Női kézilabda-vb: Golovin Vlagyimir ebből a bő keretből válogathat

Vágólapra másolva!
2023.10.20. 14:27
null
(Fotó: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló)
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) honlapján már elérhetőek a november 30-án kezdődő, dán-norvég-svéd közös rendezésű női világbajnokságra leadott bő keretek, így azt is tudjuk, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány kikből válogathat az olimpiai selejtezőről is döntő tornára.

A 34 fős bő keretből természetesen hiányzik a súlyos térdsérülést szenvedett Szöllősi-Zácsik Szandra, és az utóbbi időszakban kihagyott rutinos játékosokat (például Tomori Zsuzsanna, Planéta Szimonetta, Kisfaludy Anett) sem találjuk a névsorban.

A kapusoknál érdekes, hogy Janurik Kinga időben felépül-e a sérüléséből, ahogy Háfra Noémi esetében is véleményes, sikerül-e formába lendülnie Podgoricában.

A világbajnokságra 18 játékos nevezhető a bő keretben leadott névsorból, mérkőzésenként 16-an léphetnek pályára az olimpiai selejtezős helyekről döntő tornán. A 18 fős szűkített keret és a bő keret között öt csere lehetséges a vb ideje alatt.

A magyar válogatott a helsingborgi B-csoportba került, és sorrendben Paraguayjal, Kamerunnal és Montenegróval találkozik a továbbjutó három hely egyikéért. A középdöntőben a mieink az A-csoport (Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál) három továbbjutójával találkozhatnak Göteborgban. A középdöntős csoportok első 2-2 helyezettje jut a legjobb nyolc közé, a negyeddöntőbe.

A világbajnokság győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára (amennyiben a vb-t Franciaország nyeri, ez esetben a vb-ezüstérmes szerez kvalifikációt), a következő hat válogatott pedig – amelynek még nincs kvótája vagy selejtezős helye – részt vehet a jövő tavaszi selejtezőtornák egyikén. Az erőviszonyokat ismerve szinte biztosra vehető, hogy a franciák mellett az Eb-győztesként kijutó norvégok is ott lesznek az élmezőnyben, így a nyolc közé jutás már biztos olimpiai selejtezőt érne a mieinknek. Az águnkat megnézve ehhez Montenegró és Horvátország megelőzésével nyílna út, a társrendező Svédország elkapása nagy bravúrnak számítana.

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT 34 FŐS BŐ KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC), Bukovszky Anna (Vác), Janurik Kinga (FTC), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvári), Szikora Melinda (Bietigheim, német)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Bietigheim, német), Grosch Vivien (DVSC), Győri-Lukács Viktória (Győri ETO), Kovács Anett (FTC), Töpfner Alexandra (DVSC)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikoletta (Gloria Buzau, román)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Budaörs), Farkas Johanna (MTK), Kajdon Blanka (Molde, norvég), Pál Tamara (Gloria Buzau, román), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (DVSC)
Beállók: Bordás Réka (FTC), Faragó Luca (Mosonmagyaróvár), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár), Tyiskov-Helembai Fanny (Vác)
Balátlövők: Háfra Noémi (Buducsnoszt Podgorica, montenegrói), Juhász Gréta (Kisvárda), Kácsor Gréta (DVSC), Kuczora Csenge (Vác), Kukely Anna (FTC)
Balszélsők: Hársfalvi Júlia (FTC), Korsós Dorina (Rapid Bucuresti, román), Márton Gréta (FTC), Petrus Mirtill (DVSC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (Dánia, Norvégia, Svédország, november 29.–december 17.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport, Göteborg:
Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B-csoport, Helsingborg:Montenegró, Paraguay, Kamerun,MAGYARORSZÁG
C-csoport, Stavanger:Norvégia, Ausztria, Grönland,Dél-Korea
D-csoport, Stavanger:
Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E-csoport, Herning:Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F-csoport, Herning:Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G-csoport, Frederikshavn:Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H-csoport, Frederikshavn:Hollandia, Kongó, Argentína. Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A B-CSOPORTBAN
November 30.:Magyarország–Paraguay
December 2.:Magyarország–Kamerun
December 4.:Magyarország–Montenegró

A TOVÁBBI PROGRAM
KÖZÉPDÖNTŐ

I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.
II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.
III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.
IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning):
december 12., 13.
Elődöntők, helyosztók (Herning):december 15.
Döntő, helyosztók (Herning):december 17.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik