MTI/R. P. 2021.11.19 17:53 Frissítve: 2021.11.19 18:18

Női kézi: A tengerentúlon nagy probléma az edzőhiány – Szabó Edina

Amerikában élő játékosokkal dolgozik Szabó Edina, az Egyesült Államok női kézilabda-válogatottjának magyar szövetségi kapitánya.

 

Szabó Edina biztosan nem unatkozik az amerikaiak szövetségi kapitányaként (Fotó: Török Attila)

 

Az Érd korábbi vezetőedzője pénteken az M1 aktuális csatornán elmondta, új csapata más szemléletben lesz összerakva, mint a férfiválogatott. Utóbbiaknál Európában kézilabdázó kettős állampolgárokból állították össze a keretet, a nőknél viszont nincsenek ilyen játékosok. A fő cél az Egyesült Államokban élő játékosokkal fejlődni, úgy, hogy rövid időn belül eredményes is legyen a csapat.

Szabó hozzátette, az új összeállítású amerikai szövetség két projektet indított el párhuzamosan: az egyik a kézilabdázás népszerűsítése, a másik pedig a válogatott eredményes összeállítása.

A magyar tréner stábjában lesz egy európai és egy amerikai szakember is, hogy a tudás- és tapasztalatcsere minél hatékonyabb legyen. Mint elmondta, nagy probléma az Egyesült Államokban az edzőhiány, kevés az európai és amerikai tréner is, pedig sok szakemberre van szüksége, hogy jól működjön a projekt, és nemzetközi partnerprogramokat is próbál tető alá hozni.

Szabó kifejtette, hogy az országban kevesen kézilabdáznak jelenleg a nőknél, ezért a tervek között szerepel, hogy magas szinten szereplő sportolókat kézilabdázóvá képezzenek át, de ehhez neki is sokat kell tanulnia.

A júliusi kinevezése után a francia női válogatott szövetségi kapitánya, Olivier Krumbholtz személyesen gratulált neki, és elmondta, mennyire örül, hogy ő kapta meg ezt a feladatot.

Szabó Edina szerint a nemzetközi összefogásnak komoly szerepe van. A nemzetközi szövetség a 2000-es évek eleje óta kiemelten kezeli, hogy a kínai és az amerikai projektet fejlesszék, és ez az olimpiai mozgalomnak is fontos. Magyarország és Franciaország részéről is van szándék, hogy segítsék ebben a projektben az edzőt, aki partnerprogramokat szeretne szervezni, de ehhez az európai országoknak is meg kell találnia benne az előnyöket.

A magyar edző szerződése a 2024-es párizsi olimpia végéig szól. A célok között szerepel, hogy a csapatnak ki kell jutnia a Pánamerikai Játékokra, valamint az olimpiára.

Szabó játékosként 1986 és 1989 között 65 mérkőzésen 112 gólt szerzett a magyar válogatottban.

Később férjével, Borsos Attilával Franciaországba költözött, és 15 évig a francia női válogatott menedzserigazgatójaként tevékenykedett.

Hazatérésük után 2003 és 2007 között a Cornexi Alcoa vezetőedzője volt, a székesfehérváriakkal 2005-ben megnyerte az EHF Kupát. Az Érd csapatát 2010-től tavaly tavaszig irányította, ebben az időszakban hatszor vezette bajnoki bronzéremig együttesét, amely négyszer végzett dobogós helyen a Magyar Kupában.

(MTI)

2022.01.16 17:19:05

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A magyar férfi kézilabda-válogatott roppant fontos győzelmet aratott második csoportmérkőzésén a részben hazai Eb-n.

2022.01.15 15:32:24

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Már a félidőben hétgólos előnyt szerzett az ETO, és a másodikban sem vett vissza a lendületből.

2022.01.13 22:50:06

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Akkor is jött a kapkodás, amikor volt rá alkalom, hogy megfordítsák az állást.

2022.01.13 20:01:07

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A magyar válogatott első mérkőzésén kikapott az új MVM Dome-ban az Európa-bajnokságon.