Vincze Szabolcs (Stockholm)
2023.01.24 08:32 Frissítve: 2023.01.25 16:47

Férfi kézi-vb: A nyolc közé jutással nem elégszünk meg! – Nagy László

Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség szakmai alelnöke szerint a negyeddöntőkkel szinte új világbajnokság kezdődik, de mivel a magyar válogatott a hivatalos célt már teljesítette, a legjobb nyolc között, Dánia ellen felszabadultan léphet pályára Stockholmban.

Nagy László már most elégedett lehet a világbajnoksággal, de a csapattal együtt nem szeretne megállni a negyeddöntőnél (OTÓ: SZABÓ MIKLÓS)

 

Elérte a kitűzött célt a magyar férfi kézilabda-válogatott a svéd–lengyel közös rendezésű világbajnokságon, bejutott a legjobb nyolc közé, ami egyben azt is jelenti, hogy biztosan indulhat a jövő márciusi olimpiai selejtezőtornán, mert Franciaország is bent van a vébé negyeddöntőjében, amely házigazdaként ugyebár ott lesz jövőre az ötkarikás játékokon.

Nemzeti csapatunk négy győzelmen és két vereségen van túl, és bár két súlyosabb zakót is elszenvedett, valójában csak Portugália ellen játszott gyengén, az Európa-bajnok és társházigazda svédekkel szemben nem volt tényleges esélye, mint ahogy eddig senkinek sem.

„A hivatalosan kitűzött célt elértük, kijutottunk az olimpiai selejtezőtornára, és mivel a mérlegnek ezt az oldalát tartom fontosabbnak, elégedett lehetek ezzel a világbajnoksággal – mondta Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) szakmai alelnöke a Nemzeti Sportnak Stockholmban. – Ez nem jelenti azt, hogy a svédektől és a portugáloktól elszenvedett nagy gólkülönbségű vereség ne érintett volna engem is fájdalmasan, de nem mi vagyunk az elsők és az egyetlenek, akik nem bírnak a házigazdával, sőt, biztos vagyok benne, hogy mindenkinek legalább olyan nehéz lesz ellenük. Tisztában vagyunk a képességeinkkel és a lehetőségeinkkel, tudjuk hova rangsorolni magunkat.”

Nagy László csak akkor jelzi az észrevételeit, ha a Chema Rodríguez vezette stáb kíváncsi rá (FOTÓ: MKSZ/KOVÁCS ANIKÓ)

 

Az egykori világklasszis jobbátlövő szerint a torna elején tudtuk, egy bravúr mindenképpen kell majd a csoportban a továbbjutáshoz, ez az Izland elleni siker lett, neki azonban jobban tetszett az utolsó két középdöntős mérkőzésünk Brazília és a Zöld-foki-szigetek ellen, nemcsak a győzelem miatt, hanem azért is, mert a magyar válogatott tudatos és zömmel stabil játékkal szerezte meg a két pontot.

„Brazília ellen hatvan percen át jól kézilabdáztunk, azzal együtt is, hogy mérkőzés közben olykor hullámzott a játék, ami a sportág sajátossága, láthatjuk, hogy kevés kivétellel másokkal is megesik. Nekem sokkal fontosabb volt, hogy kézben tartottuk a meccset és győztünk – folytatta Nagy. – Az utolsó középdöntős találkozón pedig az tetszett, hogy még a hatodik mérkőzésünkön is nagy iramot tudtunk diktálni, amit a gyors labdafelhozatal is mutatott, a gólunk előtt sokszor nem is tudott teljesen visszaállni a védőfaluk, ezt a tempót pedig hatvan percen át tudtuk tartani.”

 VÉLEMÉNYEK
Paulo PEREIRA, a portugál válogatott szövetségi kapitánya: Az Európa-bajnok ellen hazai pályán magas színvonalú, őrült hangulatú mérkőzést játszottunk, csak a győzelem hiányzott… Ennek ellenére büszke vagyok a játékosaimra, hiszen a végsőkig küzdöttek és egy percig sem tévesztették szem elől, hogy döntetlen esetén kiharcoltuk volna a negyeddöntőt. Két gól hiányzott hozzá, néha csak egy, úgyhogy dolgozunk rajta, hogy legközelebb meglegyen az az egy is. A svédeknek nagyon erős keretük van, szerintem meg is nyerik a vébét, úgyhogy nagyszerű eredményt értünk el még úgy is, hogy kikaptunk.

Tord ELLINGSEN, a magyar válogatott erőnléti edzője: A siker a játékosoknak és a stáb tagjainak is újabb lökést ad, hogy még keményebben dolgozzunk. Az eufória sokféleképpen hathat, de érzem a fiúkon, hogy új energiát kaptak, és profitálni tudnak belőle. A feladat most az, hogy mindenki a lehető legfittebben kezdje el a negyeddöntőt, ami könnyű és nehéz is egyszerre, sok beszélgetést és tervezést igényel. A plusz egy pihenőnap arra mindenképpen jó, hogy még inkább az egyénre szabjuk a munkát, és még jobban felkészüljünk a negyeddöntőre. Persze annak is fennáll a lehetősége, hogy esetleg ilyenkor valaki kiesik a ritmusból, de ha van lehetőség plusz egy mérkőzés nélküli napra, én mindig azt választanám.

A sportvezető szerint a portugálok ellen már az első percben megtorpantunk Sipos Adrián végleges kiállítása miatt, újra kellett tervezni a játékunkat, és csak az első negyedóra után tudtunk „visszatérni” a meccsbe, akkor viszont már elhúztak hat góllal, amit nem tudtunk ledolgozni, bármennyire is pariban voltunk onnantól. Úgy véli, nem kell félnünk bevallani azt sem, hogy ugyan ki-ki meccseket játszottunk velük az elmúlt években, a portugálok kissé előttünk járnak szervezettségben, még ha szorosan egymás sarkában is lépdelünk.

Mivel nem izgulós típus, ezeken az összecsapásokon is nyugodt maradt, ha magával ragadta a hév, az saját bevallása szerint talán az Izland elleni meccsen lehetett, amikor a fordításnál ő is megérezte a váratlan feltámadás lehetőségét és a győzelem ízét. Ugyanakkor a szakmai munkába továbbra sem szól bele.

Göteborgtól Göteborgig: Nagy László 24 éve
Nagy László, az MKSZ alelnöke vasárnap éjfélkor kirakott egy 1999-es fekete-fehér képet az Instagram-oldalára, amin tizenévesként első mérkőzéseinek egyikén játszik a magyar válogatottban. Persze megvolt az apropója annak, miért tette ki a posztot éppen most, ugyanis huszonnégy éve Göteborgban, a világkupán mutatkozott be a nemzeti csapatban.
„Nagyon régen volt, nem sok mindenre emlékszem már, de arra igen, hogy a franciák ellen léptem pályára először a magyar válogatottban, és Bruno Martininek lőttem az első gólomat – emlékezett vissza Nagy László. – Így ez a hely, a Scandinavium most már kétszeresen emlékezetes nekem, hiszen most itt harcoltuk ki az olimpiai selejtezőt. Ugyanabban a városban, ugyanabban a csarnokban – akkor még játékosként voltam ott, most már más beosztásban…”

„Már a tavalyi Európa-bajnokság előtt tudtam, hogy nem maradok a kispadon, és Chema Rodríguez szövetségi kapitányi kinevezésével valóban háttérbe vonultam, mert akkor is azt gondoltam, és továbbra is tartom, hogy a srácok jó kezekben vannak. Olykor jelzem az észrevételeimet, de csak ha kíváncsiak rá, semmilyen szinten nem akarom befolyásolni a játékosokat, és ez így is van rendjén” – fogalmazott Nagy László, aki a szakmai munkáért felel, így például a célok meghatározása is a feladatai közé tartozik.

Mi nevettünk a végén – Bodó Richárd (balra), Ilic Zoran és Ligetvári Patrik a Zöld-foki-szigetek elleni találkozó után már egymásnak osztották a „pofonokat” (FOTÓ: MKSZ/KOVÁCS ANIKÓ)

 

Az idei világbajnokságon a negyeddöntőbe lépést jelölték meg, ami kissé erős vágy volt, mert tudni kell, hogy tizenkét-tizennégy csapat hasonló eséllyel pályázik ezekre a helyezésekre, és bár mi is közéjük tartozunk, a játékosállományunk ereje alapján nem lehetett kötelező elvárás a legjobb nyolcba jutásunk.

„Elsődlegesen talán a technikai hibák, labdaeladások számának csökkentésére kell törekednünk, mert sok gyors kapott gólt el tudnánk így kerülni, a védekezés és a kapusteljesítmény nem rossz, de mindkét téren lehetne még javulni, főleg, mert jól láttuk, a kiemelkedő kapusteljesítmény mennyire döntő ma már egy-egy mérkőzésen” – tette hozzá Nagy, aki örül, hogy Dániát kaptuk a negyeddöntőben, miután az Egyiptom elleni összecsapás és a keddi vonatút után érkezik Stockholmba.

 

„A dán csapat régóta ott van a legszűkebb elitben, de a sikert nem lehet megunni, aki kétszeres világbajnok, az háromszoros akar lenni. Nagyon kiegyensúlyozott teljesítményre képesek, és mivel már sokszor játszottunk egymással, jól ismernek minket, egyedül talán éppen ezért örültem volna jobban Egyiptomnak, mert vele kevesebbszer találkoztunk. De ezen a szinten már teljesen mindegy, kit kapunk” – összegzett Nagy.

Nagy László szerint a negyeddöntőben szinte új világbajnokság kezdődik, mert a csapatok talán már fáradtabbak, de mégiscsak a világ legjobb férfi kézilabda-válogatottjai csapnak össze.

EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
 DÖNTŐ
1. 29.   Stockholm    
 A HARMADIK HELYÉRT
1. 29.   Stockholm    
AZ ÖTÖDIK HELYÉRT
1. 29.   Stockholm    
A HETEDIK HELYÉRT
1. 29.   Stockholm    
 ELŐDÖNTŐ
1. 27.     1. negyeddöntő győztese–3. negyeddöntő győztese
 
1. 27.     2. negyeddöntő győztese–4. negyeddöntő győztese
 
 AZ 5–8. HELYÉRT
1. 27.   Stockholm 1. negyeddöntő vesztese–3. negyeddöntő vesztese  
1. 27.   Stockholm 2. negyeddöntő vesztese–4. negyeddöntő vesztese  
 NEGYEDDÖNTŐ
1. 25.   20.30 Gdansk
Franciaország–Németország  
1. 25. 18.00 Gdansk Norvégia–Spanyolország  
1. 25. 20.30 
Stockholm Svédország–Egyiptom  
1. 25. 18.00
Stockholm Dánia–MAGYARORSZÁG  

 

2023.01.29 14:07:39

Kézilabda nemzetisport.hu

Chema Rodríguez együttese nagy hajrával egyenlített a rendes játékidőben, de végül nem lett meg a győzelem.

2023.01.28 20:42:18

Kézilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ha aztán e traumákat feldolgozzuk, ha a leginkább érintettek megfogadják, hogy ilyet többé soha, akkor vegyünk egy nagy levegőt, emeljük fel a fejünket, és rögzítsük: hé, megint ott vagyunk a vb-n a világ nyolc legjobbja között!