatos sikerközeliséghez szokott nagy futballhatalmak esetében persze korántsem ennyire megengedő a közeg.

2022.09.28 22:40:17

Minden más foci nemzetisport.hu

A Marco Rossi vezette magyar válogatott szerezte a legnagyobb meglepetést.

2022.09.28 23:55:21

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ott a zászló, adják át, utána egy jatt, esetleg némi mosoly.