Női kosár Eb-selejtező: rossz játék, vereség Hollandiában

Vágólapra másolva!
2019.11.14. 21:41
null
Turner Yvonne kosarai sem mentették meg a mieinket (Fotó: hunbasket.hu)
A magyar női kosárlabda-válogatott nagyon rosszul játszva csúnya vereségbe szaladt bele Hollandiában – a kvalifikáció reményét vasárnap lehet és kell életben tartani.

 

A holland válogatott az Európa-bajnoki (sorozatnyitó) selejtező mérkőzés kezdő feldobását három órával megelőző uzsonna alatt nagyon vidám volt, tagjai szinte folyamatosan nevettek a repülőtér közelében található amszterdami hotel éttermében. A feladat adva volt: lehervasztani a mosolyt a házigazda játékosainak szájáról, amire azért volt esély, tekintve, hogy a magyar nemzeti csapat a nyári Európa-bajnokságon hetedikként zárt, miközben a tulipánosok eddig utoljára éppen harminc esztendeje jártak kontinensviadalon, akkor hatodikok lettek.

A nem túl nagy Sporthallen Zuidban semmivel nem lett melegebb, mint volt a szerda esti vagy a csütörtök délelőtti edzésen, de azért a tavalyi tiranai Eb-selejtezővel nem vetekedett a hőmérséklet, akkor a nagykabát is elkélt...

Ugyan a reklámszlogen szerint a narancsszínű oroszlánok készen állnak az üvöltésre, nagyon örültünk volna neki, ha ezt csak a szlovákok elleni összecsapásokon mutatják meg – ám hiába reménykedtünk.

A belga Geert Jacobs játékvezető eredetileg feltehetően sportriporter szeretett volna lenni, mert gyakorlatilag végigkommentálta a mérkőzést, instruálta a játékosokat, összefoglalva: folyamatosan fontoskodott. Ennél volt egy zavaróbb tényező, méghozzá a magyar válogatott impotens támadójátéka. Elvétve találtak be mezőnyből a mieink, a szünetben az eredményjelzőn álló 26–26 inkább csapatunkra nézve volt hízelgő.

A második félidő azonban még rosszabbul, szempontunkból nulla hatos sorozattal indult... Sokszor hiányzott a felelősségvállalás, de legalább a védekezés néha reményt adott. Turner Yvonne is úgy érezte, tarthatatlan a helyzet, fontos kosaraival zárkózott Székely Norbert együttese (37–35). Fordulat azonban nem következett be, olyan rossz napot fogott ki játékosaink nagy része, hogy valós veszélybe került a meccs megnyerése az utolsó tízperc előtt. A hazaiak Spanyolországban légióskodó kiválóságát, Emese Hofot nem lehetett tartani, szórta a kosarakat és a saját palánkja alatt is hatalmas munkát végzett.

Ahogy telt az idő, egyre bizonyosabbá vált, hogy Magyarország váratlan vereséget szenved (így is történt, ráadásul nem is kis különbséggel), amelynek következményeit egyelőre nem lehet megítélni, csupán sejteni. Vasárnap a szlovákok ellen Sopronban az Európa-bajnoki remények életben tartásáért játszik a válogatott, amit nagyon rossz leírni. A fejeket tisztába kell tenni és új lapot nyitni, ez most a legfontosabb.

Emese Hof, a holland válogatott centere

„Új Európa-bajnoki sorozatot kezdtünk, nagyon koncentráltan játszottunk, boldog vagyok, hogy máris megszereztük az első győzelmünket! A siker kulcsa az volt, hogy sok lepattanót tudtunk szedni, aztán a végén sem jöttünk zavarba, fontos kosarakat szereztünk és megcsináltuk! A családomnak nincs magyar kötődése, Hunyady Emese után kaptam a keresztnevemet, a két testvéremnek teljesen átlagos neve van.”

Turner Yvonne, a magyar válogatott hátvédje

„Voltak hiányosságaink védekezésben, támadásban pedig képtelenek voltunk betalálni. Nagyon sokat kell javulnunk a következő meccsig! Természetesen lehet esélyünk legyőzni a szlovákokat, össze kell szednünk magunkat és igazi csapatként megtenni mindent, amit tudunk.”

KOSÁRLABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
H-CSOPORT
1. FORDULÓ
HOLLANDIA– MAGYARORSZÁG 66–56 (11–19, 15–7, 24–20, 16–10)
Amszterdam, 700 néző. V: Yalman (török), Jacobs (belga), Boubert (francia)
HOLLANDIA: Cornelius 1, L. Bettonvil 5/3, VAN DEN ADEL 12/3, Van Grinsven 8, HOF 18
Csere:
K. KUIJT 12/6, Van der Keijl, J. Bettonvil 3/3, Driessen 2, F. Kuijt 3/3, Westerik 2, Jongeling
Szövetségi kapitány:
Hakim Salem
MAGYARORSZÁG:
Studer Á. 6, TURNER 20/9, Dubei 5, Kiss V. HATÁR 15
Csere:
Horváth B., Zele 4, Weninger 2, Barnai 2, Lelik 2, Bálint, Pusztai
Szövetségi kapitány:
Székely Norbert
Az eredmény alakulása. 6. perc:
2–9. 8. p.: 9–14. 14. p.: 17–20. 17. p.: 23–23. 21. p.: 32–26. 25. p.: 37–29. 26. p.: 37–35. 28. p.: 44–37. 33. p.: 56–46. 39. p.: 66–50
Kipontozódott:
Hof (39. p.)
MESTERMÉRLEG

Hakim Salem:
– Szeretném megköszönni a magyar válogatottnak, hogy megmutatta, milyen az európai kosárlabdázás magas szintje, nagyon jó, profi csapat. Nagyon idegesen kezdtünk, ez egészen addig tartott, amíg kitaláltuk a magyarok védekezésének ellenszerét. Volt néhány remek kinti dobásunk és bravúros kosaraink a mérkőzés végén. Boldog vagyok, hogy megvan az első győzelmünk, megmutattuk Európának, hogy képesek vagyunk nagyon jól játszani és nyerni. Büszke vagyok a csapatra, köszönöm az utóbbi három kemény napot a szakmai stábomnak, sikerült összeállnunk.
Székely Norbert:
– Nagyon nehéz megszólalni, amikor szeretne győzni az ember, de nem sikerül neki. Ez a sport sajátja, és az fájhat benne igazán, hogy nem csak azokat a meccseket veszítheti el egy csapat, amelyeken esélytelen. Mi ezen a napon nem viseltük el az esélyesség terhét, ez a kezekben, a dobáspontosságon érződött leginkább. Azonban nem ezért veszítettünk, hanem mert nem voltunk stabilak, nem tudtunk folyamatosan jó teljesítményt nyújtani, elsősorban a védekezésben, különösen a második félidőt tekintve. Át kell gondolnunk, mit akarunk csinálni a szlovákok ellen, kicsit változtatni kell azon, ami a fejekben van.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Győri Ferenc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik