B. M.
2023.01.24 10:17 Frissítve: 2023.01.24 15:21

Női kézilabda: Románia Eb-t rendezne, ha Magyarország visszalép – sajtóhír

Románia ugrana be társrendezőnek a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságra, amennyiben Magyarország visszalép, a bukaresti székhelyű szövetség (FRH) vezetői már egyeztetnek is erről az Európai Kézilabda-szövetséggel (EHF) – írja a We Love Sport romániai sportportál.

 

A fő helyszín a 10 ezer férőhelyes kolozsvári BT Aréna lenne (Fotó: clujeni.com)

A jövő decemberi torna rendezését közösen nyerte el Ausztria, Magyarország és Svájc, ám az év elején Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke közölte, hogy a magas költségek miatt a magyar fél teljesen vagy részlegesen visszaléphet a rendezéstől. A tervek szerint Budapest és Debrecen két csoport, egy középdöntő-csoport, valamint az elődöntők és a helyosztók házigazdája lett volna – a FRH pedig szinte azonnal bejelentkezett az EHF-nél ezek megrendezésre.

A román szövetség tavaly óta már amúgy is tárgyalt a 2026-os – eredetileg Oroszországnak odaítélt – torna megrendezéséről, nemcsak az európai szövetséggel, hanem a bukaresti kormánnyal is a szükséges támogatásról. A jövő évi társrendezés lehetősége viszont anyagilag jobban megérné Romániának, ráadásul a 2024-es torna remek lehetőség lenne a Cristina Neagu búcsúfellépésére is – bár a válogatott sztárja a tavaly novemberi torna után azt nyilatkozta, hogy az volt az utolsó Európa-bajnoksága.

A We Love Sport cikke szerint az EHF nyitott a román társrendezésre, és már a hétvégén folytatódnak a tárgyalások: Constantin Din, a FRH elnöke, Viorel Mazilu főtitkár, és Xavier Pascual, a férfiválogatott szövetségi kapitánya Stockholmban, a férfi-vb helyszínén egyeztet majd az európai szövetség képviselőivel.

Mivel a hol 16, hol 20 ezresre tervezett bukaresti sportcsarnok több mint másfél évtized után is csak tervek szintjén létezik, Románia kizárólag erdélyi városokkal pályzik a rendezésre. A fő helyszín a 10 ezer férőhelyes kolozsvári BT Aréna lenne, ahol rendeztek már férfi kosárlabda, női röplabda és torna Európa-bajnokságot is. Másodikként pedig vagy a tavaly átadott új nagyváradi sportcsarnok (5300 férőhely), esetleg Torda (3320) vagy Beszterce (3007) jöhet szóba, utóbbi kettő mellett a kisebb kapacitás mellett a kézilabda jóval nagyobb beágyazottsága jöhet szóba. Románia eddig egyszer rendezett Európa-bajnokságot, a Ramnicu Valceán és Bukarestben lebonyolított 2000-es tornát éppen Magyarország nyerte meg.

2023.01.29 14:07:39

Kézilabda nemzetisport.hu

Chema Rodríguez együttese nagy hajrával egyenlített a rendes játékidőben, de végül nem lett meg a győzelem.

2023.01.28 20:42:18

Kézilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ha aztán e traumákat feldolgozzuk, ha a leginkább érintettek megfogadják, hogy ilyet többé soha, akkor vegyünk egy nagy levegőt, emeljük fel a fejünket, és rögzítsük: hé, megint ott vagyunk a vb-n a világ nyolc legjobbja között!