Brazília: így búcsúzik Pelétől a világ Infantinótól Usain Boltig

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.12.30. 09:05
null
A világ vezetői és élsportolói is elbúcsúztak Pelétől (Fotó: Getty Images)
Az egész világ a 82 éves korában, december 29-én elhunyt háromszoros világbajnok brazil Pelét gyászolja. Elnökök, szervezetek és élsportolók is megemlékeztek a futball királyáról.

„Pelé, az egyetlen ember, aki háromszor is világbajnok lett. A játékunk legendája! Nyugodj békében, halhatatlan király!” – búcsúzott Pelétől a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA).

Gianni Infantino, FIFA-elnök:

„Mindenki, aki szereti ezt a játékot, sohasem akarta, hogy eljöjjön ez a nap– kezdte Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke. –Sok szempontból egyedülálló volt. Ő volt az egyetlen labdarúgó, aki háromszor nyert világbajnokságot. Tudása és képességei páratlanok voltak. Pelé olyan dolgokat művelt, amelyekről más játékosok nem is álmodtak. Az a látvány, ahogy ünnepelve a levegőbe vág, az egyik legikonikusabb a sportágunkban, s bevésődött a történelmünkbe. Mivel a televíziós közvetítések akkor még gyerekcipőben jártak, csak néhány pillanatot láthatunk abból, mire volt képes. A legfontosabb, hogy a király mosollyal az arcán emelkedett a trónra. A futball akkoriban is brutális lehetett. Pelé gyakran durva bánásmódban részesült, de ki tudott állni magáért, mindig példamutató sportoló volt, őszinte tisztelettel ellenfelei iránt. A vele töltött pillanatok örökre megmaradnak az emlékezetemben és a szívemben. Hagyatékát lehetetlen szavakkal összefoglalni. Ma mindannyian gyászoljuk kedves Pelé fizikai jelenlétének elvesztését, de ő már régen elérte a halhatatlanságot, ezért örökké velünk lesz” – zárta szavait a FIFA-elnök.

A futballkirály előtt tiszteleg a dél-amerikai szövetség, a CONMEBOL vezetősége és épülete is.


A Maracana és a Megváltó Krisztus-szobor is Pelé előtt tiszteleg.


„Egyéniség. Zseniális. Technikás. Kreatív. Tökéletes. Utolérhetetlen. Ahová Pelé megérkezett, ott maradt. Mivel sohasem hagyta el a csúcsot, de ma elhagyott minket. A futball királya. Minden idők legnagyobbja. A gyász világa. Az elválás szomorúsága keveredett az írott történelem hatalmas büszkeségével” – fogalmazott a brazilok klasszis csatára, Ronaldo.


Ronaldinho:

Thiago Silva:

„Örökké a futball királya. Nyugodj békében, Pelé. Megváltoztattad a futball történelmét. Az örökséget mindig a szívünkben őrizzük! Köszönet mindenért!” – írta a Chelsea brazil védője.

„Ma a futball legszebb fejezetétől búcsúzunk. Attól a sráctól, aki elvarázsolta a világot, és örökre megváltoztatta a játékot. Mindig te leszel a legnagyobb, mert hatvan évvel ezelőtt, minden nehézséggel amellyel szembesültél, már azt csináltad, amit kevesen tudnak. A srác, aki ezredik gólját a gyermekeknek ajánlotta, és rávette hazánkat, hogy felfedezze: többre képes. Te páratlan vagy és leszel, király! Te halhatatlan vagy! Köszönöm, isten fogadjon tárt karokkal!” – írta búcsúzóul Richarlison.

„Pelé igazi inspiráció és az egyik legnagyobb, aki valaha játszotta ezt a játékot. Nyugodjon békében” – fogalmazott a Tottenham csatára, Harry Kane.


„A futball a mai napon elveszítette történetének legnagyobb részét. Egy egyedülálló barátomat veszítettem el. A futball örökre a tiéd lesz” – írta a német Franz Beckenbauer, aki a Cosmosban rövid ideig együtt játszott Pelével.


Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke:

„Egy olyan sportban, amely mindennél jobban összehozza a világot, Pelé szerény helyzetből futballlegendává emelkedése és annak története megmutatja mindazt, ami lehetséges.”

Barack Obama, korábbi amerikai elnök az alábbi sorokkal búcsúzott Pelétől:

„Pelé volt az egyik legnagyszerűbb, aki valaha is ezt a gyönyörű játékot játszotta. A világ egyik legismertebb sportolójaként pedig megértette az emberekkel a sport összehozó erejét.”

Alberto Fernández, Argentína elnöke:

„A történelem egyik legjobb labdarúgója távozott közülünk. Mindig emlékezni fogunk azokra az évekre, amikor Pelé képességeivel elkápráztatta a világot. Nagy ölelés a családjának és a brazil népnek, akik a szívükben hordozzák őt” – fogalmazott Alberto Fernández.

„Játék. Király. Örökkévalóság” – búcsúzott Pelétől Emmanuel Macron francia elnök.

Angliában is az ikon előtt tisztelegnek.

Usain Bolt, jamaicai atléta:

„Nem láttam játszani, nem voltam olyan szerencsés, de mindig tanítottak, s azt mondták, ő a futball királya” – írta Rafael Nadal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik