Férfi kézi: Hanusz Egon szeretne példaképpé válni

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.01.05. 08:26
null
Hanusz Egon nehezen tudja elképzelni, milyen hangulatot teremt húszezer ember (Fotó: Dömötör Csaba)
A Stuttgartban légióskodó Hanusz Egon az ünnepeket edzéssel töltötte, majd karácsony után még pályára lépett klubcsapatában, s bár viszonylag későn csatlakozott a nemzeti együtteshez, erőnlétileg nincs lemaradása.

 

A telki edzőcentrum jó „óvóhelynek” bizonyul eddig, hiszen a harmadik oltását követően rövid, enyhe lefolyású koronavírus-fertőzésen áteső, azóta már visszatérő Máthé Dominikot és a felesége Covid–19-betegsége miatt a távolból irányító spanyol másodedző, Chema Rodríguez hiányát leszámítva zavartalanul készülhet a 21 tagú férfiválogatott a jövő csütörtökön rajtoló szlovák–magyar közös rendezésű Európa-bajnokságra.

A mieink csütörtökön a szintén Eb-résztvevő fehéroroszokkal játszanak előkészületi mérkőzést, a főpróbát két nappal később az olimpiai nyolcadik Bahrein ellen tartják – megintcsak Szigetszentmiklóson.

Merthogy az 50 ezer négyzetméter alapterületű, decemberben átadott, több mint 20 ezer néző befogadására képes budapesti multifunkcionális sportcsarnokot hivatalos tétmeccsen a hollandokkal avatjuk a csoportnyitón. Kedden az is kiderült, az MVM Dome nevet kapja a legmodernebb technológiát felvonultató népligeti létesítmény. A december 16-i átadásról lemaradó, a német Bundesligában még karácsonykor is pályára lépő, így a kerethez csak az új évben csatlakozó 12-szeres válogatott Hanusz Egon már alig várja, hogy szurkolók előtt tapasztalja meg a minden igényt kielégítő aréna hangulatát.

„Talán elmondhatom, nem maradtam le semmiről, hiszen a taktikai elemek csiszolását még csak most kezdtük el – mondta a Stuttgart irányítója, Hanusz, akit tavaly nyáron a Csurgóból igazolt át a német első osztály 16. helyezettje. – Huszonnegyedikén és huszonötödikén is edzettünk, karácsony után sajnos a Göppingen otthonában két góllal kikaptunk. Erőnlétileg tehát nincs problémám, az pedig sokat jelent, hogy végre magyarul beszélhetek. El sem tudom képzelni, milyen érzés, amikor húszezer néző szorít nekünk, remélem, megtöltjük az Üllői úti csarnokot az Eb-n. Mielőtt hazajöttem volna, izlandi csapattársammal szívtuk egymás vérét, azzal búcsúztunk el, hogy hamarosan újra találkozunk, és ha minden jól megy, a pályán – nem pedig a kispad mögött...”

A Bundesligában 57 gólnál járó játékmester szeretné, ha Csurgón büszkék lennének rá az emberek, a gyerekeknek példaképül szolgálna, mivel egy somogyi kisvárosból jutott el a világ legjobb bajnokságába. Itthonról sokan támogatják, biztatják, követik a pályafutását. Hogy miben változott Hanusz Egon, amióta a stuttgartiak kézilabdázója lett?

„Stabilabb teljesítményre vagyok képes, mentálisan és a pályán is, próbálok jó átlagot nyújtani minden találkozón, amit szeretnék megőrizni a továbbiakban is. A német is jól megy, játék közben mindent megértek, de a heti két óra nyelvtanulás azért még jól fog jönni.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter – Észak-Macedónia)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüred)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Ilics Zoran (Telekom Veszprém), Máthé Dominik (Elverum HB – Norvégia)
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (TVB Stuttgart – Németország), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők: Bodó Richárd (Pick Szeged), Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

A magyar válogatott menetrendje a B-csoportban
2022. január 13., 20.30: MagyarországHollandia
Január 16., 18.00: Portugália–Magyarország
Január 18., 18.00: Izland–Magyarország

A 2022-es férfi kézi Eb-t január 13. és 30. között rendezik meg Magyarországon és Szlovákiában. Tizennyolc nap alatt 24 csapat 65 találkozót játszik. A csoportmeccseknek Budapest (Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok), Debrecen (Főnix Aréna), Szeged (Pick Aréna), Pozsony (2 csoport) és Kassa ad otthont, a középdöntőben Budapest és Pozsony rendez mérkőzéseket, a záró hétvége a magyar fővárosban lesz. A magyar válogatott a továbbjutása esetén a középdöntőben is Budapesten lép pályára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik