V. SZ. 2020.05.26 17:06 Frissítve: 2020.05.26 17:12

Férfi kézi: Orosházán továbbra is az élvonal a cél

Nem volt könnyű átvészelnie az elmúlt hónapokat az orosházi férfi kézilabdaklubnak, de alapos tervezéssel és költségcsökkentéssel sikerült, így a klubelnök szerint a gárda készen áll az NB I-re.

 

Orosházán továbbra is az élvonal a cél (Fotó: ofkse.hu)

A tabella tizenegyedik helyén álló Orosházi FKSE-Linamar férfi kézilabdacsapata a NB I március 14-i leállása után az első három héten még ott tartotta a játékosait, hogy készen álljanak, ha esetleg mégis újra indul a magyar bajnokság, és Ratko Djurkovics edző irányításával mindenki otthon végezte a tréningeket.

Amikor azonban április 9-én a Magyar Kézilabda-szövetség bejelentette, hogy berekeszti a szezont, hazaengedték a külföldi játékosokat, és közben igyekeztek mindenkit edzésben tartani, ami nem volt egyszerű feladat. Főleg a motiváltságukat fenntartani, aminek nem tesz jót a karantén, hiszen a kézilabda csapatjáték, amelyben a cél és a munka is közös.

Az elmúlt időszak természetesen anyagilag is megviselte a klubot, mint minden csapatot, a bevételek elmaradása miatt a kiadásokat racionalizálni kellett, így a béreket is, amit azonban mindenki zokszó nélkül elfogadott – mondta a Nemzeti Sportnak Vajer Tamás, az Orosháza elnöke. – A jelek szerint sikerült kihúzni ezt az időszakot, rendeződni látszanak a dolgok és lassan talán vissza is áll minden a régi kerékvágásba.”

Fontos azonban a jövő kérdése, hogy mennyire viselte meg az egyesületet a leállás, és bár olyan hírek is megjelentek, hogy a csapat már a másodosztályban való indulást is fontolgatja, Vajer szerint ennek a hírnek nincs alapja.

„A célunk továbbra is az első osztályú indulás, de tény, minden forintra figyelnünk kell, amivel mindenki tisztában van a klubnál – fogalmazott. – A támogatások várható csökkenése miatt a költségeket is csökkentenünk kellett, de úgy gondolom, ezzel is stabilan tudjuk vállalni az első osztályt.”

Vajer hozzátette, más aspektusa is van az élvonalbeli folytatásnak, hiszen a felnőtteken kívül első osztályú az ifjúsági, a serdülő és az U15-ös csapatuk is, rájuk is gondolniuk kell, akárcsak arra a négyszáz gyerekre, akik az orosházi utánpótlásban pallérozódnak.

Djurkoviccsal jelenleg is a keret kialakításán dolgoznak, a tavalyi magnak újra bizalmat szavaztak, az új szerződéseket már megkötötték, a hiányposztokra pedig folyamatban vannak a tárgyalások. Első körben megfelelő magyarok játékosokat szeretnének igazolni, és csak akkor fordulnának a légiósok felé, ha ez nem lehetséges. Visszakapcsolva az utánpótlásra, ott van még a „házon belüli megoldás” is, lassan ugyanis alulról is meríthet a felnőtt keret, a távlati cél egyébként is egy fiatal, helyi erőkből álló csapat felépítése Orosházán.

A keret eddig változásai, hogy a 36 éves Zubai Szabolcs a visszavonulás mellett döntött, a 41 esztendős, civilben tűzoltó Ambrus József pedig alacsonyabb osztályban folytathatja. Rajtuk kívül távozik a kapus Herjeczki Balázs, a szerb irányító Igor Mrsulja és a grúz balátlövő Tejmuraz Ordzsonikidze is. A tervek szerint a jövő héten pontot tennének a tárgyalások végére, és megneveznék a végleges keretet, amellyel az Orosháza nekivág a 2020–2021-es NB I-es idénynek.

2021.09.26 15:09:41

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A második félidőben állva hagyta az ETO az oroszokat, és iskolajátékkal nyert.

2021.09.25 15:35:42

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Bíró emberfeletti teljesítményére és Bölk góljaira alapozva jöhetett létre a történelmi FTC-siker.

2021.09.23 18:07:44

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Néha zseniálisan, néha csapnivalóan kézilabdázott a magyar csapat a BL-ben, Dujsebajevék ellen ennyi kevés volt.

2021.09.22 18:07:10

Kézilabda R. Gy.

A biztos hazai győzelem mellett megszületett a Pick Szeged 6000. gólja a BL-ben.

2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.