NAGY PÉTER
2022.03.22 06:45 Frissítve: 2022.03.22 08:15

Férfi kézi: Nem lesz egyszerű húsz embert kijelölni – Chema Rodríguez

A nemzeti csapatunk élén a hétvégén debütáló Chema Rodrígueznek vakarnia kell a fejét a következő kerethirdetéskor, miután a visszatérők és az újoncok közül többen is jó teljesítményt nyújtottak Németországban.

Chema Rodrígueznek vakarnia kell a fejét a következő kerethirdetéskor (Fotó: Imago Images)

 

ÚJ KIHÍVÁS

Rodríguez Pedro, a magyar válogatott jobbszélsője:
„Még annyival tartozom, hogy elmondjam, elsősorban saját magunknak okoztunk csalódást azzal, hogy rosszul szerepeltünk a januári Európa-bajnokságon. Hiába készültünk, edzettünk keményen, nem sikerült élnünk a lehetőséggel, a hazai pálya előnyével. Megértem a szurkolókat, a reakciójukat, de nemcsak az ő álmukat törtük össze, hanem a miénket is. Most viszont új sorozat, új kihívás elé nézünk, ezért át kell állítani az agyunkat, tovább kell lépnünk, mert az Eb után sokáig csak a történtekről beszélgettünk egymás között. A fiatal tehetségekkel kiegészülve nagy lehetőség van a csapatban, ám ezt ki is kell aknázni, már legközelebb, Izrael ellen, hogy kijussunk a világbajnokságra. Megküzdöttünk a hullámvölgyekkel Németországban, de mégis sikerült mindkét meccsen kikecmeregnünk belőlük, bizonyítottuk, hogy van tartásunk. Továbbra is óriási megtiszteltetés, büszkeség nekem, hogy Magyarországot képviselhetem.”

– Milyen benyomásokkal tért haza a németországi túráról?
– Mint korábban elmondtam, elégedett vagyok a srácokkal, mert nemcsak a meccseken, hanem az edzéseken is odatették magukat – mondta a Nemzeti Sportnak a magyar férfi kézilabda-válogatott élére március 12-én kinevezett spanyol Chema Rodríguez, aki szombaton a Németország elleni idegenbeli 31–31-es döntetlennel debütált szövetségi kapitányként, majd csapata másnap Johannes Golla utolsó másodperces találatával 30–29-re kikapott a „visszavágón”. – Küzdöttek, hajtottak, keményen dolgoztak, és ennek a második mérkőzésen meg is lett az eredménye, amikor hétgólos hátrányból felálltunk, majd az utolsó percben egyenlítettünk – sajnos végül vereséget szenvedtünk. A kezdeti nehézségek, a számos hiányzó ellenére kifejezetten jól alakult a hét, sok hasznos tapasztalattal lettünk gazdagabbak.

– A védekezésünk viszont egyik találkozón sem működött igazán. Az összeszokottság hiánya miatt?
– Részben. Olyan játékosok ellen, mint Julius Kühn, egyébként sem könnyű, főleg amikor lendületből érkezik és túlugorja a sáncunkat. Már szombaton is sok átlövésgólt kaptunk, ezért Kühn­re például külön készültünk. Az volt a terv vasárnap, hogy középen felvesszük, követjük, hibára kényszerítjük a lövőket, és ebből megpróbálunk labdát szerezni. Hellyel-közzel sikerült megvalósítani, de azért még ezt is gyakorolnunk kell.

– Többen hosszú idő után, néhányan először szerepeltek a válogatottban. Hogyan értékeli a teljesítményüket?
– Kicsit haragszom rájuk, mert megnehezítették a dolgomat... A viccet félretéve, tényleg vakarnom kell majd a fejemet a következő kerethirdetéskor, ugyanis sok olyan megoldást láttam tőlük, ami kifejezetten tetszett. Azt sajnálom egyedül, hogy a fiatal Vajda Hubának egyszer sem tudtam játéklehetőséget adni. Megérdemelte volna, az öltözőben elnézést is kértem tőle. A lényeg, hogy egyikük sem lógott ki a sorból, sőt olyan, mintha évek óta velünk lennének. A közösség erejét mutatja, hogy ilyen gyorsan sikerült beilleszkedniük. Nem lesz egyszerű húsz embert kijelölni az áprilisi világbajnoki selejtezőkre.

– Aktívak voltak a szélsőink, különösen Rodríguez Pedro. Tudatosan tömtük őket labdával?
– Ez a támadóknak, leginkább a belső embereknek köszönhető, akik helyzetbe hozták őket. A ziccereket persze be kell lőni, Pedro ebben élen járt Németországban, de Kovacsics Péter sem volt sokkal lemaradva tőle, és Bujdosó Bendegúz is remekül szállt be. Biztosan jót tett Pedro önbizalmának, hogy idegenben, több ezer néző előtt ilyen magabiztossággal játszott, remélem, a többiekre, a fiatalokra is hatással volt. A jövőre nézve biztató produkciót nyújtottak a szélsőink.

– Izraelt sikerült már feltérképezni, vagy ez még korai?
– A kasseli visszavágó előtt belenéztünk a Litvánia elleni meccsébe. Azt eddig is tudtam, hogy jó kis csapata van, játékosai alacsonyak, gyorsak, remekül cseleznek és egy egyeznek, nem véletlenül jutott tovább. A kapusát is jól ismerem, egykori francia klubomban, a Saranban véd – nem is rosszul. Nem szabad Izraelt egy kézlegyintéssel elintézni, tisztességesen felkészülünk rá, hiszen a világbajnoki részvétel a tét, ami nagyon fontos nekünk. A németek szövetségi kapitányával, Alfred Gíslasonnal épp arról beszélgettünk, hogy ők is mennyire komolyan veszik Feröert. Mi sem becsülünk le senkit.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK, FÉRFIAK, 2. KÖR
A párosítás:
Izrael–MAGYARORSZÁG, Finnország–Horvátország, Görögország–Montenegró, Portugália–Hollandia, Szlovénia–Szerbia, Németország–Feröer, Csehország–Észak-Macedónia, Ausztria/Észtország–Izland. Belgium Oroszország kizárása miatt már kijutott a világbajnokságra.

Az első mérkőzéseket április 13-án és 14-én, a visszavágókat április 16-án és 17-én játsszák. A magyar válogatott 13-án Izraelben kezd, a második meccsre 16-án, itthon kerül sor. A győztesek kvalifikálják magukat a 2023-as svéd–lengyel közös rendezésű vb-re.

2023.02.05 13:22:05

Kézilabda nemzetisport.hu

Bár a török Kastamonu jól tartotta magát, nem tudta megakadályozni a nagy különbségű vereséget.

2023.02.01 00:15:10

Kézilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A lehetséges válaszadók vajon látják-e a saját felelősségüket? Sajnos akadnak sportáganként olyan megmondóemberek, akik hosszú évek óta a rendszer döntéshozói, iránymutatói, véleményalkotói, mégsem látszódik a területükön zajló munkában vagy legalábbis a végeredményén az előrelépés.