Szoboszlai mélypontja és a kivezető út két topligán és a Liverpoolon keresztül

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
• Weiler im Allgäu
Vágólapra másolva!
2024.06.12. 14:36
Szoboszlai Dominik (Fotó: Koncz Márton)
A labdarúgó Európa-bajnokság alatt, amíg a magyar válogatott versenyben van, csapatunk tagjait igyekszünk olyan formán is közelebb hozni olvasóinkhoz, hogy pályafutásuk egy-egy részletét kiemelve szemléltetjük az Eb-re vezető útjukat. Csapatunk első németországi sajtótájékoztatóján Szoboszlai Dominikot pályafutása legnehezebb időszakáról és az azóta eltelt időszakról kérdeztük, majd kikértük édesapja és nevelőedzője, Szoboszlai Zsolt véleményét is.

 

Szoboszlai Dominik kapcsán lassan kezdünk hozzászokni ahhoz, hogy neki mindig, minden sikerül és évről évre egyre jobban halad előre és veszi a különböző akadályokat. Az első nagyobb portré a Nemzeti Sport Online-on 2017 tavaszán jelent meg róla, nem sokkal azután, hogy a Red Bull Salzburg korosztályos csapata szerződtette az akkor 16 éves, korábban a Főnix Goldban és egy évet az MTK-ban nevelkedett tehetséget. Éppen akkor látogattuk meg őt az osztrák klubnál, amikor a Tirol elleni, 2–1-re megnyert U18-as bajnokin először volt kezdő és játszhatott végig kilencven percet.
 

Örülök, hogy kezdhettem és végig is játszhattam a mérkőzést, remélem, innentől mindig számítanak rám” – mondta a hét évvel ezelőtti interjúban Szoboszlai, akiről Ernst Tanner utánpótlásigazgató már akkor azt mondta, európai topjátékos lehet és Salzburgból akár az RB Leipzighez is vezethet az útja. A következő idényt még mindig 16 évesen már a felnőtt másodosztályú Lieferingnél kezdte, a 2017–2018-as idényben 33 bajnokin elért tíz góllal és hét gólpasszal sikerült berobbannia a profik közé, majd az idény végén egy bajnoki meccsre beszállt a Red Salzburg első csapatába is, így rögtön az első évében osztrák bajnoknak is vallhatta magát, és azóta minden évben nyert egy trófeát aktuális csapatával. 2018–2019-ben már 16 mérkőzésen játszott (három gól, négy gólpassz) az ismét bajnokságot nyerő Red Bullban, közben bemutatkozott a magyar válogatottban és 2019 őszén a Bajnokok Ligájában is debütált, rögtön góllal a Genk elleni mérkőzésen, bő egy évvel később 2020 végén pedig már vitte is az RB Leipzig, 56 osztrák élvonalbeli meccsel a háta mögött, 20 évesen – azután, hogy a magyar válogatottat kilőtte a 2021-ben sorra kerülő Európa-bajnokságra. A Salzburggal négyszer volt osztrák bajnok, háromszor kupagyőztes.

Itt érkezünk el pályafutása eddigi legnehezebb szakaszához, amelyre a keddi sajtótájékoztatón így emlékezett: „Az előző, kihagyott Európa-bajnokság elég nagy löketet adott nekem ahhoz, hogy Németországba kerülve jól teljesítsek. Mentálisan nem voltam a topon azok után, hogy egy hazai Európa-bajnokságot kellett kihagynom, egy olyan csoportban, amiben nagy öröm lett volna játszani az ellenfelek miatt is. De ez erőt, célt adott nekem a folytatásra, és úgy gondolom, azért tudok most is itt lenni, mert az akkor megtörtént.” 

Akkor hét hónapot hagyott ki, majd ezt követően, élete második topligás bajnokiján, a VfB Stuttgart ellen két góllal jelezte, nem érdemes őt leírni… A német élvonalban két év alatt játszott 62 meccsen, szerzett hat gólt, adott 16 gólpasszt és nyert két Német Kupát. Két évvel a mélypont után szerződtette őt az elmúlt évek egyik sikercsapata, a Liverpool FC.

Amíg a Bundesligában játszottam, sosem gondoltam arra, milyen lenne a Premier League-ben játszani, hiszen Németországban is megvoltak a feladataim, azokra kellett koncentrálnom, hogy tudjak teljesíteni – tért rá Szoboszlai a keddi sajtótájékoztatón az angliai idényére. – Az angol élvonal fizikailag nagyon kemény, tele van gyors, jó csapatokkal, sok a mérkőzés, kevés a szünet, úgyhogy elég húzós volt az első évem. Sosem vagyok elégedett magammal, mindig lehet jobb idényt produkálni, viszont azt mondom, első idénynek elfogadom, de a következő ennél csak jobb legyen. Mindig igyekszem pozitív lenni, ezért sem viselt meg, hogy az idény végén, az utolsó négy meccsen nem kaptam annyi lehetőséget, mint a megelőző negyvenen. Persze, inkább játszottam volna, így viszont csökkent a sérülés veszélye az Eb előtt.”

A fent idézett mondatokban pedig ott van minden, ami a tehetség mellett kellett ahhoz, hogy Szoboszlai Dominik 23 éves korára eljusson idáig és az Eb-történelem legfiatalabb csapatkapitányaként, 42 válogatott meccsel a háta mögött készülhet pályafutása első Európa-bajnoki szereplésére.

A szavai mögött ott van az örökké pozitív hozzáállás, ami a tízmillió panasz országában ritka kincs. Pályafutása legnehezebb szakaszából is tudott erőt meríteni a folytatásra, és amikor sokan már kezdték volna leírni, olyan teljesítménnyel rukkolt ki a Bundesligában, ami után a Liverpool nem sajnált érte magyar rekordot jelentő 70 millió eurót kifizetni. Első angliai évében 45 tétmérkőzésen (33 bajnoki, 2 FA-kupa, 3 Ligakupa, 7 Európa-liga) szerzett hét gólt és adott négy gólpasszt, Ligakupát, valamint bajnoki bronzérmet nyert a Liverpool játékosaként – és miről beszél ezek után? Hogy első évnek megteszi, de a következőben ennél már több kell…

Ez a hozzáállás, ez a folytonos előretekintés, fejlődési vágy az, ami Szoboszlai Dominikot repíti előre és bízhatunk abban, hogy a kapitány hozzáállása a válogatottra is átragad és közös erővel tényleg sikerül a magyar szurkolók számára felejthetetlenné tenni a németországi utazást. 

Szoboszlai Dominik kudarctűrése kapcsán, arról, hogyan reagál a nehéz időszakokra, édesapja és nevelőedzője, Szoboszlai Zsolt véleményére is kíváncsiak voltunk. 

Dominikot mindig is az jellemezte, hogy jól kijön a nehéz helyzetekből – mondta Szoboszlai Zsolt. – A 2021-es Eb előtti időszak egy érzelmi hullámvasút volt, ami őt is és a családot is megviselte. Amikor bement a válogatott edzőtáborába, már edzésben volt, hittünk benne, hogy ott lehet az Eb-n, de aztán ott kiderült, hogy ez nem fog menni. Szerencsére én mindig az a típus voltam, aki a következő feladatot nézi, nem rágódik a múlton és ez jellemzi a fiamat is. Akkor azt mondtam neki: »az idő kerekét nem tudod visszaforgatni. Megyünk tovább, a következő Eb-n ott leszel.« Hogy elérzékenyült-e? Volt néhány nehéz hét, de nem tört meg, keményen beleállt a melóba és ment tovább az úton. Inkább azt könnyezte meg, amikor a bolgárok elleni meccsen sikerült ismét kivívni az Eb-szereplést. Fontos, hogy tudjon örülni a részsikereknek, de az élet mindig megy tovább, akkor is, amikor siker van, és akkor is, amikor jön egy pofon. Dominik gyerekkorában is olyan volt, hogy a játék éltette, az egyéb tényezőket gyorsan ki tudta zárni. A hozzá hasonló karaktereket kell megtalálni a gyerekek között az utánpótlásban.” 

A középpályás édesapját fia első liverpooli idényéről is kérdeztük, persze ő sem volt teljesen elégedett, azzal együtt sem, hogy a Liverpoolban kissé más volt a szerepe, mint korábban Lipcsében, több volt a védekező feladata, a taktikában betöltött szerepe miatt távolabb  került a kaputól is.

Felemás idény volt, ha valaki előre azt mondja, hogy az első idényében játszik negyvenöt tétmeccsen és szerez hét gólt , akkor aláírom, de így most azt mondom, négy-öt gól még benne maradt a játékában. Azt kell mondjam, bizonyos helyzetekben kicsit önzőbbnek kell lennie és akkor még több gólt fog szerezni. Hozzá kell ugyanakkor azt is tenni, hogy a gólhelyzetet teremtő passzai most is megvoltak, csak a társak sok helyzetet kihagytak, de azt tudom mondani, mint Dominik, kezdésnek jó volt, de lesz ez még jobb is.” 

SZOBOSZLAI ZSOLT: DOMINIK GYEREKKÉNT IS ILYEN VOLT

 

 

 Premier League, Liverpool, 2023–2024Bundesliga, RB Leipzig, 2022–2023
Meccs és átlagos játékperc33 és 6531 és 79
Gól/xG3/3.716/5.6
Gólpassz/xA (gólpasszal felérő, de a társak által kihagyott helyzetek) 2/5.068/8.56
Lövés/kaput eltaláló meccsenként1.8/0.51.9/0.9
Gólhelyzetet előkészítő kulcspassz/meccs1.72.3
Szerelések meccsenként11.5
Megnyert párharcok meccsenként2.9 (41%)4.6 (50%)
SZOBOSZLAI BAJNOKI STATISZTIKÁI A LEGUTÓBBI KÉT IDÉNYBEN

Forrás: sofascore.com

EB 2024
A-CSOPORT 
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország
 

 


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik