BODNÁR ZALÁN (Tusnádfürdő) 2022.07.21 14:59 Frissítve: 2022.07.21 21:55

Tusványos 2022: Mit jelentett nekem magyar válogatottnak lenni? Mindent! – Ilyés Ferenc

A székelyudvarhelyi születésű kézilabdázó nem bánja, hogy Romániában későn ébredtek rá az értékeire, azt üzente nekik: az a vonat már elment...

„Még akkor sem hittem el, hogy olimpikon leszek, amikor a reptéri mozgólépcsőn mentem fel” (Fotó: Mravik Gusztáv)

 

Utánam, srácok!

Valakinek egy régi ifjúsági film címe jut erről eszébe, Ilyés Ferencnek viszont egy ikonikussá vált Nemzeti Sport-címlap, amely a 2012-es, szerbiai kézilabda Európa-bajnokságon jelent meg, és amelyen ő látható a magyar csapat élén, „Utána, srácok!” felkiáltással.

A tusnádfürdői Buzánszky Jenő Sportterasz – amelyet a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport közösen állított a 31. Tusványosra – csütörtöki pódiumbeszélgetésén hangzott ez el, Ilyés Ferencet Ballai Attila, a Mediaworks sportfőigazgatója, a Nemzeti Sport állandó publicistája kérdezte. Ilyés Ferenc szinte hazai pályán volt Tusnádfürdőn: Székelyudvarhelyen született 1981-ben, nyolc éves volt, amikor megbukott a Ceausescu-rezsim.

Arra emlékszem abból az időszakból, hogy egy hétig nem mehettünk ki a házból – mesélte. – Elmentünk a rendőrségre, hogy pisztolygolyót gyűjtsünk, ha találunk. Az volt nagy változás, hogy bejött pár évvel később a Duna Tv, ott láttam egy Pick Szeged–Veszprém meccset, ami nagy hatással volt rám.”

Később mindkét csapatban szerepelt. De esély volt arra is, hogy román válogatott legyen.

„Kaptam meghívást a román utánpótlás-válogatottba, de sok negatív élményem volt azon kívül is, hogy a többiek kisebbségnek neveztek. Nem nagyon bánom, hogy nem fogadtak be. Amikor Szegedre kerültem, akkor kapcsoltak csak a románok, hogy lehet, elveszítenek. Győzködtek, hogy nem úgy vannak már a dolgok, mint régen, válasszam őket, de én erre azt mondtam: ez a vonat már elment... Akkor eldöntöttem, hogy magyar válogatott leszek, pedig akkor még semmi garancia nem volt erre. Még csak szegedi ifiben játszottam. Aztán amikor eljött a pillanat, nagyon boldog voltam. Hogy mit jelentett nekem magyar válogatottnak lenni? Mindent!”

Noha a 2004-es évről a kiábrándító eredményt hozó népszavazás is eszébe juthatna, neki mégis az athéni olimpia ugrik be elsőként, mivel akkor szerepelt először a játékokon.

„Még akkor sem hittem el, hogy olimpikon leszek, amikor a reptéri mozgólépcsőn mentem fel, féltem, hogy ott fogok megsérülni...” – idézte fel nevetve.HANGULATVIDEÓ A CSÜTÖRTÖKI NAPRÓL

 

 

2022.09.30 23:35:22

Kézilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert egy idő után már kevésbé lesz édes az íze a sikernek a hazai porondon a Veszprém ellen.

2022.09.29 18:25:56

Kézilabda nemzetisport.hu

Három mérkőzés után nulla ponttal áll a magyar csapat, a második félidőben sokkal jobb volt a Kiel.

2022.09.24 17:05:07

Kézilabda nemzetisport.hu

A Metz végig vezetett, volt, hogy nyolc góllal is, végül néggyel bizonyult jobbnak az ETO-nál.

2022.09.24 10:51:49

Kézilabda nemzetisport.hu

Az első félidőben sokkal jobb volt a vendég Brest, de felállt a padlóról az FTC... Hogy nagyon elrontsa a legvégét.

2022.09.22 17:59:40

Kézilabda nemzetisport.hu

Fordulatos első félidő után a másodikban a Nantes tartotta előnyét és öt góllal legyőzte a Szegedet.