Férfi kézi: Hanusz Egon nagy tál kolbászt és szalonnát vitt csapattársainak

Vágólapra másolva!
2023.03.22. 08:33
null
Hanusz Egon eltökélt, hogy visszaszerzi pozícióját a Stuttgartban (Fotó: AFP)
Hanusz Egon nagyon jól érzi magát a német kézilabda-bajnokságban, és bár a tavaly októberi edzőváltás óta nem ő az első számú irányító a TVB Stuttgartban, keményen dolgozik tovább. Célja, hogy pozícióját visszaszerezve stabil kezdőjátékos legyen a Bundesligában.

Tagadhatatlanul bejött a légiós­élet Hanusz Egonnak, a német TVB 1898 Stuttgart és a magyar válogatott irányítójának, aki 2021 nyarán hagyta ott Csurgót és igazolt a Bundesligába. A kaland úgy kezdődött, hogy a spanyol Roi Sánchez egyből megkereste, amint leült a stuttgarti kispadra, és nem kellett sokáig győzködnie a magyar játékost, hogy kipróbálja magát a legerősebb európai férfi kézilabda-bajnokságban.

És hogy Hanusz Egon mennyit fejlődött az elmúlt másfél évben, azt a januári világbajnokságon lehetett a legjobban leszűrni, amelyen bátrabban és határozottabban játszott, ráadásul több játékidőt is kapott Chema Rodríguez szövetségi kapitánytól, mint korábban bármikor.

„Ugyanaz a játékos maradtam, mint a vébé előtt, de az önbizalmamnak jót tett, hogy a kapitány láthatóan bízik bennem. Egy hét pihenő után feltöltődve, új lendülettel jöttem vissza Stuttgartba, ahol még ráteszek egy lapáttal” – mondta lapunknak Hanusz. Az elmúlt időszakban első számú irányítóként számítottak rá a klubban, tavaly októberben azonban Michael Schweikardt ült le a kispadra, aki inkább német riválisát, a másfél évvel idősebb Max Häfnert favorizálja.

„Az új edzőnél megváltoztak a szerepek, az elmúlt fél évben egyértelműen német poszttársam volt a kezdő irányító, de számolnak velem is, rögtön bevetnek, ha arra van szükség, amiben jó vagyok, átlagosan tizenöt-húsz perceket kapok. De nem is kérdés, a célom az, hogy visszaszerzem a korábbi pozíciómat
  – fogalmazott a 25 éves, 21-szeres válogatott játékos, aki egyáltalán nem kedvetlenedett el az új felállás miatt, és felvette a kesztyűt, ahogy azt a Bundesligában kell. – Jobb játékos lettem kint, ha úgy adódik, a betörések mellett már többet vállalkozom kintről, bátrabban lövök talajról még akkor is, ha tudom, nem ez az erősségem. Eddig mindig felálltam, és mentálisan erősebb lettem, most is tudom kezelni, hogy második számú irányító vagyok, és nem játszom annyit, mint szeretnék, de teszem a dolgom tovább ugyanúgy.”

Hanusz legemlékezetesebb mérkőzésének a 2021. októberi Rhein-Neckar Löwen elleni hazai 35–30-as győzelmet tartja, ami különösen megmaradt benne, nemcsak azért, mert az első nagyobb sikere volt topcsapat ellen – a Löwent bárkinek bravúr legyőzni –, hanem mert jól is ment neki a játék, öt gólt szerzett. Tavaly márciusban a klub vezetői le is ültek vele, és a 2023–2024-es idény végéig meghosszabbították a szerződését.

Szereti Németországot is, a pályán azért, mert hétről hétre kemény meccseket játszanak, amelyek soha sincsenek előre lefutva, és már az pluszmotiváció, hogy a sportág legnagyobbjai ellen léphet pályára. Ugyanakkor a mindennapi életben is egyre jobban megállja a helyét, a kezdeti nehézségek után már társalgási szinten beszél németül.

„Egyre többet használom a német nyelvet, eljutottam arra a szintre, hogy most már mindent megértek, már ha nem hadarják el – folytatta Hanusz Egon, aki heti egy-két alkalommal jár nyelvórákra. – Az edzések és az időkérések németül zajlanak, és a pályán is azt használjuk, igaz, ez változó, mert ha a fáradtság miatt kevesebb az oxigén, és nincs időm gondolkodni, akkor sokszor ösztönösen angolra váltok.”

Bár Stuttgart környékén szétszórva laknak, sok időt töltenek együtt a csapattársak, vannak közös programjaik, ilyen a kéthetente megtartott úgynevezett Kabinefest, amikor az éppen sorra kerülő két játékos a délutáni edzés után hoz enni- és innivalót mindenkinek, a csapat pedig összeül, eszik-iszik, sörözik és társalog a bittenfeldi edzőcsarnok egyik termében.

„Mindig más a menü, én először egy nagy tálat vittem tele kolbásszal, szalonnával és zsíros kenyérrel, majd amikor később újra rám került a sor, az egyik csapattársammal rendeltünk gulyást, ami itt igazából pörkölt, de nagyon bejött mindenkinek” – emlékezett vissza Hanusz, aki nem is gondolkozik a távozáson, szeretne stabil játékos lenni a Bundesligában.

Csapata jelenleg 14. a tabellán a tizennyolc csapatos bajnokságban, legutóbb 29–23-ra nyert a GWD Minden otthonában, Hanusz Egon tizenöt perc alatt két gólt szerzett, kiosztott egy gólpasszt és kiharcolt egy végleges kiállítást az ellenfélnél. Most vasárnap a tabellán mögöttük álló HSG Wetzlart fogadják, nincs mese, a Stuttgartnak újra nyerni kell, mert a cél minél távolabb kerülni a kiesőzónától.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik