BOBORY BALÁZS, PAPP BÁLINT 2021.01.07 17:18 Frissítve: 2021.01.07 22:38

Női kézilabda: a világ legjobbjai Győrben – ez volt 2020

A Győri Audi ETO KC-nak a vírus ellenére is jó éve volt: a Rába-partiak olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy a világ két legjobb irányítóját a soraikban tudhatják.

A show-nak üres csarnokban is folytatódnia kell, a címvédő és a BL-ben immár majd’ három éve veretlen győri kézilabdázók így is maguk mögött tudhatják szurkolóikat (Fotó: Török Attila)

A magyar női kézilabda 2020-as éve olyan volt, mint általában a magyar válogatott szereplése: hektikus.

A nemzeti csapat egyetlen igazi megméretése, a decemberi, dániai Európa-bajnokság kudarcnak tekinthető, és nem is elsősorban az elért 10. helyezés, hanem a játék és a belőle következő perspektíva miatt – a rossz szereplés okait próbáltuk alaposan kivesézni az elmúlt hetekben, a megfejtést viszont a szakmai vezetőségnek kell megtalálnia, lehetőleg a márciusi olimpiai selejtezőre.

Örömre továbbra is a Győri Audi ETO KC menetelése ad okot, amely veretlenül zárta a Bajnokok Ligájában az elmúlt esztendőt, s bár a bajnokság tavasszal félbeszakadt, ahogy a BL küzdelmei is, továbbra is nyugodtan elmondható, hogy a világ legerősebb csapatáról van szó, amely minden sorozatban esélyesnek számít, amelyben elindul.

A belső posztokon magyar játékosok nem sok sót esznek meg, de ez annak is tulajdonítható, hogy a világ jelenlegi két legjobb irányítója, a norvég Stine Oftedal és a francia Estelle Nze Minko a Rába-partiakat erősíti.

„A 2020-as év iszonyatosan nehéz s mindenképpen más volt ez előzőekhez képest, több szempontból is és minden embernek a világon – kezdte a friss Európa-bajnok norvég válogatott és az ETO karmestere, Stine Oftedal, akit a kontinensviadal legjobb irányítójának választottak.  – Mindezek ellenére különleges élményt jelentett, hogy képesek voltunk megnyerni az Eb-t.

Ugyanígy érzek az ETO őszével kapcsolatban is. A legnagyobb ajándék ezekben a nehéz időkben, hogy azzal foglalkozhatunk, amit szeretünk.”

Oftedalék a dániai Eb-döntőben éppen Nze Minko válogatottját gyűrték le, így akkor ellenfélként néztek farkasszemet egymással, de immár újra együtt készülnek Győrben a kihívásokra.

„Az év sokkal jobban zárult ahhoz képest, ahogy kezdődött  – mondta a francia Estelle Nze Minko, aki a kontinenstorna legértékesebb játékosa (MVP) lett. – A koronavírus miatt mindenkinek nehezebb éve volt. Én nagyon boldog vagyok, hogy több célomat is sikerült elérnem, ezért kivételezettnek és hálásnak érzem magam.”

Nze Minko nyilván a francia válogatott Eb-ezüstjének is örült, de azért is elégedett lehet, mert a mögöttünk hagyott őszre egyértelműen a Győr húzóemberévé vált, és nem csak Oftedal alternatívájaként, hanem akkor is, ha együtt voltak a pályán.

„Vele és ellene is nagyon izgalmas játszani, akármi történik, jobb játékossá válok – méltatta norvég csapattársát Nze Minko. – Stine csodálatos kézilabdázó, keményen dolgozik, és nagyszerű ember. Olyan képességei vannak, amelyeknek köszönhetően ő és a környezete is csillog a pályán, ez a fő jellemzője a nagy játékosoknak.”

Persze a nemzetközi szövetség szavazásán 2019-ben a világ legjobbjának választott Oftedalnak sem mindegy, kik veszik körül – az ETO-nak két olyan kreatív irányítója van, aki már akkor is meccsdöntő játékossá válhat, ha csak közepesen teljesít.

„Nagy megtiszteltetés és szerencse, hogy Estelle-lel együtt játszhatok  – fogalmazott Oftedal. – Varázslatos játékos, és aranyból van a szíve, nem is lehetnék izgatottabb, ha a közös kalandunk folytatására gondolok az ETO-ban.”

A két játékmester között azért van különbség is, de az egyik jó esetben változhat a tavasszal: Oftedal nyert már Bajnokok Ligáját (kétszer is), Nze Minko még nem. A Győrrel mindkettejüknek esélye van a legrangosabb sorozatban 2021-ben a csúcsra érni.

„Remélem, idén minden visszakerül a rendes kerékvágásba  – mondta Oftedal. – Az ETO játékosaként mindig a legmagasabb célokért küzdünk, ez most sincs másként. Meg akarjuk nyerni a bajnokságot és a BL-t is, de tudjuk, egyik sem lesz könnyű.”

„Igen, a Bajnokok Ligája-győzelem nagyon fontos, de emellett ott lesz az olimpia és a világbajnokság is az idén, és én mindent meg akarok nyerni!” – tette hozzá Nze Minko.

Ha a Győr idén is megőrzi veretlenségét, ismét övé lehet a BL-serleg. A sikeres 2021-es esztendőért még a magyar válogatott tehet sokat: első lépésként azzal, ha márciusban Győrben kivívja az olimpiai szereplés lehetőségét.

 2020 KRONOLÓGIÁJA

Január 7.: A hazai szakszövetség felmentette tisztségéből a női válogatott dán szövetségi kapitányát, a 2016 májusában kinevezett Kim Rasmussent.
Január 16.: A Győrt irányító Danyi Gábort és az FTC-tréner Elek Gábort nevezte ki a szövetség elnöksége a női nemzeti együttes szövetségi társkapitányainak.
Január 25.: Az európai szövetség döntése értelmében 2024-ben Ausztria, Svájc és hazánk közösen adhat otthont a női Európa-bajnokságnak.
Február 28.: A nemzetközi szövetség tanácsa úgy határozott, hogy Magyarország rendezheti meg 2027-ben az olimpiai kvalifikációs női világbajnokságot.
Március 13.: A nemzetközi szövetség a világjárvány miatt elhalasztotta az eredetileg március 20-21-22-re kiírt olimpiai kvalifikációs tornákat.
Április 9.: A Magyar Kézilabda-szövetség elnöksége a világjárvány miatt végeredmény nélkül befejezettnek nyilvánította a hazai bajnoki és kupasorozatokat.
Április 25.: A nemzetközi szövetség döntése értelmében a női olimpiai selejtezőre az eredeti időpontnál egy évvel később, 2021. március 19-20-21-én kerül sor. A helyszínek változatlanok: Montenegró és Spanyolország mellett Magyarország is rendezhet.
Június 15.: Az elhalasztott ötkarikás selejtező és a szakemberekkel történt egyeztetés után ismét Danyi Gábort és Elek Gábort nevezték ki a női válogatott élére, megbízatásuk 2020. július 1-jétől 2021. március 31-jéig tart, ami sikeres olimpiai kvalifikáció esetén automatikusan meghosszabbodik 2021. augusztus 15-ig.
Június 22.: A második Görbicz Anitát és a harmadik Sterbinszky Amáliát megelőzve a 281 szerepléssel válogatottsági rekorder, többek között olimpiai 3., vb-2. és háromszoros BEK-győztes Gódorné Nagy Marianna nyerte meg a hazai szakszövetség, az origo.hu, a Magyar Nemzet és a lapunk által életre hívott „Kézisek kézise” szavazást.
Június 26.: Az európai szövetség törölte a Bajnokok Ligája 2019–2020-as kiírásának korábban május 9–10-ről szeptember 3. és 6. közöttre halasztott budapesti négyes döntőjét.
Július 18.: Csepelen a női válogatottal 1990 és 1996 között vb-ezüstérmet és olimpiai bronzot nyerő mesteredző és névadó részvételével felavatták a kerület kézilabdázásának új otthonát, a Laurencz László Sportcsarnokot.
November 23.: A világjárvány miatt a rendezéstől korábban visszalépő társházigazda Norvégia kiszállása után hivatalosan eldőlt, hogy Dánia egyedüli házigazdája lesz a decemberi Eb-nek.
December 3–20.: A dániai Eb herningi csoportkörében a mieink a (később szenzációs meneteléssel bronzérmes) Horvátországtól elszenvedett fájó pofonnal (22–24) kezdtek, majd 38–26-ra kiütötték Szerbiát, végül 28–24-re alulmaradtak a vb-címvédő Hollandiával szemben. A középdöntő rajtján a németek leckéztették meg 32–25-re a magyar csapatot, amely Románia legyőzése (26–24) után a Norvégiától kapott 32–21-es zakóval fejezte be szereplését és zárt a 10. helyen. A döntőben a nyolcadik aranyukat megszerző norvégok 22–20-ra múlták felül a címvédő Franciaországot. A bronz­érmet a házigazda Dániát 25–19-re legyőző horvátok szerezték meg.

2021 PROGRAMJA

Az év legfontosabb három napja márciusban vár a női szakágra – írtuk egy évvel ezelőtti értékelőnkben és ez továbbra sem változott. Az egy évvel elhalasztott olimpia miatt 2021-ben is a március 19. és 21. között Győrben sorra kerülő ötkarikás kvalifikációs torna lesz az évcsúcseseménye (a címvédő Oroszországgal, Szerbiával és Kínával küzd meg a legutóbb 2008-ban olimpiai résztvevő nemzeti csapatunk a továbbjutást érő első két helyért), illetve sikeres megvívása esetén remélhetőleg a tokiói játékok lesz a legfontosabb torna az idén.

Klubszinten a nagyüzem már január második hétvégéjén beindul. A Győr és a Ferencváros a Bajnokok Ligájában küzd rendületlenül azért, hogy bejusson a május végi, budapesti négyes döntőbe. A frissen alapított második számú európai sorozatban is januárban indul a küzdelem a csoportkörben, a Siófokkal és a Váccal a 16 csapatos mezőnyben.

Páratlan esztendő lévén decemberben világbajnoksággal zárul az év. A Spanyolország hat városában (Barcelona, Granollers, Tarragona, Lleida, Castellón de la Plana és Badalona) esedékes 25. viadalon az eddigi 24 helyett immár 32 válogatott küzd meg a világ trónjáért.

Kotó: Kovács Anikó/MKSZ

Január 9.–február 21.: Európa-liga, csoportkör
Február 14.: Bajnokok Ligája, a csoportkör vége
Március 6./7.–13./14.: Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő
Március 19–21.: olimpiai kvalifikációs torna, Győr
Március 27./28.–április 3./4.: Európa-liga, negyeddöntő
Április 3./4.–10./11.: Bajnokok Ligája, negyeddöntő
Április 20–25.: világbajnoki selejtező, k. k. h.
Május 8–9.: Európa-liga, négyes döntő, k. k. h.
Május 15–16.: Magyar Kupa, négyes döntő, k. k. h.
Május 29–30.: Bajnokok Ligája, négyes döntő, Budapest
Június 30.: NB I, lehetséges utolsó játéknap
Július 25.–augusztus 8.: a XXXII. tokiói nyári olimpia női kézilabdatornája
December 2–19.: világbajnokság, Spanyolország

 2020 LEGTÖBB KATTINTÁST HOZÓ CIKKE AZ NSO-N
Fotó: Imago Images

Gyász: 28 évesen elhunyt Selmeci Sarolta, a német TG Nürtingen méhnyakrákkal küzdő kézilabdázója

Kegyetlen az élet. Még januárban diagnosztizáltak súlyos daganatos betegséget Selmeci Saroltánál, akit megoperáltak, kemoterápiás és sugárkezelésen is átesett, ám szervezetében áttétek alakutak ki, és szeptemberben távozott az élők sorából. Olvasóinkat is megrendítette a korábban a Dunaferrnél, a Veszprémnél, a Kiskunhalasnál és a Szegednél is megforduló 28 éves játékos halála (138 255 kattintás).

2021.09.25 15:35:42

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Bíró emberfeletti teljesítményére és Bölk góljaira alapozva jöhetett létre a történelmi FTC-siker.

2021.09.23 18:07:44

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Néha zseniálisan, néha csapnivalóan kézilabdázott a magyar csapat a BL-ben, Dujsebajevék ellen ennyi kevés volt.

2021.09.22 18:07:10

Kézilabda R. Gy.

A biztos hazai győzelem mellett megszületett a Pick Szeged 6000. gólja a BL-ben.

2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.