Férfi kézi-vb: 48 órával a meccs előtt még le sem foglalták a repülőjegyeket

V. J.V. J.
2021.01.13. 13:33
null
Andy Schmidet (jobbra) és csapattársait nem érte teljesen készületlenül a vb-részvétel (Fotó: Getty Images)
A koronavírus-fertőzések magas száma miatt Csehország és az Egyesült Államok is kénytelen volt visszalépni a kézilabda-világbajnokságtól, és átadni helyét Észak-Macedóniának és Svájcnak. A két beugró ország válogatottja nagy kapkodás közepette próbál felkészülni a váratlan utazásra – az alpesiek nemzeti csapata kevesebb, mint 48 órával az első mérkőzése előtt még a repülőjegyeit sem tudta lefoglalni – hívta fel a figyelmet a dán TV2.

 

Vészforgatókönyv
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) minden lehetséges problémára felkészült: amennyiben újabb csapatok lépnek vissza – amire meg van az esély, hiszen a Zöld-foki-szigetek csapatában is sok a fertőzött. A beugró csapatok a Hollandia, Montenegró, Ukrajna, Szerbia sorrendben érkezhetnek.

Az IHF egyetlen mérkőzést sem szeretne elhalasztani, így ha egy csapat bármilyen okból túl későn érkezik Egyiptomba, akkor az első mérkőzést a 0–10-es vereségként könyvelik el.

Amennyiben egy válogatott a második mérkőzésére sem tud kiállni, akkor kizárják a tornáról, és minden mérkőzést 0–10-re elveszít. Egy csapat csak akkor léphet pályára, ha legalább 10 játékost – egy kapust is beleértve –, egy edzőt és egy orvost vagy fizioterapeutát ki tud állítani.

Amennyiben hat, vagy több csapat lemondja a világbajnokságot, és emiatt más csapatok váltják fel őket, az IHF-nek joga van új sorsolást és új mérkőzésprogramot készíteni. Ugyanez történhet, ha négy vagy annál több válogatott már olyan későn lép vissza, hogy már nem tud a helyükre egyetlen másik sem elutazni.

„Tudunk később beszélni? Éppen labdák és egyéb sporteszközök pakolásával vagyok elfoglalva” – így reagált az északmacedón szövetség sajtófőnöke a dán TV2 munkatársának megkeresésére.

„Mindenre fel vagyunk készülve. Készen állunk a repülésre” zárult a rövid interjú.

Mivel az északmacedónok elzárkóztak a további megkeresésektől, egyelőre nem ismert, hogy a balkáni ország válogatottja mennyire tudott tényleg ráhangolódni a világversenyre.

A másodikként beugró svájciak helyzetéről valamivel többet tudni.

„Óriási kihívás negyvennyolc órával az első meccs kezdete előtt Egyiptomba utazni. De egyértelmű volt, hogy megragadjuk a lehetőséget, ha lesz” – mondta Marco Ellenberger, a Svájci Kézilabda-szövetség sajtóreferense a helyi 20min.ch internetes portálnak, hozzátéve, az interjú készítésekor még a repülőjegyeket sem foglalták le a csapatnak, hogy Egyiptomba utazhassanak.

Az utazást érintő fennakadást leszámítva a svájciakat nem érte teljesen váratlanul a vb-részvétel.

„A csapat január tizedikéig együtt volt, és a játékosokat azzal az üzenettel küldtük haza, hogy készen kell állniuk arra az esetre, ha a helyzet megváltozik” – árulta el Ellenberger.

Svájc számára azért is különleges ez a lehetőség, mivel az alpesi ország válogatottja legutóbb 1995-ben vett részt világbajnokságon.

A 27. férfi kézilabda-világbajnokság szerda este 18 órakor, a házigazda Egyiptom Chile elleni mérkőzésével kezdődik.

Az egyiptomi világbajnokságon résztvevő csapatok 18 napon át a külvilágtól elzártan, buborékban élnek majd, hogy minimalizálják a fertőzések kockázatát.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros):Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria):Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó):Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza):Norvégia, Ausztria, Franciaország, Svájc
F-csoport (Új főváros):Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó):Svédország, Egyiptom, Észak-Macedónia, Chile
H-csoport (Alexandria):Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 15., 20.30: Magyarország–Zöld-foki-szigetek
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay
Január 19., 20.30: Magyarország–Németország

A középdöntő mérkőzés-napjai az I. csoportban:
január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros):január 27.
Elődöntők (Kairó):január 29.
Döntő (Kairó):január 31.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek