Kézi-vb: Könnyebb győzelmet arattunk, mint gondoltam – Rasmussen

TOKICS MÁTÉ (Budapest), NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Kumamoto)TOKICS MÁTÉ (Budapest), NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Kumamoto)
Vágólapra másolva!
2019.12.04. 13:12
null
Kim Rasmussen megpróbált önbizalmat szerezni csapatával (Fotó: Kovács Anikó)
Mint arról beszámoltunk, a magyar női kézilabda-válogatott magabiztos, tízgólos győzelmet aratott Szenegál felett a világbajnokságon. Az összecsapást követően a szövetségi kapitány, Kim Rasmussen elmondta, könnyebben nyertünk, mint azt gondolta, míg a játékosok a támadásaink feljavulását emelték ki. 

Nagyon koncentrált, és remek első félidőt produkáltunk. A játékosok segítették egymást, a támadóink is nagyon jól játszottak, de minden játékos hozzátett ehhez győzelemhez. Mindannyian megpróbáltak önbizalmat szerezni, de egyáltalán nem volt ez könnyű mérkőzést. Sok távoli gólt szereztünk, ami fontos. Kicsit könnyebb győzelmet arattunk, mint gondoltam, úgyhogy ennek örülök” – nyilatkozta a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen az M4 Sportnak, majd a sajtótájékoztatón elismerését fejezte ki a szenegáli csapat iránt.

„Nagyon tisztelem ezt a csapatot, és a munkát, amit Szenegálban végeznek. Jó vébét játszanak, ezért komolyan vettük őket. Nem akartam túl sok lehetőséget hagyni nekik. Akik korábban kevesebbet voltak a pályán, most szerephez jutottak.”

JÓ FELKÉSZÜLÉS ROMÁNIA ELLEN

A kötelező győzelmen túl miért volt még fontos ez a mérkőzést?
– Ezt a mérkőzést arra használtuk fel, hogy mindenki visszanyerje a formáját és az önbizalmát is. Akadtak hibáink, de összességében jól sikerült megvalósítani a tervezetteket – válaszolta Triffa Ágnes, a magyar válogatott kapusa. – Nekünk annyi előnyünk volt, hogy már felkészültebben várhattuk a szenegáliakat a korábbi csoportmeccseik alapján. De így is kellemetlen ellenfélnek számít, amely teljesen más stílust képvisel az európaihoz képest.

Már az utolsó csoportmeccs is ott lebegett a szemük előtt?
– Azon túl, hogy igyekeztünk visszaszerezni az önbizalmunkat. Olyan jellegű taktikai elemeket is gyakoroltunk, ami már a Románia elleni pénteki, utolsó csoportmeccs miatt volt lényeges, arra próbáltunk készülni, hiszen az egy ki-ki mérkőzés lesz, készülünk ezerrel.

Mire számít a románok ellen?
– Nyilván ők is mindent előhúznak a taktikai repertoárjukból. Egyértelmű, hogy Cristina Neagu határozza meg a románok játékát, irányítóként is sokat szerepeltetik, éles helyzetben ő vállalja el a lövést. Természetesen mellette is vannak azért még fontos játékosok, mint Gabriela Perianu, aki elég jó formában van és a kapusaik is jól védtek eddig.

Márton Gréta, az FTC balszélsője öt gólt szerzett a mérkőzésen, ám szerényen, csapattársainak köszönte meg, hogy ennyi találatig jutott.

„Nagyon boldog vagyok, természetesen a lányoknak köszönhető az összes gólom, amit lőttem, hiszen nagyon jó helyzetekbe hoztak. Szerettünk volna győzni, hogy megmutassuk a közönségnek, mit tudunk igazából. A spanyol meccs után szintet léptünk Montenegró ellen, ahol sajnálatosan alulmaradtunk. Szenegál ellen talán még egy lépcsőfokot léptünk, és a románok elleni meccsre is tudunk javulni.”

Tóth Gabriella szerint a válogatott támadójátéka remek volt, ám védekezésben javulnia kell a csapatnak.

„Most kicsit nagyobb hangsúlyt fektettünk a keresztmozgásokra, ez nem volt korábban jellemző a játékunkra. Ma nagyon jól ment a támadás, igaz, a védekezés itt-ott akadozott, de a mai mérkőzésen elég volt. Holnap van egy szünnapunk, úgyhogy van időnk maximálisan felkészülni a románok elleni mérkőzésre. Mindig van pikantériája a magyar–románmérkőzéseknek, ez most is így lesz, mindenképpen győzni akarunk.”

Kovács Anna ezúttal sokkal nagyobb szerepet kapott jobbátlövőben, amit hat góllal és több gólpasszal hálált meg.

„Nem vehettük félvállról Szenegált, mert Montenegró és Románia is megszenvedett ellene. A két elveszített mérkőzés után pláne nem járhattunk fejben már a románok elleni találkozón. Hanem maximálisan felkészültünk, és változtattunk a játékunkon, nagyobb terjedelmű mozgásaink voltak, amiből az átlövőknek is könnyebb dolga volt. Megtaláltuk azt a ritmust és távolságot, amire szükség volt, korábban statikusabbak voltunk. Tudjuk, hogy átlövések nélkül nem lehet meccset nyerni, azon leszünk, hogy kívülről eredményesebbek legyünk. A későbbiekben is ilyen támadójátékra lesz szükség, nagyon nehéz lesz a románok ellen, de nekik fogunk menni.”

A három gólig jutó Tomori Zsuzsanna azt emelte ki, hogy támadásban sikerült visszatalálni a helyes útra, ezt kell átmenteni a románok elleni meccsre.

„Szenegál ellen próbáltunk mindent beleadni, hogy átlendüljünk az elmúlt meccseken a támadójátékban tapasztalt hiányosságokon. Montenegró ellen nem volt ritmusa a játékunknak, ami nagyon hiányzott. Most megvoltak a keresztmozgások, mindenki ráindult a falra, és jöttek a külső lövések is. Gyakoroltuk mindazt, amit majd a románok ellen is szeretnénk megmutatni. A védekezés stabilitását meg kell tartani, nagyon bízom benne, hogy sikerülni fog a szokásos élet-halál meccs a románok ellen.”

Háfra Noémi is kezdett életjeleket mutatni a találkozón, ezzel együtt elismerte, hogy még mindig sok hiba volt a játékában.

„Fontos volt, hogy ezúttal a távoli lövések is sikerüljenek. Szerintem sok hibával játszottam, de kellett a lendület és hogy megtaláljam a távolságot. Erre már tudok építkezni. Önbizalom kérdése is volt, hogy az előző meccseken több lövést nem vállaltan el, de érzem, hogy ez vissza fog jönni.

A magyar válogatottnak a csütörtöki szünnapot követően Románia ellen kell kiharcolnia a továbbjutást a középdöntőbe, a meccs magyar idő szerint 11 órakor kezdődik. Mivel jobb az összesített gólkülönbségünk, nekünk már a döntetlen is jó eredmény. Ha sikerrel járunk, pont nélkül kezdjük meg a következő kört.

A Szenegált irányító Frédéric Bougeant nem örült annak, amit a csapatától látott.

Az első meccsekbe sok energiát tettünk. A lányok most kevésbé koncentráltak, ennek nem örülök. Normális, miután azt érzed, bizonyítottál, kicsit leeresztesz. Szeretnénk meccset nyerni, erre Kazahsztán ellen lesz esélyünk.”

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG,JAPÁN
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ

C-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–SZENEGÁL
30–20 (17–9)
Jacusiro, 2020 néző. Vezette: Alpaidze, Berjozkina (oroszok)
MAGYARORSZÁG: TRIFFA – Lukács V. 1, Kovacsics 2, TOMORI 3, Tóvizi 2, Háfra N. 2, Schatzl Nadine 1. Csere: Kiss É. (kapus), Vámos P. 1, Klujber 2 (2), Szabó L. 1, Tóth G. 2, KOVÁCS A. 6, MÁRTON G. 5, Faluvégi D. 2. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
SZENEGÁL: Sako – Keita 2, M. Dapina 1 (1), SANKHARÉ 6, Ndiayé 3, Camara 1, Payé. Csere: Lo (kapus), Sylla, Diop 1, Sy 2, Kamdop 1, Kanté, Seck 2, Sené 1, Ba. Szövetségi kapitány: Frédéric Bougeant
Az eredmény alakulása. 10. p.: 6–1. 21. p.: 10–4. 25. p.: 13–5. 28. p.: 16–7. 34. p.: 20–10. 41. p.: 21–14. 50. p.: 27–16. 56. p.: 29–17.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 2/1

A csoport többi mai mérkőzésén:
Montenegró–Románia 27–26
(11–12)
Ld:
Radicsevics 6, Rajcsevics 6, Jaukovics 4, Bulatovics 3, ill. Neagu 11, Dache 4, Perianu 4, Udristioiu 3
Spanyolország–Kazahsztán 43–16(19–11)
Ld:M. López 10, Arderíus 5, Echeverria 4, ill. Abilda 3, Redzsemetova 3

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország44132–77+558
2. Montenegró44111–96+158
3. MAGYARORSZÁG422118–89+294
4. Románia42293–102–94
5. Szenegál4489–117–280
6. Kazahsztán4472–134–620

A magyar válogatott utolsó csoportmérkőzése (magyar idő szerint)
December 6., péntek, 11.00:Románia–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Nedelykov Tamás, Papp Bálint

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik