Az aranyéremre hiába vártunk

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2005.10.17. 01:12
Címkék
A lipcsei vívó-világbajnokságot egy ezüst- és két bronzéremmel zárta a magyar válogatott, és ezzel teljesítette Szabó Bence kapitány (kis képünkön) előzetes tervét. Apró szépséghiba, hogy az idén sem sikerült aranyat szerezni.
Knapek Edina volt a magyar csapat egyetlen egyéni érmese
Knapek Edina volt a magyar csapat egyetlen egyéni érmese
MTI
Knapek Edina volt a magyar csapat egyetlen egyéni érmese
Knapek Edina volt a magyar csapat egyetlen egyéni érmese
Knapek Edina volt a magyar csapat egyetlen egyéni érmese
MTI
Knapek Edina volt a magyar csapat egyetlen egyéni érmese
A dobogó tetejére legutóbb a női párbajtőrcsapat állhatott fel (2002), egyéniben a párbajtőröző Horváth Mariann 1992-es győzelme óta várunk az aranyra.

– A versenyzők remek hajrával begyűjtötték a megálmodott három érmet. Ezek után elégedett a lipcsei teljesítménnyel?
– Szakmailag jónak tartom a produkciónkat – mondta Szabó Bence szövetségi kapitány. – Büszkék lehetünk arra, hogy a sikeres athéni olimpia után, amikor is négy kulcsemberünkre, Nagy Tímeára, Mincza Ildikóra, Ferjancsik Domonkosra és Kulcsár Krisztiánra nem számíthattunk, és öt újoncot kellett bevetnem, ilyen eredménnyel zártunk.

– Vagyis minden nagyon szép, minden nagyon jó…?
– Nem teljesen. Női tőrben Knapek Edina bronza csodálatos eredmény, ellenben Mohamed Aida és Varga Gabriella teljesítménye csalódást okozott. A párbajtőröző Kovács Iván egész évben nem került Világkupa-döntőbe, de most beverekedte magát a nyolc közé; egyelőre elképzelhetetlen nélküle a szakág. Három társa gyengén produkált, különösen Fekete Attila. Neki többet kell edzenie és fegyelmezettebben kell viselkednie a páston.

– Előzetesen a női párbajtőrt és a férfi kardot, Tóth Hajnalkát és Nemcsik Zsoltot éremesélyesnek mondta. Esetükben mi hiányzott a sikerhez?
– Nemcsik Zsoltnak a kubai zsűri ténykedése ellenére az ukránt meg kellett volna vernie. Ám egysíkú volt a vívása, s nem tudott váltani. Tóth Hajnalka kiváló formában érkezett a vébére, tőle ennél többet vártunk még akkor is, ha nehéz ágra került.

A legnagyobb…

…visszatérő: Valentina Vezzali (az olasz olimpiai bajnok tőrvívó július 9-én adott életet Pietro nevű kisfiának, és alig három hónappal a szülés után megvédte világbajnoki címét)

…meglepetés: a női tőrcsapatok versenye (a világranglista első három helyezettje – az olasz, az orosz és a lengyel válogatott – közül egyik sem jutott a négy közé)

…sorozat: az orosz férfi kardcsapaté (2001, 2002, 2003 után megszakítás nélkül negyedszer lett világbajnok a válogatott)
– Az újoncok miként állták meg a helyüket?
– Elsősorban a kardozó Decsi Tamást kell kiemelnem, aki egyéniben a legjobb tizenhat közé jutott, és a csapatban is remekelt. Párbajtőrben Révész Julianna nem tudott élni a lehetőséggel. Szász Emese a későbbi ezüstérmessel szemben maradt alul, ami még rendben lenne, de tíz hatos vezetése után történt ez…

– A csapatversenyek hozták a bravúrokat, de a nagy pofont is.
– A női kardozóktól fantasztikus eredmény a bronz, és a női párbajtőrözők előtt is le a kalappal az ezüst kapcsán. Pótolni tudták a két klasszist, Nagy Tímeát és Mincza Ildikót. A női tőrcsapat óriásit hibázott. Miután remek vívással legyőzte Kínát, nem bírt a románokkal. A férfi kardcsapat maga volt a katasztrófa. Decsi Tamást sajnálom, remek teljesítményt nyújtott, de egyedül kevés volt.

– A kérés ugyanaz, mint az egerszegi Európa-bajnokság után: osztályozza az összteljesítményt.
– Lehet, hogy sokan megmosolyognak majd, de én jónak minősítem. Nekünk nincs Sztanyiszlav Pozdnyakovunk, Pavel Kolobkovunk, Laura Flesselünk, Valentina Vezzalink. Manapság is vannak jó vívóink, akik jó sorsolással nyerhetnek. De biztos esélyesünk nincs. ---- N ---- S
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik