MTI 2018.12.15 16:22 Frissítve: 2018.12.15 16:35

Kézi: átalakítják a BL-t, jönnek a hétközi meccsek

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága szombaton Párizsban jóváhagyta a kontinentális kupasorozatok rendszerének átalakítását.

A női és a férfi kézilabda Bajnokok Ligáját is átszervezi az EHF (Fotó: AFP)

 

Az EHF sajtóközleménye szerint a 2020–2021-es idénytől kezdve a férfi és a női Bajnokok Ligájában is 16 csapat szerepel két nyolcas csoportban. Az eddigiektől eltérően a főtábla küzdelmeit nem előzik majd meg selejtezők. Az első és a második helyezettek a negyeddöntőbe kerülnek, amelybe a harmadik, a negyedik, az ötödik és a hatodik helyen végzett együttesek keresztbejátszás után juthatnak be.

Szintén újdonság, hogy a férfiak mérkőzéseit hétvége helyett szerdán és csütörtökön rendezik.

A második számú kupasorozat neve EHF-kupa helyett Európa-liga lesz. A férfiaknál 12 csapat kiemeltként a csoportkörben kezdi meg szereplését, további 12 a kétfordulós selejtezőből kerülhet oda. Mind a négy hatcsapatos csoportból az első négy helyezett a nyolcaddöntőbe jut, ott egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. A meccsekre kedden és esetenként szerdán kerül sor.

A nőknél nem lesz kiemelés, a háromkörös selejtező végén alakul ki a 16 csapatos csoportkör mezőnye. Mind a négy négyes csoportból az első kettő jut a negyeddöntőbe.

A BL és az Európa-liga is négyes döntővel zárul, a férfiak és a nők számára egyaránt. A női mérkőzéseket továbbra is hétvégén játsszák.

A jelenleg Challenge Kupának nevezett harmadik számú sorozatot EHF-kupára keresztelik át, és a döntőjéig oda-visszavágós alapon, hat forduló után lehet eljutni.

A vezető testület döntött a nemzetközi versenynaptár módosításáról is, hogy a legjobb kézilabdázók hosszabb szünetet kapjanak. A rendszerint június közepére beütemezett válogatott hetek átkerülnek április végére, illetve május elejére, így a játékosoknak többé nem kell selejtezőkön szerepelniük a klubidény végét követően.

Az európai kézilabdaszezon 2021 tavaszától a férfi és a női Bajnokok Ligája négyes döntőjével zárul, előbbi június közepén, utóbbi május végén lesz. Mindegyik nemzeti bajnokságnak legalább egy héttel a BL-torna előtt véget kell érnie.

2021.07.12 14:22:57

Kézilabda Papp Bálint (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

Bár a találkozó túlnyomó részében a brazilok vezettek, a hajrá a magyaroké volt.

2021.07.09 17:53:56

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Potyogtak a gólok az olimpiára készülő csapatok találkozóján, de a magyarok jöttek ki jobban a párbajból.

2021.07.06 16:41:59

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát hatgólos sikerrel indították a mieink Montenegró ellen.

2021.07.05 12:45:09

Kézilabda JOCHA KÁROLY

Hanus Ágnes nem tervezte meg a „lelépést”, s később minden csapattársától elnézést kért.

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”