Férfi kézi-vb: Lauge volt a franciák hóhérja, Corrales a svédek „szívtiprója” – lapszemle

Vágólapra másolva!
2023.01.30. 10:10
null
Rasmus Lauge a vb-döntőben 10 gólt szerezve tért vissza sérüléséből (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, Dánia végig vezetve 34–29-re legyőzte Franciaországot a lengyel, svéd közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság stockholmi döntőjében, így sorozatban harmadszor nyert aranyérmet a vb-n. A dánok legjobbja a fináléban a sérülése után visszatérő veszprémi kézilabdázó, Rasmus Lauge volt, aki tíz góllal járult hozzá az újabb aranyhoz, míg a másik dán klasszisról, Mikkel Hansenről kiderült, hogy térdsérüléssel bajlódik.

DÖNTŐ: FRANCIAORSZÁG–DÁNIA 29–34

A dán Tv2 számolt be róla, hogy a végső győztes dán válogatott eltitkolta, hogy egyik legnagyobb sztárja, Mikkel Hansen térdsérüléssel küzd, ezért is történt, hogy az irányító első és egyetlen kapura lövésével csak a döntő 37. percében próbálkozott.

„Nem volt valami nagyszerű, volt egy húzódásom, ami miatt sok folyadék van a térdemben” – beszélt sérüléséről Mikkel Hansen. „Talán elereszthettem volna egy-két lövést, de nem volt rá szükség” – tette hozzá az irányító, kiemelve két fiatal csapattársát, Matthias Gidselt és Simon Pytlicket, akik kiemelkedő teljesítménnyel járultak hozzá a dán vb-győzelemhez

A Telekom Veszprémet erősítő honfitársa, Rasmus Lauge a vb kezdete előtti napon szedett össze egy kisebb vádlisérülést, de a csapat mellett maradt és az egyenes kieséses szakaszra visszatért, ráadásul a döntő legjobbjának járó elismerést is megkapta, hiszen 11 lövésből 10-szer vette be a franciák kapuját.

„Ez egy érzékeny pillanat”mondta a könnyeivel küzdő Lauge. „Már úgy tűnt, hogy megyek haza és most itt állok világbajnokként” – utalt sérülésére a Veszprém átlövője. „A sérülések miatt és mindennel együtt hosszú volt az út, de nagyon jó látni, hogy a munkánk megtérül” – tette hozzá.

A dánok kapitánya, Nicolaj Jacobsen is is nehezen dolgozta fel, hogy harmadik világbajnoki címét nyerte válogatottja.

„Nehezen találom a szavakat, de mindenekelőtt ez fantasztikus volt. Olyat tettünk, amelyre még soha senki nem volt képes és ez feltölt minket. Hihetetlenül koncentráltak a fiúk és fantasztikus kézilabdát játszottak, ráadásul egy elképesztően erős csapat ellen tették”emelte ki Nicolaj Jacobsen.

A dán válogatott hétfő délután érkezik meg Koppenhágába, és a helyi városházán kezdi az ünnepi parádét.

A csapatot többek között Frigyes koronaherceg is köszöntötte az újabb világbajnoki cím után.

„Aranyérem Dániának – egymás után harmadszor is világbajnok a dán férfi kézilabda-válogatott. Szép munka! Micsoda játék egy ilyen lenyűgöző döntőben!” – fejtette ki elismerését a dán királyi család.



„Az utolsó lépés túl nagy volt” – összegzett a franciák elveszített döntője után a L’Équipe, amely elemző cikkében kiemelte, hogy a két kapus, Vincent Gérard és Rémi Desbonnet segítség nélkül maradt.

Sarkosabban fogalmazott a Le Figaro, amely beszámolója címében úgy fogalmazott: Lauge volt a franciák hóhérja, a kapusok tehetetlenek voltak.

„Sokat hibáztunk. Nehéz helyzetbe hoztuk magunkat a mérkőzés elején, ezért nem tudtunk úgy játszani, ahogy szerettünk volna, míg a dánok nyugodtan, magabiztosan kézilabdázhattak. Nagyon megnehezítették a dolgunkat, ám a végsőkig küzdöttünk és a második félidőben megvolt a labdánk az egyenlítéshez, de nem tudtuk kihasználni. Az is lehet, hogy néhány nyilvánvaló ítéletet nem kaptunk meg, mindennek ellenére egy lépéssel mindig le voltunk maradva. Dánia remek döntőt vívott és megérdemelte a győzelmet” – értékelte a finálét Guillaume Gille, a francia válogatott szövetségi kapitánya a beIN Sportsnak.

„Rosszul kezdtünk, ezzel a saját dolgunkat nehezítettük meg, de úgy sikerült visszajönnünk a meccsbe az első félidő végén, hogy nem játszottunk kiugróan jól. Az esélyünk megvolt és sok energiát is tettünk a meccsbe, ám a második félidőben már nem tudtunk úgy küzdeni, ahogy az elsőben. Bár öt gól lett a végén a különbség, ez nem tükrözi a találkozót”mondta a franciák csapatkapitánya, Luka Karabatic.

KÉZILABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG (Stockholm)
Döntő
Franciaország–Dánia 29–34 (15–16)
Legjobb dobók:
Remili 6, Mem 5, M. Richardson 5, ill. Lauge 10, Pytlick 9, Gidsel 6

BRONZMÉRKŐZÉS: SVÉDORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 36–39

Rodrigo Corrales kulcsfontosságú védésekkel járult hozzá a spanyolok fordításához (Fotó: AFP)
Rodrigo Corrales kulcsfontosságú védésekkel járult hozzá a spanyolok fordításához (Fotó: AFP)

A világbajnokságon a bronzérmet Spanyolország szerezte meg, miután félidei négygólos hátrányból fordítva legyőzte a társházigazda svédeket.

A spanyol Marca azt írta a bronzmeccsről: „A spanyolok úgy nyerték meg a bronzot, mintha arany lenne” – írták beszámolójukban külön is kiemelve a szélső Ángel Fernández és a beálló Adrián Figueras teljesítményét, hiszen előbbi öt lövésből öt góllal, utóbbi kilenc kísérletből kilenc találattal vette ki a részét a svédek legyőzéséből.

A lap másik beszámolójában a Telekom Veszprém kapusát, Rodrigo Corralest emelte ki, aki a második félidőben beállva fontos védésekkel járult hozzá a spanyolok fordításához. Mint írták: Corrales volt a házigazdák szívtiprója.

A 3. HELYÉRT
SVÉDORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 36–39
(22–18)
Legjobb dobók: Wanne 9, Ekberg 7, Darj 4, ill. Figueras 9, A. Dujsebajev 7, Á. Fernández, Canellas 5-5

A Marca kiemelte, kulcsfontosságú volt, hogy a spanyol kapitány, Jordi Ribera a félidőben sokat javított csapata védekezésén.

A svéd Aftonbladet az elveszített bronzmeccs után is bizakodott: „Ez nem vb-kudarc” – írták címükben, majd megjegyezték, a svédek akkor veszítettek, amikor az Egyiptom elleni negyeddöntőben megsérült egyik legfontosabb játékosuk, az azóta már megműtött Jim Gottfridsson, az ő hiányában pedig nem volt olyan a csapat védekezése, mint kellett volna.

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Dánia
2. Franciaország
3. Spanyolország
4. Svédország
5. Németország
6. Norvégia
7. Egyiptom
8. MAGYARORSZÁG
9. Horvátország
10. Szlovénia
11. Szerbia
12. Izland
13. Portugália
14. Hollandia
15. Lengyelország
16. Bahrein
17. Brazília
18 Montenegró
19. Argentína
20. Egyesült Államok
21. Belgium
22. Katar
23. Zöld-foki-szigetek
24. Irán
25. Tunézia
26. Chile
27. Észak-Macedónia
28. Dél-Korea
29. Szaúd-Arábia
30. Marokkó
31. Algéria
32. Uruguay

A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLOMCSAPATA
Kapus: Andreas Wolff (Németország)
Jobbszélső: Niclas Ekberg (Svédország)
Jobbátlövő: Alex Dujshebaev (Spanyolország)
Irányító: Nedim Remili (Franciaország)
Beálló: Ludovic Fabregas (Franciaország)
Balátlövő: Simon Pytlick (Dánia)
Balszélső: Ángel Fernández (Spanyolország)
A torna legjobb fiatal játékosa:
Juri Knorr (Németország)
A torna legértékesebb játékosa (MVP): Mathias Gidsel (Dánia)
Gólkirály: Mathias Gidsel (Dánia) – 60 góllal

EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
DÖNTŐ
1. 29. 21.00
Stockholm Dánia–Franciaország 34–29
A HARMADIK HELYÉRT
1. 29. 18.00
Stockholm Svédország–Spanyolország 36–39
AZ ÖTÖDIK HELYÉRT
1. 29. 13.00
Stockholm Németország–Norvégia
28–24
A HETEDIK HELYÉRT
1. 29. 15.30
Stockholm Egyiptom–MAGYARORSZÁG
36–35 – kétszeri h. u.
ELŐDÖNTŐ
1. 27. 21.00 Stockholm
Franciaország–Svédország 31–26
1. 27. 18.00
Gdansk
Spanyolország–Dánia 23–26
AZ 5–8. HELYÉRT
1. 27. 15.30 Stockholm Németország–Egyiptom 35–34 – h. u.
1. 27. 18.00 Stockholm Norvégia–MAGYARORSZÁG 33–25
NEGYEDDÖNTŐ
1. 25. 20.30
Gdansk
Franciaország–Németország 35–28
1. 25. 18.00
Gdansk Norvégia–Spanyolország 34–35 – 2 h.u.
1. 25. 20.30 Stockholm Svédország–Egyiptom 26–22
1. 25.18.00
StockholmDánia–MAGYARORSZÁG40–23
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik