Férfi kézilabda: csalódással indult az év, mégis pozitív a mérleg

Vágólapra másolva!
2022.12.28. 09:12
null
A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!
Bár a hazai Európa-bajnoki szerepléssel nem kezdődött valami jól, alapvetően nem zárt rossz évet a magyar férfi kézilabda, hiszen a válogatott simán vette a világbajnoki és Eb-selejtezős akadályokat, elképesztően izgalmasan alakult a bajnoki döntő a Pick Szeged és a Telekom Veszprém között, utóbbi ott volt Kölnben, a Bajnokok Ligája négyes döntőjében is, ahol méltó ellenfélnek bizonyult.

Rosszabbul nem is indulhatott volna a 2022-es esztendő a magyar kézilabdában, pedig nagy várakozások előzték meg a férfiválogatott budapesti Európa-bajnoki szereplését. A Gulyás István, Chema Rodríguez és Nagy László vezette gárda szoros vereséget szenvedett Hollandiától (28–31) és Izlandtól (30–31), egyedül Portugáliát győzte le (31–30), így már a csoportkörből sem jutott tovább a hazai rendezésű tornán, története legrosszabb Eb-szereplése mindenkinek óriási csalódás volt.

Kicsit talán túlizgulta és túlreagálta a csapat, hogy húszezer hazai drukker előtt kell játszania a meccseit az új csarnokban, és ugyan versenyben volt valamennyi ellenfelével, a döntő pillanatokban nem tudott elég higgadtan játszani és a szakmai stáb sem tudott olyan hatékonyan belenyúlni a meccsekbe, mint az elmúlt két évben tette, ráadásul világklasszis beállónk, Bánhidi Bence sérülése is a lehető legrosszabbkor jött.

A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!
A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!

A kontinensviadal után a szövetségnek valamin változtatnia kellett, márciusban azt a döntést hozta, hogy ezentúl a trió helyett csak az addigi másodedző, Chema Rodríguez vezesse a csapatot, aki mellette a portugál Benfica edzőjeként is dolgozik. Az új kapitány sikerrel vette az akadályokat, a kulcsember Bánhidi nélkül is magabiztos játékkal hozta a kötelezőt, előbb áprilisban a gyengébb játékerőt képviselő Izrael ellen kettős győzelemmel (33–32, 31–22) jutott ki a januári lengyel-svéd rendezésű világbajnokságra, majd októberben hazai pályán Litvániát (36–23), idegenben pedig Grúziát (41–24) győzte le simán, így vezeti Európa-bajnoki selejtezőcsoportját. Chema Rodríguez tehát az első négy tétmeccsét megnyerte a magyar válogatott kispadján – ezzel persze nem köszörülte ki a hazai Eb-n elszenvedett csorbát a gárda, de szépített.

A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!
A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!

Klubszinten izgalmasan alakult az elmúlt egy év, a bajnoki döntőben szegedi győzelme után a Telekom Veszprém számított esélyesebbnek, de végül a Pick Szeged írt történelmet. A Bánhidi elhúzódó sérülése miatt egyre több szerepet kapó Rosta Miklós utolsó másodpercben szerzett góljával ugyanis Juan Carlos Pastor együttese nyerte meg a visszavágót a Veszprém Arénában, ezzel újra bajnok lett, története során először védte meg a címét. Mivel azonban gyengén alakult a gárda eddig BL-szezonja, a spanyol edző bejelentette, hogy nyáron, tíz év után feláll a kispadról.

AZ ÉV KÉPE – Így kell elhallgattatni egy ötezres csarnokot: Rosta Miklós (45) utolsó másodperces találata a Veszprém Arénában újabb magyar bajnoki címet ért a Pick Szegednek
AZ ÉV KÉPE – Így kell elhallgattatni egy ötezres csarnokot: Rosta Miklós (45) utolsó másodperces találata a Veszprém Arénában újabb magyar bajnoki címet ért a Pick Szegednek

A Magyar Kupában is olyasmi történt, ami eddig még sosem, a sorsolásnak köszönhetően két veszprémi csapat jutott a döntőbe, és bár a meccs végkifejlete nem volt kérdéses, az Éles József és Danyi Gábor vezette Fejér-B.Á.L. Veszprém először harcolta ki a nemzetközi szereplés jogát. Ott pedig olyasmi történt, ami még sosem, a csoportkörökben öt csapatunk maradt érdekelt és áll harcban most is, a Szeged és a Veszprém a BL-ben, a Balatonfüred, a Ferencváros és a Fejér-B.Á.L. az Európa-ligában.

Visszatérve a Telekom Veszprémre, bár a bajnoki döntőt drámai körülmények között elbukta Momir Ilics együttese, egyre jobb játékkal már az edző első idényében bejutott a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjébe, a másodikban pedig remekül teljesített a csoportkörben, tíz meccséből hetet megnyert, két döntetlen mellett egyszer kapott ki, így a PSG mögött jelenleg második az A-csoportban, de a franciák csak jobb gólkülönbséggel előzik meg.

Így, ha rosszul is kezdődött 2022, válogatott és klubszinten azért jól alakult az év második fele, talán biztató előjelekkel várhatjuk a januári világbajnokságot és a februártól újrainduló klubidényt.

EZ TÖRTÉNT 2022-BEN

Január 13–30.      Tizenötödik helyen zárta a magyar-szlovák Európa-bajnokságot férfiválogatottunk, a csoportkörben csupán Portugáliát győzte le, Izlandtól és Hollandiától kikapott, amivel az eddigi leggyengébb Eb-szerepést érte el.

Március 12.      A hazai szövetség úgy döntött, a korábban a férfiválogatott másod­edzőjeként dolgozó, a portugál Benficát is irányító Chema Rodríguez vezeti tovább szövetségi kapitányként a nemzeti csapatot, 2024 nyaráig érvényes szerződést kötöttek vele.

Április 16.      Egygólos idegenbeli siker után válogatottunk hazai pályán 31–22-re legyőzte Izraelt, amivel kvalifikálta magát a 2023. januári lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokságra.

Április 23–24.      A veszprémi „házi” Magyar Kupa-döntőben a Telekom Veszprém 42–19-re legyőzte a Fejér-B.Á.L. Veszprémet, ezzel 29. alkalommal nyerte meg a trófeát.

Június 11.      Bár a Pick Szeged egygólos hátrányból kezdte a magyar bajnoki döntő visszavágóját a Telekom Veszprém ellen, a Veszprém Arénában rendezett mérkőzésen Rosta Miklós utolsó másodpercben szerzett találatával mégis megszerezte a bajnoki trófeát, története során először védte meg a címét.

Június 19.      A német THW Kiel elleni hetespárbajban alulmaradt az elődöntőt a lengyel Kielce ellen elveszítő Telekom Veszprém a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjének bronzmérkőzésén, így negyedik helyen végzett a sorozatban.

Augusztus 2.      Nyolc év után távozott a Telekom Veszprémtől a 147-szeres válogatott irányító, Lékai Máté, aki a Ferencvárosban folytatta pályafutását.

Augusztus 31.      A Telekom Veszprém–Balatonfüredi KSE bajnokival hivatalosan is kezdetét vette a 2022–2023-as NB I-es idény.

Október 16.      A Litvánia elleni hazai siker után Grúziában is diadalmaskodott a férfiválogatott Európa-bajnoki selejtezőn, így veretlenül vezeti a csoportját Svájc előtt.

Október 22.      Az évad első Veszprém–Szeged rangadóján 31–26-ra nyert az Építők a Veszprém Arénában, az együttes veretlenül vezeti a tabellát.

November 9.      A két fél hivatalosan is bejelentette, hogy a 2022–2023-as idény végén távozik a magyar bajnok OTP Bank-Pick Szegedtől Juan Carlos Pastor edző, aki 2013 óta irányítja a csapatot.

EZ VÁR RÁNK 2023-BAN
A január 11-én rajtoló lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokságon Dél-Koreával, Izlanddal és Portugáliával a D-csoportban szerepel a magyar férfiválogatott, amelynek célja az első hétbe kerülés, hiszen így olimpiai selejtezőt játszhat a 2024-es párizsi játékokért. A vb után öt nappal, február 3-án indul újra a K&H Liga, a Bajnokok Ligája csoportköre február 8-án folytatódik, míg az Európa-ligáé, amely három magyar csapatot is érint, egy nappal korábban. Márciusban folytatja az Eb-selejtezősorozatot a válogatottunk, és reméljük, a BL júniusi kölni négyes döntőjében legalább egy magyar együttes szerepel majd.

Január 11–29.      Világbajnokság, Lengyelország, Svédország
Február 8. – március 2.    
  Bajnokok Ligája, csoportkör
Február 7–28. 
     Európa-liga, csoportkör
Március 22–29.   
   Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő
Március 21–28.      Európa-liga, nyolcaddöntő
Április 8–9.     
Magyar Kupa, négyes döntő
Április 11–18.     
Európa-liga, negyeddöntő
Május 10–17.     
Bajnokok Ligája, negyeddöntő
Május 23–28.
      Strandkézilabda Európa-bajnokság, Portugália
Május 27.     
K&H Liga, lehetséges utolsó játéknap
Május 27–28.  
    Európa-liga, négyes döntő
Május 29. – június 11.  
    K&H Liga, két győzelemig tartó döntő
Június 17–18.     
Bajnokok Ligája, négyes döntő, Köln
Június 20. – július 2.    
  Junior világbajnokság, Görögország, Németország
Augusztus 2–13.     
Ifjúsági világbajnokság, Horvátország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik