MTI
K. B.
2023.04.01 16:26 Frissítve: 2023.04.01 17:04

Csányi Sándor a legmagasabb rangú állami kitüntetést, a Szent István-rendet vehette át

Az OTP Bank 70 esztendős elnök-vezérigazgatója, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor a legmagasabb rangú magyar kitüntetést, a Szent István-rendet vehette át Novák Katalin köztársasági elnöktől péntek este a Sándor-palotában.

Csányi Sándor a legmagasabb rangú magyar kitüntetést, a Szent István-rendet vehette át Novák Katalin köztársasági elnöktől (Fotó: MTI)

 

Csányi Sándort az államfő Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére Magyarország jó hírnevét erősítő, kivételesen sokoldalú életműve, a magyar gazdaság versenyképességét szolgáló, stabil bankrendszer kialakításában és fejlesztésében betöltött, meghatározó szerepe, a közép-európai régió egyik legkiemelkedőbb magyar vállalatvezetőjeként elért sikerei, a nemzeti értékek és érdekek iránti elkötelezettsége, a magyar kultúra, oktatás és sport, valamint a tehetséggondozás támogatásában is példaadó életútja elismeréseként tüntette ki a Magyar Szent István-renddel.

 
A ma 70 éves Csányi Sándor lehet a rekorder MLSZ-elnök

Novák Katalin a kitüntetés átadása előtt mondott beszédében kiemelte: a szellemi teljesítmény akkor teljesedhet ki igazán, ha van gazdasági erő, hogy a gondolatból valóság, a tervrajzból épület, a kutatásból felfedezés legyen.

Amikor a gazdasági teljesítmény a szellem szolgálatába áll, akkor erősödhet meg egy kor kulturális teljesítménye – tette hozzá.

Az államfő elmondása szerint mindehhez kevés a kormányzati akarat; azoknak a személyes döntése szükséges, akik a gazdaságot mozgatják, gondolkodó, cselekvő, megvalósításra képes gazdasági szereplők kellenek.

Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált Csányi Sándornak (Fotó: MTI)

És mindenekelőtt szükség van egy elvitathatatlan teljesítményre, egy olyan gazdagsági erőre, amelyet a szellem és az erkölcs szolgálatába lehet állítani – jegyezte meg.

Novák Katalin hozzátette: a kitüntetés Csányi Sándor gazdasági sikerein túl a közjóért tett szolgálatait ismeri el, élete ugyanis hármas értelemben szolgálja ezt a közjót.

Csányi Sándor megkérdőjelezhetetlenül részese és forrása a magyar gazdaság erejének – méltatta a kitüntetettet, emlékeztetve arra, hogy az OTP nemcsak Magyarországon meghatározó szereplő, de azon kevés magyar gazdasági szereplő egyike, amely a nemzetközi piacon is megállja a helyét.

Csányi Sándor ugyanakkor mecénásként is jelen van a magyarok életében: a kultúra, a tudomány és a sport területén az arra érdemes ügyek, az elismerésre méltó teljesítmények mellé áll – közölte a köztársasági elnök.

Mint kiemelte, a kitüntetett mindezeken túl lehetőséget is teremt azoknak, akik hátránnyal indulnak, és feleségével, Erikával együtt megkeresi a nehéz helyzetben élő, tehetséges fiatalokat.

Csányi Sándor köszönő beszédében elmondta, kivételezett helyzetbe került a Magyar Szent István-rend odaítélésével, hiszen Magyarország legmagasabb rangú állami kitüntetését megkapni különleges dolog.

A kitüntetett hangsúlyozta, az elmúlt évtizedekben sok pozícióban szolgált már, de az ország érdekét mindig az általa vezetett cég vagy szervezet érdekei elé helyezte.

Csányi Sándor Orbán Viktor miniszterelnök, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a magyar kormány több tagja, közjogi méltóságok és a rend korábbi kitüntetettjei jelenlétében vehette át a köztársasági elnöktől a Magyar Szent István-rendet. 

A SZENT ISTVÁN-REND KITÜNTETETTJEI
2013:
Egerszegi Krisztina, Lámfalussy Sándor
2014: Kertész Imre, Rubik Ernő
2015: Eötvös Péter, Polgár Judit
2016: Marton Éva, Makkai Ádám
2017: Erdő Péter, Vásáry Tamás
2018: Demény Pál
2019: Roska Botond
2020: Szemerédi Endre
2021: Lovász László, Vizi E. Szilveszter
2022: Miklósa Erika, Rofusz Ferenc

2023.06.09 23:54:39

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Kegyetlen látvány volt, amikor Marco Rossi (nem a miénk...), a Genoa akkori középpályása és csapatkapitánya begyűjtötte a pályán a dresszeket társaitól, akik szépen sorban, engedelmesen átnyújtották neki. Nem lehet szebben mondani: azokban a pillanatokban aljasul, csoportosan, mindenki szeme láttára megerőszakolták a futballt.

2023.06.09 23:23:16

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2023.06.06 23:26:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A KTE-sikeredző, Szabó István neve már az NB II-es szereplés idején is ott volt a HLSZ Év szakvezetője jelöltlistáján. Az persze más kérdés, hogy másodosztályú edzőként akkor legfeljebb rivalizálhatott és nyilván nem versenyezhetett a válogatottat az Eb-szereplésig vezető szövetségi kapitánnyal, Marco Rossival.

2023.06.03 00:11:45

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Hogy hogyan és ki miatt alakult így, azt nehéz szétszálazni.

2023.06.01 22:48:55

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mindig van egy center, akire kijön a figura.

Ajánló beállításra vár