D. S. B.
2023.03.10 11:34 Frissítve: 2023.03.10 13:53

Női kézi: az FTC irányítója sokat tesz a fiatal tehetségek fejlődéséért

Évek óta rendez egyhetes táborokat kézilabdaszerető gyermekeknek az FTC-Rail Cargo Hungaria szerb irányítója, Andrea Lekics. A pályafutása során a Győri Audi ETO KC-val 2013-ban Bajnokok Ligáját is nyert 35 éves kézilabdázó az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) honlapjának beszélt a „Tiszteld a tehetséged” program részleteiről.

Andrea Lekics sokat tesz a fiatal tehetségek fejlődéséért (Fotó: EHF)

 

„Sokat jelent számomra és megtisztelő példaképnek lenni. Amikor fiatalabb voltam, nem gondoltam rá, hogy ez mivel jár. Azt mondom, óriási kiváltság, ugyanakkor nagy felelősséggel is jár” – mondta Andrea Lekics a példaképeit firtató kérdésre, s kifejtette, a horvát klasszis, Ivano Balic, valamint a dán Anja Andersen voltak, akikre felnézett.

„Mi, tapasztaltabb játékosok vagyunk azok, akik meg tudják mutatni a fiatalabb generációnak, hogy mit tegyen azért, hogy profi sportoló legyen és hogyan érheti el céljait” – húzta alá az FTC irányítója, akinek a pályán kívül is fontos, hogy átadja tudását a fiataloknak, egyik ilyen projektje az EHF Respect Your Talent („Tisztelt a tehetséged”) program.

„Amikor fiatal voltam, a női kézilabda nem volt annyira reflektorfényben és nem voltak olyan marketing lehetőségek, mint most, hogy népszerűsítsük a sportágat. Büszke vagyok rá, hogy részese lehetek a Respect Your Talent programnak, de természetesen örülnék, ha még több tehetséges fiatal és tapasztalt sztár részt venne benne” – tette hozzá Andrea Lekics, kitérve rá, az ilyen projektek során nemcsak a kézilabdáról, hanem a pályán kívüli dolgokról is beszélnek.

„Tisztában kell lenniük az olyan csapdákkal, mint a kommunikáció, a dopping, a média nyomása, a szurkolókkal való kapcsolat vagy éppen az oktatás” – húzta alá a vendéglátás- és turizmusmenedzsment szakot végzett szerb irányító, aki 2013 óta gyűjti táborába a gyermekeket Európa minden tájáról, s mint mondta, számára ez a hét az év fénypontja.

„Szeretek gyerekekkel dolgozni. Kimeríthetetlen energiákkal rendelkeznek, ugyanakkor inspirációt is jelentenek. Lehetőségem van rá, hogy hét napig vendégül lássam őket és mindenemet odaadom, hogy segítsem őket” – így Andrea Lekics, akinek hangsúlyos célja a táborral, hogy megmutassa a tehetségeknek, mi kell a profivá váláshoz.

„Túl sok fiatal tehetség korán feladja a kézilabdát, mert nem tudják kezelni a családjuktól, edzőiktől és a környezetüktől érkező problémákat azokban az éveikben, amikor mély érzelmeiket kell legyőzniük” – jegyezte meg az FTC irányítója.

„Az a célom, hogy reményt, önbizalmat és önmagukban való hitet adjak nekik. Az, hogy lehetőségünk van másokon segíteni, különleges dolog, és mindannyiunknak erre kell összpontosítanunk. Nem csak a kézilabdás gyerekeknek segíteni, hanem a mindennapokban is segíteni egymást. Légy bátor és higgy abban, amit csinálsz, türelem és jó emberek keverékére támaszkodva, ez nagyszerű eredményekhez vezet. Eső után mindig jön a szivárvány. Bízzon a folyamatban, és higgyen az álmaiban” – zárta szavait a szerb kézilabdázó.

2023.06.08 22:38:56

Kézilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mindkét gárda bizonyította, hogy tud jobban játszani a másiknál

2023.06.05 18:18:30

Kézilabda nemzetisport.hu

A bajnoki döntő második felvonását is a házigazda nyerte, jöhet az igazi finálé – Szegeden.

2023.06.04 23:24:10

Kézilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Rengeteg gátlás, kishitűség, félelem levetkőzésére alkalmas lehetett ennek az évadnak a második fele Márton Grétáék számára.

2023.06.04 12:22:11

Kézilabda nemzetisport.hu

A Vipers megismételte a Győr bravúrját, és egymás után harmadszor is aranyérmes a Bajnokok Ligájában.

2023.06.04 12:03:09

Kézilabda nemzetisport.hu

Remekül kezdett a magyar csapat, Toft zseniálisan védett, és bár a végén izgulni kellett, megérdemelt a harmadik hely.