Kézi-vb: a szlovénok szerint aligha véletlen, hogy 12-en az Egyiptom elleni meccs előtt kaptak ételmérgezést

N. T.N. T.
2021.01.25. 14:03
null
A veszprémi Blagotinsek összeesett az öltözőben (Fotó: AFP)
Mint beszámoltunk róla, a házigazda Egyiptom döntetlent játszott Szlovéniával a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, ezzel az afrikai csapat kiharcolta a továbbjutást, míg Ljubomir Vranjes együttese búcsúzott. A szlovénok a meccs másnapján részletes beszámolót tettek közé a meccs előtti viszontagságaikról, nem kevesebb mint 12 játékosuk kapott ételmérgezést, ami szerintük nem lehet a véletlen műve. 

A szlovén szövetség honlapjára felkerülő beszámolószerint sosem keresnek kifogásokat, de az Egyiptom elleni sorsdöntő meccsük előtt soha korábban nem tapasztalt helyzetbe kerültek.

„A velünk történtek is csak tovább gyarapítják a vébé szervezése körüli furcsaságokat – mondta Goran Cvijic, a szlovén szövetség főtitkára. – A meccset megelőző éjszaka és a meccs napján súlyos egészségügyi problémával találkoztunk. Egyáltalán nem vagyunk megelégedve az egyiptomi szervezők munkájával. Az egyiptomi egészségügy minisztérium felvette velünk a kapcsolatot a meccs után, de addig nem várok látványos változást, amíg az IHF a jelenlegi formájában működik.”

A szövetség szerint 12 (!) szlovén játékos kapott ételmérgezést 24 órával az Egyiptom elleni meccs előtt. Szó sem volt vírusról, a „játékosok üvöltöttek a fájdalomtól, hánytak és úgy rohantak a mellékhelyiségbe, mintha az életük múlt volna rajta”. Az éjszaka folyamán Stas Skube és Dragan Gajic „dőlt ki”, majd a meccs előtt az öltözőben a csapat legerősebb tagja, a veszprémi Blaz Blagotinsek összeesett a fájdalomtól, ezért vissza kellett szállítani a szállodába. A szegedi Dean Bombac és Borut Mackovsek sem érezte magát túl jól, de ők a többi hét (nem megnevezett) érintett játékossal együtt összeszorított fogakkal vállalták a játékot, mert tudták, hogy a továbbjutásuk múlik a mérkőzésen.

A szövetség szerint a problémájuk nem hatotta meg az érintetteket. A meccs után a szállodába visszaérve hivatalos jelentést nyújtottak be mindenről, ami velük történt. Végső megállapításként megjegyzik, ilyen szintű szervezés mellett nem szabadna megrendezni egyetlen világeseményt sem.

„A játékosoknál hányás, hasmenés, láz és hasi fájdalom formájában jelentkeztek a tünetek. Többüknél a kezeléssel el tudtuk érni, hogy pályára léphessenek, de hárman így sem tudták vállalni a játékot. Érdekes, hogy már tizenkét napja itt vagyunk, de nem volt hasonló problémánk, csak a meccs előtti nap jelentkezett.Jeleztem a szervezőknek, hogy ha ennyi játékosnak vannak hasonló tünetei, az nem lehet véletlen egybeesés” – mondta a szlovén csapat orvosa, Saso Djuric asiol.net-nek adott interjújában.

Djuric beszélt a megérkezéskor adott két pozitív mintáról is. Elmondta, hogy már a vb előtt rákérdezett a szervezőknél, mi van, ha valaki úgy ad pozitív mintát, hogy korábban már átesett a víruson, és nem fertőző. A mai napig nem kapott választ, majd így esett ki a csapatból Urh Kastelic, akinek haza is kellett utaznia, de Tilno Kodrin is csak sokára tudott csatlakozni a társaihoz.

A szlovénok nem voltak egyedül a gyomorproblémával a tornán. Korábban a horvátok, a svédek és a dánok háza tájáról is érkeztek hasonló hírek. A dánok arról beszéltek, nem lenne jó, ha ez lenne a döntő faktor, és nem a pályán dőlnének el a mérkőzések. A dánoknál Mikkel Hansennek és Johan Hansennek is ki kellett hagynia az elmúlt mérkőzést, de a fizioterapeuta és maga Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány is hasonló panaszokkal küzdött. Mads Mensah Larsen, Morten Olsen és Lasse Andersson is kellemetlen perceket élt át, de ők vállalták a játékot a legutóbbi fordulóban Japán ellen, amikor biztossá tették a negyeddöntőbe jutást.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek