Kézilabda: szeptemberre halasztották a női BL budapesti négyes döntőjét!

T. I./MTIT. I./MTI
Vágólapra másolva!
2020.03.25. 14:17
null
Hivatalosan is szeptemberre halasztották a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjét (Fotó: Tumbász Hédi)
Az Európai Kézilabda-szövetség újabb tanulmányt készíttetett a koronavírus-járvány terjedése kapcsán, melyben arra jutottak, valószerűtlen, hogy májusban újraindulhatnának a nemzetközi kupasorozatok. Az EHF közleményében megerősíti, szeptemberre kerül át a női Bajnokok Ligája budapesti négyes döntője, míg a férfiak augusztus végén csaphatnak össze Kölnben.

Az EHF már napokkal korábban jelezte nagy tornáinak lehetséges dátumait, s ezeket most véglegesítették. Vagyis:

Női Bajnokok Ligája, budapesti négyes döntő(az eredeti időpont: május 9–10.): az új dátum szeptember 5–6., Budapest

Férfi EHF-kupa, négyes döntő(az eredeti időpont: május 23–24.): az új dátum augusztus 29–30., Berlin

Férfi Bajnokok Ligája, kölni négyes döntő(az eredeti időpont: május 30–31.): az új dátum augusztus 22–23., Köln

ÚJ TRÓFEÁKAT TERVEZTET AZ EHF

Az EHF új trófeákat terveztet a férfi és a női Bajnokok Ligája győztese számára. Az európai szövetség honlapján számolt be arról, hogy a nyílt pályázaton bárki indulhat, a beadási határidő péntek, a győztesnek pedig július 1-re kell elkészülnie a kupák terveivel.

A győztes pályázó által készített trófeákat a 2020–2021-es idényétől kezdve három szezonon keresztül adják majd át.

A most kiadottak csak megerősítik a korábbi terveket. Az EHF tanulmánya szerint áprilisban és májusban sem rendeznek mérkőzéseket, legkorábban júniusban kezdődhetnek újra a nemzetközi kupaküzdelmek. Az új versenynaptár-tervezet szerint négy hét alatt lezavarnák a Bajnokok Ligájából és a többi sorozatból visszamaradt fordulókat, úgy, hogy csak a négyes döntők és a finálék maradjanak vissza.

• Az első héten (június 1–7.) lejátszanák a férfi Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjét (kedd-szerda első mérkőzés; szombat-vasárnap a második), ezen a héten kapna helyet a férfi EHF-kupa csoportkörének ötödik fordulója és a Challenge-kupa negyeddöntője. Valamint a női kéziválogatottak Eb-selejtezőtornája.

• A második héten (június 8–14.) nem lenne EHF-esemény

• A harmadik héten (június 15–21.) játszanák le a női BL negyeddöntőit (szerda-csütörtök első mérkőzés, szombat-vasárnap visszavágó), újdonságként a női EHF-kupa és Challenge-kupa négyes döntőit. Valamint a 2021-es férfi világbajnokság playoffkörének első párharcait.

• A negyedik héten (június 22–28.) jönne a férfi BL negyeddöntője (szerda-csütörtök első mérkőzés, szombat-vasárnap visszavágó), a férfi EHF-kupa negyeddöntője, valamint a Challenge-kupa négyes döntője.

• Az ötödik héten, azaz június 29-e és július 5-e között pedig a 2021-es férfi világbajnokság playoffköréne második szakaszát.

Arról, hogy a tokiói olimpia halasztása hogyan érinti a selejtezők, így a Győrbe tervezett női torna időrendjét, később hoznak döntést a nemzetközi szervezettel, az IHF-fel közösen.

Horváth Gabriella, az EHF végrehajtó bizottságának magyar tagja az M1 aktuális csatornán elmondta: nagyon komplett, jól előkészített anyagot kaptak az operatív munka felelőseitől, akik nagyon sok oldalról megvizsgálták a lehetőségeket, és olyan javaslattal álltak elő, ami „talán megvalósítható”.

„Természetesen ez nem biztos, de ebben a rendkívüli helyzetben semmire nem lehet azt mondani, hogy biztos. Áprilisban várható a technikai bizottságok és végrehajtó bizottság következő ülése, akkor biztosan többet fogunk tudni a helyzetről, és újra megvitatjuk” – nyilatkozta.

A magyar szövetség főtitkára hozzátette, ez a rendhagyó szituáció folyamatos figyelmet és folyamatos döntéshozatalt igényel a részükről is.

Horváth rávilágított, hogy az EHF alternatív versenynaptára kapcsán is nagyon fontos döntés volt a tokiói nyári olimpia elhalasztása, hiszen a négyes döntők augusztusra, szeptemberre halasztása nem lett volna ideális, ha augusztus elején a legjobb játékosok még az olimpián szerepelnek, és csak utána térnek vissza a klubjaikhoz.

Hozzáfűzte, ez lehetőséget adott arra, hogy minden továbbjutás a pályán dőlhessen el, és így nagyobb esély van rá, hogy minőségi játékot hozzanak a négyes döntők.

„Amennyiben ezek a tornák mégsem lesznek lejátszhatók, akkor teljes újratervezésre lesz szükség. Nem tudom, abban az esetben mikor fogunk újra a kézilabdáról beszélni” – vélekedett Horváth Gabriella.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik