DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2021.09.21 00:00 Frissítve: 2021.09.21 22:11

Mókuskerék – Deák Zsigmond jegyzete

 

Szalai Ádám bal térdét meg kell műteni – Az MLSZ is ellenzi a kétévenkénti vb-rendezést – Sok a sérült a Manchester Citynél, Guardiolának fiatalokat kell játszatnia.

Három cím az utóbbi huszonnégy óra nemzetközi futballhírei közül, első pillantásra talán kevés kapcsolattal, átfedéssel, ám ha kibontjuk, „megpucoljuk” a témákat, mint a hagymát, bőven találunk hasonló rétegeket. S bizony, ezek is csípik a szemünket...

Nyilván minket, magyarokat Szalai Ádám egészségügyi állapota érdekel a legjobban, aki német klubja, a Mainz hétvégi, Freiburg elleni bajnokiján sérült meg. A meniszkuszával van gond, közkeletűbb megfogalmazással élve porcleválása lehet a bal térdében, pontos részletek a mai artroszkópos műtét közben-után derülhetnek ki. Több mintegy egy évtizede szerepel európai topligában, ezzel párhuzamosan a magyar válogatottban, két Eb-n is játszott, hétről hétre a legkeményebb védők szorításában küzd, s decemberben, betöltve a harminchármat, krisztusi korba lép. Csoda, ha megsérül? Most mondhatnám, reménykedjünk, hogy rendbe jön a legközelebbi, október 9-i és 12-i vb-selejtezőkre Albánia és Anglia ellen, de nem mondom, mert az csoda lenne. Viszont legalább kiderül, hogy karizmatikus csapatkapitányuk nélkül mire mennek a többiek ezeken a kulcsfontosságú meccseken.

Ha már világbajnokság, az MLSZ egyértelmű állásfoglalást tett, amikor az UEFA-hoz és az eddig megszólaló többi európai tagállamhoz, illetve klubhoz hasonlóan ellenérzéseit fejezte ki a két­évente megrendezendő vb tervével kapcsolatban. Magam is egyetértek vele, hogy a versenyprogram további dúsítása, a mókuskerék pörgésének gyorsítása már extrém terhelést jelentene a játékosoknak. Ettől még számomra kissé szokatlan futballszövetségünk ilyen karakán kiállása, de együtt tudok vele élni, sőt, pártolom, remélem, akkor is hasonló közleményt olvasok, ha nem a sorba kell beállni, hanem, mondjuk, magunkat megvédeni épp a nemzetközi szervezetek nemtelen és igaztalan támadásaitól.

Josep Guardiola és a Manchester City összeállítási gondjai tökéletesen illusztrálják, hogy még a legnagyobb, leggazdagabb, legszélesebb keretű sztárklubok is kerülhetnek kellemetlen helyzetbe kulcsjátékosaik túlzott terhelésből adódó sérülései miatt. Bő egy héten belül a Chelsea, a PSG és a Liverpool vár a gárdára, páratlanul nehéz sorozat, ami előtt a harmadosztályú Wycombe elleni Ligakupa-mérkőzésre jönnek a fiatalok az utánpótlásból. Kibírja a City, ha nem nyer meg minden trófeát, de az igazán fontosakat nem engedheti el, különben a nemzetközi futballbiznisz folyamatos zakatolása közepette pillanatok alatt kikerül az elitből.

Valamit fel kell áldozni, de azok ne a sportolók legyenek, ha lehetséges.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.10.24 23:27:41

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Azt mondják a hozzáértők, hogy a versenyzőnek négyféle célja lehet. Az első, hogy megfeleljen saját magának, a második, hogy másokat legyőzzön, a harmadik, hogy elismerje őt a nyilvánosság, a negyedik pedig, hogy sok pénzt keressen. Egyik jobb, mint a másik, ám mindegyikben benne van a bukás lehetősége.

2021.10.24 23:23:03

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A meccs nagy részében hiányzott az átütőerő a bajnokból.

2021.10.24 12:11:45

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Hiába támadott jóval többet a Ferencváros, a jól védekező MTK megérdemelten harcolta ki a döntetlent.

2021.10.24 12:07:21

Labdarúgó NB I CSERHÁTI ANDRÁS (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Fordított a Honvéd a Mezőkövesd ellen, de aztán a borsodiak is fordítani tudtak emberhátrányban.

2021.10.24 11:58:52

Labdarúgó NB I BARANYI KRISTÓF (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Újabb vereségével egyre mélyebb gödörben a DVSC, míg a Puskás Akadémia továbbra is szárnyal idegenben.