Férfi kosár NB I: teljesen nyílt a bajnoki cím sorsa

Vágólapra másolva!
2022.09.30. 09:05
null
Sorozatban negyedszer is szombathelyi fiesztával ér véget az idény? (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
A címvédő szombathelyiek már nem magaslanak ki a mezőnyből, legalább három trónkövetelő is esélyes a végső győzelemre a pénteken rajtoló élvonalbeli férfibajnokságban.

 

A legutóbbi két idény kezdetekor gyakorlatilag csak az volt a kérdés, képes lehet-e bármelyik gárda arra, hogy megszorongassa az aktuális évadot ismét Falco-Vulcano Energia KC Szombathely néven kezdő vasi klubot a férfibajnokságban. A válasz erre a felvetésre igen volt, a tavalyi döntőben a Szolnoki Olajbányász, míg az idén az Egis Körmend vezetett 2–1-re Perl Zoltán és társai ellen (2021-ben a Tisza-partiak gyakorlatilag egy negyedre voltak az aranyéremtől), ám a liga legerősebb játékoskeretével dolgozó sárga-feketéknek mindkétszer sikerült valahogy kimászniuk szorult helyzetükből, és a végén ők ünnepelhettek. 2019-et beleértve (2020-ban a koronavírus-járvány félbeszakította a bajnokságot) egymást követő három alkalommal lett bajnok, és ha beleszámoljuk azt, hogy 2017-ben és 2018-ban is eljutott a fináléba, kijelenthetjük, hogy a Falco az elmúlt fél évtized messze legerősebb honi klubja.

Ezt csak erősíti, hogy egymást követő három alkalommal a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhetett (a jövő héten kezdődik a negyedik nekifutás), ráadásul tavaly sikerült bejutnia a sorozat legjobb 16 csapata közé, miután sikerrel abszolválta az első csoportkört. A szombathelyiek szintlépése elsősorban Gasper Okorn érdeme, ám a szlovén szakember a legutóbbi idényben már nem dolgozott vezetőedzőként a klubnál. Ezt a feladatot a szerb Milos Konakov vette át, aki még 2017-ben Szrecsko Szekulovics segítőjeként került a vasi megyeszékhelyre, az előttünk álló tehát a hatodik évada lesz a Falcónál és a második, amikor ő felel a szakmai munka oroszlánrészéért.

TUDNIVALÓK
Az eddigiektől eltérő versenykiírással rajtol a 14 csapatos bajnokság: az alapszakaszban oda-vissza vágós rendszerben lejátszott 26 fordulót követően rögtön jön a rájátszás, azaz megszűnik a középszakasz. A szokásos mederben zajló folytatásban az első nyolc helyezett a bajnoki címért játszik, a playoff előreláthatólag áprilisban kezdődik. A 9–14. helyezett gárda körmérkőzéses rendszerben, oda-vissza vágós alapon küzd a kiesés ellen, ezúttal is az utolsó helyezett búcsúzik az élvonaltól. A csapatok az összes alapszakaszi eredményüket viszik tovább a playoutba – pontazonosság esetén a rájátszásbeli eredmény a mérvadó. Újítás még ezenfelül, hogy a rájátszásban a 7. és az 5. helyért is lesz az egyik fél második győzelméig tartó párharc, míg az eddigiektől eltérően a bronzcsata – a fináléhoz hasonlóan – az egyik csapat harmadik sikeréig tart. Továbbra is kötelező a mérkőzések első félidejében minimum egy U23-as korú (2000. január 1-jén vagy utána született) játékost szerepeltetni, s az találkozókon mindvégig legalább egy magyar kosárlabdázónak a pályán kell tartózkodnia. Az élvonal mérkőzéseit az M4 Sport és az M4 Sport+ csatorna tűzi műsorára.
További információ:  nso.hu, hunbasket.hu, kezdo5.hu, bb1.hu

Nehéz feladat áll előtte, bár némileg könnyebb is, mint amibe tavaly belevágott, hiszen ezúttal senki sem várja el egyértelműen a bajnoki címet legénységétől, amely a holt szezonban Benke Szilárd, Golomán György, Somogyi Ádám és a csapatkapitány Váradi Benedek személyében négy magyar válogatott játékost veszített el, s csupán Keller Ákos és Perl Zoltán maradt meg a bivalyerős magból. A horvát erőcsatár, Boris Barac sem távozott (a tehetséges Kovács Benedeket is megtartotta a Falco), mellé négy légióst szerződtetett a klub, három tengerentúlit és egy szerbet. Most sem gyenge a keret, ám számolni kell a kihívókkal, amelyek közül hármat érdemes külön kiemelni.

A ciprusi Andonisz Konsztandinidesz csodát tett az Egis Körmenddel, az előzetesen a Nemzeti Sport által is alábecsült csapatával bejutott a döntőbe, és ott két mérkőzést is nyert a megyei rivális ellen, minden várakozást felülmúlva. A veterán magyar válogatott bedobót, Ferencz Csabát leszámítva nem volt kimagasló magyar kosárlabdázója a gárdának, és ez most sincs másként. Mind az öt külföldi játékosukat kicserélték a körmendiek, sőt, az újak közül az amerikai Brandon Andersonnak csupán egy tétmérkőzés jutott – a szlovák Lévával szemben elbukott Bajnokok Ligája-selejtezőn mutatott gyenge teljesítménye miatt kellett mennie –, ennek ellenére ismét számolni kell velük.

Kerete veretességét tekintve minden bizonnyal az NB I éllovasa az előző évad bronzérmese, az Arconic-Alba Fehérvár. A Magyarországon rutinosnak számító német edző, Matthias Zollner a bajnoki címért szállhat harcba övéivel, ugyanis négy magyar válogatott játékost és négy erős légióst küldhet csatába. Az első számú klasszis, Vojvoda Dávid ellen még tavaly decemberben keresetet nyújtott be a Kosárlabda Döntőbíróságnál korábbi ügynöke, Vinkó László, és nyert is, több mint 14 millió forintnyi követelést tartott jogosnak az ítélet. Ha a remek egyéni képességű kosárlabdázók jól muzsikálnak csapatként, a döntőben a helye az Albának.

NS-szakértő
Kíváncsian várom, vajon a szombathelyiek hogyan pótolják a távozó válogatott játékosokat. A Perl Zoltán, Keller Ákos duó biztos tengely, mindenképp a négy közé várom őket az idény végén, de a címvédésükben nem vagyok biztos. Az ezüstérmes Körmendnél minden évben nagy a jövés-menés, ritkán jellemzi állandóság, ez főleg a külföldiekre igaz. Ferencz Csaba ikon, de ő sem lesz fiatalabb. A horvát Marjan Cakarun megbízható játékos, jó vétel volt, s ahogy az előző években is, egy délszláv kosaras kell meghatározó játékosnak. Legalább az elődöntőre jó lehet a gárda. Az Alba szinte minden évben favoritként rajtol, de 2017 óta nem jutott még döntőbe sem. Somogyi Ádám sokat jelenthet az együttesnek, de nagy kérdés, hogy a vele azonos poszton szereplő Pongó Marcell-lel mennyit lesznek együtt a pályán, vagy csak egymást váltogatják. Matthias Zollner szenvedélyes edző, nála csak a győzelem számít, bármi áron, a négy közé illene bejutniuk. A Szolnok kitűnő előszezont futott, Gasper Potocnik vezetőedző garancia arra, hogy jó csapatot láthassunk. Cakarun személyében meghatározó játékos távozott, de a másik vezér, Bojan Szubotics maradt, Lukács Norbert megszerzése pedig jó fogás. A középszakasz eltörlésével sokkal kiélezettebb meccsek lesznek az alapszakaszban. A döntés jogos, sajnos az előző években érdektelenné vált az idény ezen része, s nem is változtak igazán a helyezések, viszont sok pluszköltséggel járt, ráadásul a magyar bajnokság volt az egyik leghosszabb Európában. –

BOROS Zoltán
korábbi 88-szoros válogatott játékos

A Magyar Kupa-győztes, 2021-es bajnoki finalista Szolnoki Olajbányász is előrelépne, az ötödik hely nagy csalódást okozott a tiszaligetiek háza táján, ugyanakkor Gasper Potocnik brigádja ragyogó előszezont produkált, sokáig veretlenül menetelt, és megmutatta, hatalmas lehetőség rejlik benne. A montenegrói Bojan Szubotics mellé négy új légiós érkezett, megszerezte a klub a válogatott Lukács Norbertet, Pallai Tamás bomba formában játszik, szépek a kilátások tehát az Olajnál, amely 2018-ban ünnepelhetett legutóbb bajnoki címet.

A DEAC, a Sopron KC, a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét és az Atomerőmű SE a középmezőnyben viaskodhat, ugyanakkor bármelyiküknél látunk esélyt arra, hogy kimagasló idényt fusson, bravúrosan szerepeljen. A Zalakerámia ZTE KK is biztatóan erősített, ám egyelőre nehéz belőni az erejét, a rájátszásért mindenképpen küzdhet, ahogy a Naturtex-SZTE-Szedeák, a Kometa Kaposvári KK vagy az MVM-OSE Lions is. A Hübner-Nyíregyháza BS feltehetően inkább a kiesés elkerülését tűzheti ki fő célként, és biztosan ez az elképzelés az élvonalba 21 év után visszakerülő Budapesti Honvédnál, amely egyelőre egyetlen külföldivel vág neki a borzalmasan keménynek ígérkező évadnak.

FÉRFI KOSÁRLABDA
NB I 2022–2023
1. FORDULÓ
2022. szeptember 30., péntek
18.00:
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét–Hübner Nyíregyháza BS
18.00:
Atomerőmű SE–Arconic-Alba Fehérvár
2022. október 1., szombat
18.00:
Sopron KC–DEAC
18.00: MVM-OSE Lions–Egis Körmend
18.00:
Kometa Kaposvári KK–Szolnoki Olajbányász
18.00:
Budapesti Honvéd Sportegyesület–Falco KC Szombathely
2022. október 5., szerda
18.00:
Zalakerámia ZTE KK–Naturtex-SZTE Szedeák

Vészforgatókönyvet dolgozott ki az MKOSZ
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége legutóbbi ülésén központi téma volt az energiaárak növekedése. Az MTI által idézett anyagból kiderül, „a túlélés érdekében tett intézkedések a 2022–2023-as idényben felülírhatják a szakmai szempontokat”. Az MKOSZ a szabályzati keret- és feltételrendszer lazításával segíti a bajnokságok lebonyolítását. A hatályos szabályzat legalább 16 fokos hőmérsékletet ír elő a mérkőzések rendezése kapcsán, de 20 fok alatt az előírásszerű mérkőzésfelszerelés alatt bármilyen színű és hosszúságú aláöltözetet viselhetnek a sportolók. Az NB I A- és az NB I B-csoportos mérkőzéseket az NB I-es meccsekre előírt technikai felszereltséggel, de az előírtnál kisebb befogadóképességű termekben is le lehet játszani, ha a csapat igazolja, hogy az eredetileg megjelölt terme az energiaválság miatt nem elérhető. A létesítmények általános bezárása esetén a fűtési szezonban az NB I A-csoportos találkozókat központi termekben is lejátszhatják a csapatok, oda-vissza utazással. Régiónként központi, nyitva tartó termeket jelöl ki az MKOSZ, amelyekben az utánpótlás-mérkőzések lejátszhatók. Ha a fűtési szezonban az utánpótlástornák (-mérkőzések) megrendezése az általános létesítménybezárások vagy az irreálissá váló bérleti díjak miatt ellehetetlenül, a szövetség a fordulókat a fűtési szezonon kívüli időszakra halasztja, a tavaszi fordulókat sűríti, és ha szükséges, a versenynaptárt és a versenyrendszert is módosítja.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik