Férfi kézi-vb: már az elején kiderül, tanultunk-e a hibáinkból

Vincze Szabolcs (Kristianstad)Vincze Szabolcs (Kristianstad)
Vágólapra másolva!
2023.01.12. 08:58
null
Ha a magyar válogatott nem tud nyerni a Dél-Korea elleni nyitó meccsén, a továbbjutás is kérdésessé válhat<br />(Fotók: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar férfi kézilabda-válogatott csütörtökön Dél-Korea ellen kezdi el világbajnoki szereplését (18.00, élőben az NSO-n), így rögtön kiderül, hatékonyabban tudunk-e már védekezni az alacsony és gyors játékosok ellen, valamint rágörcsölünk-e az első összecsapásra – egy éve Budapesten mindkét csapdába beleestünk.

 

Mivel több mint egy évtizede, a londoni olimpián játszottunk legutóbb Dél-Koreával, sok közvetlen tapasztalatunk nem lehet első világbajnoki ellenfelünkről, hiába volt ott Mocsai Lajos 2012-es csapatában Mikler Roland és Lékai Máté is, a mostani válogatott két rangidőse. Az ázsiai együttes azóta teljesen kicserélődött, az erejét pedig amúgy sem könnyű belőni. Az ismeretlenség miatt kicsit mindig fekete ló, de az talán elmond valamit, hogy tizenegy éve még meg tudta nyerni az Ázsia-bajnokságot, azóta viszont egyszer sem.

Legutóbb 1995-ben kaptunk ki Dél-Koreától, a fájdalmas emlékű izlandi világbajnokság első csoportfordulójában 29–26-ra. Az első 24 csapatos vb a magyar válogatott történetének valaha volt legrosszabb szereplését hozta, a 17–20. helyen végzett a Kaló Sándor által irányított gárda – akkor a csoportok ötödik, a további versenyből kieső helyezettjeit nem rangsorolták külön.

A Chema Rodríguez vezette együttes kedden érkezett Kristianstadba, az első edzéseken már túl van, és az elkövetkező egy hét alatt három különböző játékstílusú válogatottal csap össze a D-csoportban. Dél-Korea együttese alacsony és gyors játékosokból áll, dinamikus kézilabdát játszik, kérdés, a támadásait milyen hatásfokkal tudjuk levédekezni, és elöl-hátul mennyire tudjuk érvényesíteni a fizikai előnyünket. Valamint az is, tanultunk-e a hibáinkból, milyen hatékonyan és szabályosan tudunk az alacsony, mozgékony játékosok ellen védekezni, és mivel igyekeznek széthúzni a hatos falat – jó lenne minél kevesebbet emberhátrányban játszani.

Első ellenfelünk játékát elsősorban robbanékonyság és dinamizmus jellemzi – így készülnek Sipos Adriánék (jobbra)
Első ellenfelünk játékát elsősorban robbanékonyság és dinamizmus jellemzi – így készülnek Sipos Adriánék (jobbra)

 

A portugálok hét a hat elleni ­emberelőnyös támadójátékát már jól ismerhetjük, nem tudnak vele meglepetést szerezni, bár a két csapat egy évvel ezelőtti összecsapásán alig használták – ugyanakkor jó távoli lövőik és beállóik vannak, a csapat gerince együtt fejlődik a Bajnokok Ligájában is induló FC Porto csapatában. Ellenük várhatóan ki-ki meccset játszunk, akárcsak 2022-ben.

A második csoportfordulóban jön Izland, amelynek játékosai remekül törnek be és egy-egyeznek, remek a szélsőjátékuk, és az ismerős skandináv kézilabdát játsszák sok rohanással. Papíron ők a legnehezebb ellenfelek, sokat léptek előre az elmúlt évben, és könnyen lehet, hogy Svédországban már a dobogós helyekért fognak küzdeni.

Chema Rodríguez szerint nem volt szerencsénk a sorsolásnál, de a csapat áll a kihívás elébe
Chema Rodríguez szerint nem volt szerencsénk a sorsolásnál, de a csapat áll a kihívás elébe

„A sorsolásnál nem volt szerencsénk, Izland és Portugália válogatottja az utóbbi években sokat fejlődött. Előbbi éremre is esélyes, míg a portugál csapat magja év közben is együtt készül, tehetséges fiatalokkal egészült ki  – fogalmazott Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. –  Dél-Korea ellen nehéz felkészülni, az első mérkőzés egy világversenyen sosem könnyű, de készen állunk harcolni a céljainkért. A szövetség és a csapat által is kitűzött célt nem lesz egyszerű elérni, nehéz a csoportunk, a középdöntőben pedig a házigazda és Eb-győztes Svédországgal találkozhatunk, illetve valószínűleg Brazíliával és a Zöld-foki-szigetekkel.”

Az első meccs azért is különösen fontos, mert a győzelem megnyugtatja a csapatot, a vereség viszont a továbbjutást is kérdésessé teszi. A nyolc vb-csoport első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe, ha a mieink továbbmennek, Göteborgba teszik át a székhelyüket, ahol a C-csoport (Svédország, Brazília, Zöld-foki-szigetek, Uruguay) három legjobbjával mérik össze az erejüket. Ezután következik az egyenes kieséses szakasz, a hatcsapatos középdöntős csoport első két helyezettje jut a legjobb nyolc közé, a negyeddöntőbe, annak győztesei az elődöntőbe. A világbajnok automatikusan kijut a 2024-es párizsi olimpiára, további hat válogatott pedig részt vehet a jövő márciusi olimpiai selejtezőtornán.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR , 1. FORDULÓ
A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM
A-CSOPORT (Krakkó)
18.00:
Chile–Irán
20.30: Spanyolország–Montenegró
B-CSOPORT (Katowice)
18.00:
Szlovénia–Szaúd-Arábia
C-CSOPORT (Göteborg)
18.00:
Uruguay–Zöld-foki-szigetek
20.30: Svédország–Brazília
D-CSOPORT (Kristianstad)
18.00:
Magyarország–Dél-Korea (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Portugália–Izland (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI VB-CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
2023. január 14., szombat
20.30:
Izland–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
2023. január 16., hétfő
20.30: Portugália–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

ELLENFÉLNÉZŐ – DÉL-KOREA
LEGJOBB EREDMÉNYEI
Olimpia:
2. hely (1988) – 7 részvétel
Vb: 8. hely (1997) – 13 részvétel
Ázsia-bajnokság: 1. hely (1983, 1987, 1989, 1991, 1993, 2000, 2008, 2010, 2012) – 18 részvétel
Magyar mérleg ellene: 12 mérkőzés, 9 győzelem, 341–298-as gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2012. július 31., London, olimpiai csoportmérkőzés, Magyarország–Dél-Korea 22–19 (7–9). Legjobb magyar dobók: Császár, Lékai 5-5, Iváncsik G. 4
*
A dél-koreai válogatott egyik jellemzője mindig is az ismeretlenség volt, már csak ezért is nehéz kiemelni belőle bárkit is. Az biztos, hogy gyors csapat alacsony és mozgékony játékosokkal, akik ellen mindig nehéz védekeznie a nagy termetű magyar védőknek, mert ügyesen húzzák szét a falat, és máshol van náluk a faulthatár. Arra is lehet számítani, hogy az első meccsen nagyon hajtanak. A hazai Eb-vel ellentétben nem szabad görcsölni amiatt, hogy papíron a leggyengébb csoportellenféllel nyitjuk a vb-t, mert ebből egy éve az Eb-n rosszul jöttünk ki. Ha végig higgadtak maradunk, megnyerjük a mérkőzést.

A MAGYAR VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE– NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK

KAPUSOK

MIKLER Roland
Született: 1984. szeptember 20., Dunaújváros
Klubja: OTP Bank-Pick Szeged
Magasság/testsúly: 190 cm/100 kg
Válogatottság/gól: 229/1
Vb-mérkőzések száma/gól: 36/0
A magyar válogatott korelnöke és csapatkapitánya, jelenléte nemcsak a játéka, hanem a tapasztalata miatt is nagyon fontos. Ez lesz a tizennegyedik világversenye, a párizsi kvalifikáció lehetősége különösen motiválja, hiszen jól tudja, milyen olimpián játszani, neki már egyszer sikerült.

SZÉKELY Márton
Született: 1990. január 2., Budapest
Klubja: Mol Tatabánya KC
Magasság/testsúly: 193 cm/92 kg
Válogatottság/gól: 73/1
Vb-mérkőzések száma/gól: 14/0
Játékának és az önbizalmának is jót tett, hogy Észak-Macedóniába szerződött, de jól tette azt is, hogy hazajött. Játéka és pozitív személyisége sokat tesz hozzá a válogatott teljesítményéhez, képes meccseket nyerni, ráadásul tökéletes az egyensúly közte és Mikler Roland között.

JOBBSZÉLSŐK

RODRÍGUEZ Pedro
Született: 1990. augusztus 22., Vigo (Spanyolország)
Klubja: Mol Tatabánya KC
Magasság/testsúly: 197 cm/90 kg
Válogatottság/gól: 21/64
Vb-mérkőzések száma/gól: 5/7
Bár az első világversenye 2021-ben nem sikerült jól, azóta számtalanszor bizonyított, és az elmúlt években vitathatatlanul első számúvá lépett elő posztján a magyar válogatottban. Megbízható, elöl és hátul is bevethető, fontos játékosa és stabil pontja Chema Rodríguez együttesének.

BUJDOSÓ Bendegúz
Született: 1994. december 10., Székesfehérvár
Klubja: Ferencváros
Magasság/testsúly: 185 cm/80 kg
Válogatottság/gól: 12/8
Vb-mérkőzések száma/gól:
Bár viszonylag új a válogatottban, nem játszik megilletődötten. A szélsőjátékunk folyamatosan alakul, ezért ez a világbajnokság nagy lehetőség lesz neki, hogy bizonyítsa, hosszú távon is a nemzeti csapatban a helye, és ideális poszttársa tud lenni Rodríguez Pedrónak.

JOBBÁTLÖVŐK

ANCSIN Gábor
Született: 1990. november 27., Békéscsaba
Klubja: Mol Tatabánya KC
Magasság/testsúly: 202 cm/97 kg
Válogatottság/gól: 133/279
Vb-mérkőzések száma/gól: 25/39
Fontos játékosa a válogatott védekezésének, de támadásban is szép megoldásokra képes. A posztján most nagy szükség van a vagányságra, ezért bátran kell vállalkoznia, a szlovénok ellen meg is mutatta, milyen az, amikor el-elkapja a fonalat. Ilyen testalkattal bármelyik sáncra veszélyes.

LEIMETER Csaba
Született: 1994. december 15., Budapest
Klubja: PPD Zagreb (horvát)
Magasság/testsúly: 195 cm/98 kg
Válogatottság/gól: 13/17
Vb-mérkőzések száma/gól:
Nagyon jól tette, hogy elment légióskodni Zágrábba, ahol szem előtt van, hétről hétre játszik a Bajnokok Ligájában. Ez lesz az első világversenye a magyar válogatott mezében, és rögtön fontos szerep vár rá, de ha jól megoldja a feladatát, a csapatban ragadhat ezen a hiányposzton.

ILIC Zoran
Született: 2002. január 2., Zenta (Szerbia)
Klubja: Telekom Veszprém
Magasság/testsúly: 197 cm/96 kg
Válogatottság/gól: 4/2
Vb-mérkőzések száma/gól:
Várhatóan kevesebb szerepet kap, mint poszttársai, de ez az idény neki egyébként is a tapasztalatszerzés jegyében telik, miután fiatalon nagy lehetőség előtt áll a klubcsapatában és a magyar válogatottban egyaránt. Eddig nem ijedt meg a kihívásoktól.

IRÁNYÍTÓK

LÉKAI Máté
Született: 1988. június 16., Budapest
Klubja: Ferencváros
Magasság/testsúly: 190 cm/92 kg
Válogatottság/gól: 151/443
Vb-mérkőzések száma/gól: 37/125
A keret legrutinosabb mezőnyjátékosaként évek óta óriási szerepe van a csapat egységében és a játék formálásában. Csak ketten vannak a poszton, így lesz feladata bőven. A szlovénok elleni találkozókon bizonyította, hogy még 34 évesen is bármikor megállja a helyét egyedüli irányítóként is.

HANUSZ Egon
Született: 1997. szeptember 25., Nagyatád
Klubja: TVB Stuttgart (német)
Magasság/testsúly: 177 cm/90 kg
Válogatottság/gól: 22/34
Vb-mérkőzések száma/gól: 5/3
Talán a legtöbbet fejlődött az elmúlt egy esztendőben, jó párosnak tűnnek Lékai Mátéval, akitől rengeteget tanulhat. Kiválóan cselez, villámgyorsan képes megindulni, bírja a darálót, amihez a Bundesligában hozzászokott, és a híresen kemény német bajnokságban mentálisan is erősebb lett.

BEÁLLÓK

BÁNHIDI Bence
Született: 1995. február 9., Győr
Klubja: OTP Bank-Pick Szeged
Magasság/testsúly: 207 cm/129 kg
Válogatottság/gól: 86/252
Vb-mérkőzések száma/gól: 21/71
A legveszélyesebb fegyverünk. Bár egy éve nem játszott a válogatottban sérülései miatt, visszatérése rengeteget jelent, kérdés, mennyire bírja a meccsterhelést, ettől függően kell őt tehermentesíteni, amire az elmúlt időszakban a szövetségi kapitány megtalálta a megfelelő játékosokat.

ROSTA Miklós
Született: 1999. február 14., Győr
Klubja: OTP Bank-Pick Szeged
Magasság/testsúly: 203 cm/110 kg
Válogatottság/gól: 33/56
Vb-mérkőzések száma/gól: 8/14
Rengeteget fejlődött az elmúlt évadban Szegeden, ahol Bánhidi Bence hiánya miatt több lehetőséget kapott, és igyekezett élni vele, az önbizalmának minden bizonnyal jót tett, hogy klubja az ő góljával védte meg a bajnoki címét. Jó úton jár, de minden játékpercet meg kell ragadnia.

SIPOS Adrián
Született: 1990. március 8., Szombathely
Klubja: Telekom Veszprém
Magasság/testsúly: 198 cm/108 kg
Válogatottság/gól: 52/26
Vb-mérkőzések száma/gól: 16/7
Róla már sokszor elmondtuk, hogy a kora előrehaladtával egyre jobban játszik, Veszprémben tovább javult a védőjátéka, amelyet immár a Bajnokok Ligájában csiszolhat. Jól ismerik és megértik egymást klubtársával, Ligetvári Patrikkal, fontos szerep hárul rá ezen a vb-n is, melyen a védekezés lesz a kulcs.

SZÖLLŐSI Szabolcs
Született: 1989. január 28., Gyula
Klubja: Dabas KC
Magasság/testsúly: 194 cm/101 kg
Válogatottság/gól: 84/110
Vb-mérkőzések száma/gól: 14/21
A válogatott nagy visszatérője, ugyanakkor a rutinja is megvan. Előnye, hogy teljesen más stílusú beálló, mint Bánhidi és Rosta, a kapitány pedig nagyon szereti, ha nagyobb a taktikai repertoár, főleg ezen a poszton. Kiharcolta a helyét, megérdemli, hogy a válogatottban legyen.

BALÁTLÖVŐK

BODÓ Richárd
Született: 1993. március 13., Mátészalka
Klubja: OTP Bank-Pick Szeged
Magasság/testsúly: 203 cm/117 kg
Válogatottság/gól: 84/243
Vb-mérkőzések száma/gól: 21/47
Termetéhez kellő gyorsaság társul, bombaerősen lő, és szerencsére mostanában a lövőkedve is megjött, de kell is ez a fajta bátorság, mert az egyik leghatékonyabb kinti lövőnkként rá óriási teher hárul. A felkészülés során bizonyította sokoldalúságát, a szlovénok ellen irányítóként is megállta a helyét.

LIGETVÁRI Patrik
Született: 1996. február 13., Várpalota
Klubja: Telekom Veszprém
Magasság/testsúly: 203 cm/110 kg
Válogatottság/gól: 69/68
Vb-mérkőzések száma/gól: 15/11
A védekezése egyre jobb, klubjában egyre fontosabb szerepet tölt be hátul, ugyanakkor Veszprémben nem támad, pedig lenne benne lehetőség, amit időnként meg is mutat, a lövőereje megvan. A válogatottnál ezt is bizonyíthatja, komplett játékosként még nagyobb erősítés lenne.

SZITA Zoltán
Született: 1998. február 10., Veszprém
Klubja: OTP Bank-Pick Szeged
Magasság/testsúly: 196 cm/92 kg
Válogatottság/gól: 45/109
Vb-mérkőzések száma/gól: 11/20
Talán kicsit hamar jött haza Lengyelországból, és még keresi is önmagát, de sokszor megmutatta, ha belejön, hatékony és látványos megoldásokra képes. Továbbra is az egyik fő fegyvere a higgadtsága és a mentális ereje, egy biztos, a válogatottnak szüksége van rá, és neki is a válogatottra.

BALSZÉLSŐK

BÓKA Bendegúz
Született: 1993. október 2., Veszprém
Klubja: Balatonfüredi KSE
Magasság/testsúly: 195 cm/85 kg
Válogatottság/gól: 56/132
Vb-mérkőzések száma/gól: 14/30
A magyar válogatott legrutinosabb és legmegbízhatóbb szélsője, a balszárny már elképzelhetetlen nélküle. Tudja a dolgát, ha kell, védekezik, ha kell, támad, gyors, és a csapatból talán ő hibázik a legritkábban. Várhatóan most is az egyik legtöbbet pályán lévő játékosunk lesz.

KOVACSICS Péter
Született: 1994. június 13., Nagyatád
Klubja: Ferencváros
Magasság/testsúly: 190 cm/77 kg
Válogatottság/gól: 7/8
Vb-mérkőzések száma/gól:
Pályafutása első világversenye lesz a vb, és mivel a Fradiban már nemzetközi szinten is rendre bizonyít, minden bizonnyal Svédországban is megállja a helyét. Megszolgálta ezt a lehetőséget, nem fél tőle, de minden bizonnyal kevesebb szerepet kap Bóka mellett.

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

José María „Chema” RODRÍGUEZ VAQUERO
Született: 1980. január 5., Palencia (Spanyolország)
Klubjai edzőként: Magyarország (másodedző, 2019–2022), SL Benfica (portugál, 2020–), Magyarország (2022–)
Bár csak tavaly március óta szövetségi kapitány, Chema Rodríguez kitűnően ismeri a magyar válogatottat, amely mellett 2020 óta másodedzőként tevékenykedett. Nagyon jó kapcsolatot ápol a játékosokkal, megvan a kölcsönös bizalom, a tekintélye vitathatatlan, taktikailag nagyon felkészült szakember. Az évek alatt összetartó közösséget építettek, a kérdés inkább az, mentálisan is vissza tudta-e hozni az együttest abból a letargikus állapotból, amelybe az egy évvel ezelőtti hazai Európa-bajnokságon került, és eddig csak könnyebb tétmeccsei voltak a gárdával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik