MTI 2018.12.15 16:22 Frissítve: 2018.12.15 16:35

Kézi: átalakítják a BL-t, jönnek a hétközi meccsek

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága szombaton Párizsban jóváhagyta a kontinentális kupasorozatok rendszerének átalakítását.

A női és a férfi kézilabda Bajnokok Ligáját is átszervezi az EHF (Fotó: AFP)

 

Az EHF sajtóközleménye szerint a 2020–2021-es idénytől kezdve a férfi és a női Bajnokok Ligájában is 16 csapat szerepel két nyolcas csoportban. Az eddigiektől eltérően a főtábla küzdelmeit nem előzik majd meg selejtezők. Az első és a második helyezettek a negyeddöntőbe kerülnek, amelybe a harmadik, a negyedik, az ötödik és a hatodik helyen végzett együttesek keresztbejátszás után juthatnak be.

Szintén újdonság, hogy a férfiak mérkőzéseit hétvége helyett szerdán és csütörtökön rendezik.

A második számú kupasorozat neve EHF-kupa helyett Európa-liga lesz. A férfiaknál 12 csapat kiemeltként a csoportkörben kezdi meg szereplését, további 12 a kétfordulós selejtezőből kerülhet oda. Mind a négy hatcsapatos csoportból az első négy helyezett a nyolcaddöntőbe jut, ott egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. A meccsekre kedden és esetenként szerdán kerül sor.

A nőknél nem lesz kiemelés, a háromkörös selejtező végén alakul ki a 16 csapatos csoportkör mezőnye. Mind a négy négyes csoportból az első kettő jut a negyeddöntőbe.

A BL és az Európa-liga is négyes döntővel zárul, a férfiak és a nők számára egyaránt. A női mérkőzéseket továbbra is hétvégén játsszák.

A jelenleg Challenge Kupának nevezett harmadik számú sorozatot EHF-kupára keresztelik át, és a döntőjéig oda-visszavágós alapon, hat forduló után lehet eljutni.

A vezető testület döntött a nemzetközi versenynaptár módosításáról is, hogy a legjobb kézilabdázók hosszabb szünetet kapjanak. A rendszerint június közepére beütemezett válogatott hetek átkerülnek április végére, illetve május elejére, így a játékosoknak többé nem kell selejtezőkön szerepelniük a klubidény végét követően.

Az európai kézilabdaszezon 2021 tavaszától a férfi és a női Bajnokok Ligája négyes döntőjével zárul, előbbi június közepén, utóbbi május végén lesz. Mindegyik nemzeti bajnokságnak legalább egy héttel a BL-torna előtt véget kell érnie.

2021.12.08 21:40:15

Kézilabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Lehet, hogy egyszer lesz eredménye a sportág effajta exportjának, de a robbanásszerű fejlődés teljesen kizárható.

2021.12.08 19:51:52

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Granollers), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A dánok nagyon jól játszottak, így a negyeddöntőbe kerülésre már csak matematikai esély maradt.

2021.12.07 12:30:45

Kézilabda nemzetisport.hu

Részletes program és eredmények, a magyar válogatott útja – a torna adatbankja.

2021.12.06 19:40:27

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Llíria), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Így a magyar válogatott két pontot visz a középdöntőbe, ahol szerdán Dániával mérkőzik.