Férfi kézi-vb: Örülünk a győzelemnek, de jobb játék kell a céljaink eléréséhez – Lékai Máté

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2023.01.12. 20:40
null
Lékai Máté jobb játékot vár a folytatásban (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar férfi kézilabda-válogatott játékosai a Dél-Korea ellen nyolc góllal megnyert világbajnoki csoportmérkőzés után egyetértettek abban, jó, hogy átestünk a tűzkeresztségen, és hogy győzelemmel tettük meg mindezt, azonban a folytatásban jobb játék kell majd a céljaink eléréséhez, illetve az ázsiaiak nyitott védekezése elleni játékunk is szolgált tanulságokkal.

Lékai Máté hét góljával a mezőny legeredményesebb játékosa volt. A Ferencváros irányítója kitért a koreaiak elleni két eltérő félidőre.

Az első mérkőzés mindig kapkodósabb egy világversenyen – kezdte Lékai az M4 Sportnak. – Az első félidővel összességében elégedettek lehetünk, nagyobb különbséget sikerült kialakítanunk. Ekkor is voltak hibáink, de örülnék, ha Izland ellen is huszonegy gólt lőnénk az első harminc percben. A második játékrészben kicsit megfogott minket a koreaiak emberfogásos, öt-egyes védekezése, többet kellett volna mozogni labda nélkül, és segíteni egymásnak, nem álló helyzetben várni a labdát, és utána próbálkozni. Örülünk a győzelemnek, ám a következő meccsek teljesen mások lesznek, biztosan sokkal jobb teljesítményt kell nyújtanunk. Ezzel valószínűleg megvan a továbbjutás a csoportból, azonban a céljaink eléréséhez nem elég, ahhoz mindent bele kell adnunk a folytatásban. Átestünk a tűzkeresztségen, de Izland ellen másféle mérkőzés vár ránk.”

SIPOS ADRIÁN: MÁR A SZLOVÉNOK ELLENI EDZŐMECCSEKEN ERRE KÉSZÜLTÜNK  

Nagyobb lett a különbség, mint amire számítottak?     
– Szoros és kemény meccsre számítottunk – talán kicsit szorosabbra és keményebbre, mint amilyen lett – mondta Sipos Adrián, a magyar válogatott beállója. – Persze tudtuk, hogy a dél-koreaiak gyorsan játszanak, és kicsit ismeretlenek is voltak nekünk, én például még nem játszottam ellenük soha, de nagyjából azt nyújtották, amire felkészültünk. A védekezésünk szerintem hellyel-közzel jól működött majdnem az egész meccsen, ugyan voltak kisebb hibák, de ilyen a sport, hiba nélkül nem lehet játszani. Elég nagy különbséget tudtunk közé tenni az első harminc percben, az viszont nem tetszett, hogy a második félidőben kicsit kiengedtünk, személy szerint én is, így közelebb tudott jönni az ellenfél, a jövőben jobban össze kell szednünk magunkat az ilyen helyzetekben is.

Az első félidőben mintha olvasták volna a dél-koreai támadásokat.     
– Már a szlovénok elleni edzőmeccseken erre készültünk, elkezdtük a videoelemzéseket, elsősorban a dél-koreaiak és az izlandiak játékára koncentrálva, amit Svédországban is folytattunk. Mivel ez volt az első vébémeccsünk, talán kicsit jobban tudtunk készülni az ázsiaiakra, és most tényleg úgy éreztem, hogy mindenki koncentrált, különösen az első játékrészben, amikor Mikler Roli is sokat segített mögöttünk.

Megkönnyebbültek a győzelem után?     
– Azt mondják, mindig az első meccs a legnehezebb, de tudjuk jól, hogy az izlandi és a portugál válogatott azért nagyobb játékerőt képvisel, mint a dél-koreai. Ellenük jóval nehezebb lesz, de ha el akarjuk érni az álmainkat, azokat a meccseket is meg meg kell nyernünk. Persze nem akarok hazudni, valamennyire megkönnyebbültünk, leginkább azért, mert a hazai Eb-vel ellentétben most győzelemmel kezdtük a tornát, de nem szabad kiengedni egy kicsit sem, mert van előttünk még bőven kihívás.

A beállójátékunkra nem lehetett panasz, Rosta Miklós is felnőtt Bánhidi Bence mellé, a szegedi játékos, aki ötször talált be a nyitó meccsünkön, szintén az ázsiai ellenfél második félidei védekezését emelte ki.

Az első félidőben, amikor hatosfalat védekezett az ellenfél, könnyebb volt minket megtalálni a falban. A második játékrészben, ahogy kijöttek öt-egyre, megváltozott a helyzet, hiszen egy az egyben többet kellett játszani, és nem a kettő-kettők jöttek. Ebből volt gondunk, hiszen gyorsabbak voltak, és nehéz volt őket egy az egyben megverni. Összességében rutinosan lehoztuk a második félidőt, és készülhetünk a későbbi meccsekre. A különbség lehetett volna nagyobb is, de új stílust jelentett a koreai csapat. Most már figyelhetünk Izlandra és Portugáliára.”

Az első félidőben megmutattuk, miért is vagyunk itt, a másodikban viszont elég kellemetlenül védekeztek, kijöttek nyitottra, amit azért is kell gyakorolnunk, mert következő ellenfelünk, Izland is jól tudja játszani – vette át a szót a négy gólig jutó Bánhidi. – A szünet után kicsit bennmaradtunk az öltözőben, de szerencsére a szünetre olyan nagy gólkülönbséget tudtunk kialakítani, ami elégnek bizonyult a végéig. Dél-Korea ellen nagyjából azért le tudtuk mérni, hol tartunk, és szerintem ha később is úgy tudunk játszani, ahogy most az első félidőben tettük, akkor van keresnivalónk ezen a világbajnokságon.”

A veszprémi Ilic Zorannak Ancsin Gábor korai sérülése miatt váratlanul kellett beszállnia a meccsbe, ennek ellenére nem tűnt megilletődöttnek.

A lehetőségnek örülök, annak viszont nem, hogy Ancsin Gabi megsérült, remélem, nem esik ki hosszabb időre. Nagyon izgultam a mérkőzés előtt az öltözőben, nagy megtiszteltetés, hogy ilyen fiatalon megkaptam a bizalmat és itt lehetek. Mikor pályára léptem, és megérkeztem a meccsbe, az plusz energiát adott, és elmúlt az izgalom. Az első félidőben szépen végrehajtottunk mindent, amit Chema kért tőlünk védekezésben és támadásban is, de a második félidőben, mikor kijöttek öt-egyre, kicsit elkezdtünk kapkodni, és nem fejeztük be olyan jól a támadásokat, így vissza tudtak kicsit jönni, azonban a csapatunk rutinosan megoldotta.”

A KAPITÁNY NEM HIBÁZTATJA A JÁTÉKOSAIT A MÁSODIK FÉLIDEI VISSZAESÉS MIATT

Könnyebb volt az első meccs, mint várta?
– Egyáltalán nem volt egyszerű – válaszolta Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Nagyon jól játszottunk az első félidőben, koncentrált és összeszedett volt a védekezésünk, amiből jöttek is a lerohanásgólok. A szünet után sem kezdtünk rosszul, de utána sorra hagytuk ki a helyzeteinket, a kapusuk egyre jobban védett, és az öt-egyes védekezésükkel is sok gondot okoztak. Ezen dolgoznunk kell az elkövetkezendő napokban.

Ez a kis visszaesés miért történhetett?
– Ziccereket és heteseket hibáztunk, amiből gyorsan ránk jöttek, a védelmünk nem állt fel rendesen, de ha félidőben tíz góllal vezet, egy kicsit tudat alatt is megnyugszik az ember, talán kicsit túlságosan is. Ez lehetett az egyik oka, de nem hibáztatom érte a srácokat, ami a második félidőben történt, az egyáltalán nem szokatlan a sportban.

A védelem az első félidőben különösen jó volt. Elégedett vele?
– Nehéz védekezni az ilyen alacsony és gyors játékosok ellen, mert mindannyian jól tudnak cselezni és egy-egyezni, ha az egyiknek nem jött össze, már passzolta is a másiknak, aki ugyanúgy megpróbálta. A második félidőben nem is védekeztünk ez ellen olyan hatékonyan, mint az elsőben. De az első meccs mindig nehéz egy világversenyen, és tudtuk, hogy rohannak majd előre, az ilyen típusú csapatok ellen később könnyebb játszani, amikor hamarabb kifáradnak. A legfontosabb viszont az, hogy megnyertük az első meccset, egy remek első félidő után a másodikban is megtettük, amit kellett, és talán nyugodtabban készülhetünk Izlandra.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
D-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–
DÉL-KOREA 35–27 (21–11)
Kristianstad, 2738
néző. V: Belkiri, Hamidi (algériaiak)
MAGYARORSZÁG: MIKLER R. – P. Rodríguez 5, Ancsin G., Sipos A., BÁNHIDI 4, Szita 2, LÉKAI 7 (5). Csere: Székely M. (kapus), Bóka 3, Ilic Z. 1, ROSTA M. 5, Bodó 3, Hanusz 1, Bujdosó 3, Ligetvári 1, Szöllősi Sz.. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
DÉL-KOREA: KIM DONG LI – Ha Min Ho 1, Kim Dzsin Jung 2, KANG DZSON KU 5, PAK SZUNG 5, Li Hjon Szik 4 (2), Dzsang Dong Hjun 3 (1). Csere: Li Szong Min, Ku Csang Un, Dzso Te Hun, Li Jo Szeb 1, Kim Ki Min 1, HA TE JUN 5 (1), Pak Jung Dzsun. Szövetségi kapitány: Rolando Freitas
Az eredmény alakulása. 9. p.: 6–2. 16. p.: 9–7. 20. p.: 15–8. 27. p.: 18–11. 36. p.: 25–13. 43. p.: 25–18. 53. p.: 30–23.
Kiállítások: 16, ill. 6 perc
Hétméteresek: 7/5, ill. 4/4
MESTERMÉRLEG
Rolando Freitas:
– Magyarország volt a mérkőzés esélyese, ez nem kétséges. Egész jól kezdtünk, de később nem ment gördülékenyen a labdajáratás sem, alig védett a kapusunk, az ellenfélnek pedig nagyon erős volt a beállójátéka. A második félidőben ugyan sikerült kijavítanunk néhány hibát, ám a magyarok sokkal nyugodtabban játszottak, megérdemelték a győzelmet, igyekszünk a következő meccseken javítani.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Portugália–Izland 26–30 (15–15)

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI VB-CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
2023. január 14., szombat
20.30:
Izland–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
2023. január 16., hétfő
20.30: Portugália–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik