Rossival, de Szalai nélkül hétből csak kétszer nyert a válogatott

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.09.27. 18:53
null
Innentől Szalai Ádám nélkül kell terveznie Marco Rossinak (Fotó: Mirkó István)
A magyar labdarúgó-válogatott az olaszok elleni, hétfői 2–0-s vereséggel befejezte a Nemzetek Ligája harmadik, 2022-es kiírását. Ennek, no meg Szalai Ádám válogatottól való visszavonulása apropóján összegyűjtöttünk néhány statisztikai érdekességet.


A magyar válogatott egyedüliként jutott el a Nemzetek Ligája első kiírásában még a C-divízióban szereplő csapatok közül az A-ligába, amelyben első szereplése alkalmával kis híján a sorozat négyes döntőjébe is bejutott. A magyar válogatott összesített NL-mérlege 9 győzelem, 4 döntetlen és 5 vereség, 24–15-ös gólkülönbség (az olaszok elleni hétfői meccs után).

A Nemzetek Ligája harmadik kiírásán vagyunk túl, és a mieink még egyszer sem végeztek a másodiknál rosszabb helyen. A C-ligában a 2. hellyel kezdtünk, majd a B-ben megnyertük a csoportunkat, most ismét 2. helyen zártunk. Miközben Eb- és vb-selejtezőkön 1997 óta nem tudunk csoportunkban az 1–2. hely valamelyikén zárni. Az NL-t viszont némi túlzással nekünk találták ki. Nemzeti csapatunk a Nemzetek Ligája-szereplésének köszönhette, hogy részt vehetett 2021-ben az Európa-bajnokságon. Most pedig a 2. helynek köszönhetően az 1. kalapból sorsolják ki az Eb-selejtezők csoportbeosztásánál, továbbá az NL összetett rangsora révén (most 7. a magyar válogatott, ha a spanyolok kedden legyőzik Portugáliát, akkor egy helyet visszacsúszik) szinte biztos, hogy ha nem sikerül az 1–2. hely valamelyikét elcsípnie az Eb-selejtezőn, akkor a pótselejtezőn még javíthat majd.

A Nemzetek Ligájában hat meccsből hármon nem kaptunk gólt (az angolok ellen egyet sem, a németektől csak egyet). Érdekesség, hogy idén az olaszok ellen kaptunk először gólt a második félidőben – ez azért lényeges, mert a 2021-es naptári évben pont a második félidőben kaptuk a gólok nagy részét.

Az olaszok ellen viszont előjött egy másik gyenge pontja a csapatnak: 2020 novembere óta (a szerbek elleni 1–1-et követően) hétszer került hátrányba a magyar válogatott, és mind a hétszer ki is kapott.

Érdekesség, hogy a hat idei NL-meccsünk közül az olaszok elleni hétfői találkozón birtokoltuk a legtöbbet a labdát (51 százalékban), és ezen a meccsen próbálkoztunk a legtöbb lövéssel/fejessel (13-mal), ez hattal több kísérletet jelent, mint az angliai 4–0-s siker alkalmával. Most tehát 13-ból találtuk el ötször a kaput, Wolverhamptonban pedig hétből ötször, ami jól mutatja, azon a mérkőzésen jóval hatékonyabb volt a mieink játéka.

Marco Rossi együtteséből a három középső védő, Lang Ádám, Willi Orbán és Szalai Attila játszotta végig mind a hat NL-meccsünket. Langnál külön kiemelendő, hogy a Wyscout statisztikai oldal adatai szerint 79.31%-ban megnyerte párharcait a sorozatban, ebben a tekintetben pedig ő végzett az élen (a legalább 450 percet játszó védők közül) az A-ligában.

A 86. válogatott meccsén a nemzeti csapattól búcsúzó Szalai Ádám Marco Rossi kapitányi időszakában hét mérkőzésről hiányzott. Ezen hét alkalom során csak kétszer tudott nyerni a válogatott, Ciprus és Törökország ellen (1–0 és 2–0), de csak utóbbi volt tétmeccs. 2018 szeptembere óta kétszer ikszeltünk Szalai nélkül (Magyarország–Szerbia 1–1, Anglia–Magyarország 1–1), háromszor pedig kikaptunk (az albánoktól itthon és idegenben is 1–0-ra, Montenegróban 2–1-re) nélküle.

Rossi kapitányi időszakában a 47. mérkőzését játszotta a magyar nemzeti együttes. A múlt heti lipcsei találkozóval előzte meg Rossi a kapitányi örökranglistán Bicskei Bertalant, és most már egyedül áll a negyedik helyen. Az olasz szakvezető 9 döntetlen és 16 vereség mellett 22 győzelmet számlál, ezzel szintén negyedik, és már csak két diadallal marad el a győzelmi örökrangsor 3. helyén álló Mészöly Kálmántól (24).

TÖBB MINŐSÉGI HELYZETÜNK VOLT... AZ OLASZOK ELLENI CSOPORTDÖNTŐ STATISZTIKÁI

Szabad szemmel is látszott, hogy sokszor csak az olaszok kapusa, Gianluigi Donnarumma jelentette a két csapat közti különbséget, ezt pedig a számok is alátámasztják. A markstats bot Twitter-oldal statisztikái szerint a helyzeteink minősége alapján két gólig is eljuthattunk volna (2.05-ös xG), ebben a tekintetben pedig jócskán felülmúltuk a kétszer betaláló olaszokat (1.41-es xG) – ezt a képet persze torzítja, hogy nekünk kellett ez eredmény után futnunk. Többet birtokoltuk a labdát, magasabbra toltuk a védelmi vonalunkat, s közel annyi veszélyes támadást vezettünk, mint Roberto Mancini csapata. Érdekesség, hogy az átlagos helyezkedési mutató alapján a magyar válogatottból Fiola Attila és Loic Nego helyezkedett a legmagasabban – jobbára a jobb oldalon.
CS. M.

NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT EREDMÉNYEI
Június 4.
MAGYARORSZÁG–Anglia 1–0
(Szoboszlai 66. – 11-esből)
Június 7.
Olaszország–MAGYARORSZÁG 2–1 (Barella 30., Lo. Pellegrini 45., ill. G. Mancini 61. – öngól)
Június 11.

MAGYARORSZÁG–Németország 1–1 (Nagy Zs. 6., ill. Hofmann 9.)
Június 14.

Anglia–MAGYARORSZÁG 0–4 (Sallai 16., 70., Nagy Zs. 80., Gazdag 89.)
Szeptember 23.

Németország–MAGYARORSZÁG 0–1 (Szalai Á. 17.)
Szeptember 26.
MAGYARORSZÁG–Olaszország 0–2
(Raspadori 27., Dimarco 52.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország 6 3 2 1 8– 7 +1 11
2. MAGYARORSZÁG 6 3 1 2 8– 5 +3 10
3. Németország 6 1 4 1 11– 9 +2 7
4. Anglia 6 3 3 4–10 –6 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik