Férfi kézi Eb: Sego a legjobbkor védett, a horvátok megverték a németeket

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2020.01.18. 22:19
null
A horvátok joggal ünnepeltek a meccs után, drámai csatában kerekedtek a németek fölé (Fotók: AFP)
A világbajnoki címvédő Spanyolország a szünetben még csak egy góllal vezetett, végül 30–26-os győzelmet aratott a társházigazda Ausztria felett, Horvátország drámai csatában múlta felül a németeket (25–24), ezzel biztossá tette a helyét az elődöntőben, míg Fehéroroszország 28–25-re verte meg Csehországot a férfi kézilabda Európa-bajnokság 1-es számú középdöntős csoportjának második fordulójában szombaton.

HORVÁTORSZÁG–NÉMETORSZÁG

A horvát és a német válogatott világversenyen legutóbb a 2019-es világbajnokságon találkozott egymással, akkor Németország óriási küzdelemben 22–21-re nyert Kölnben. A két csapat szombati, bécsi összecsapásának inkább a horvát együttes volt az esélyese, az első félidő azonban nem ennek szellemében alakult, hiszen a németek 5–5 után végig vezetve háromgólos előnyre tettek szert a szünetre (14–11), de közben elhúztak már öttel is (13–8). A németek kapujában az első játékrészben Andreas Wolff 39 százalékos hatékonysággal védett (7 védés/18 lövés).

A szünet után a 44. percig Németország tudta tartani a háromgólos fórját (21–18), a 47. percre azonban a horvátok feljöttek egy találatra (21–20), erre a németek kapitánya, Christian Prokop időkéréssel reagált. Játékosainak sikerült is visszaállítaniuk a kétgólos különbséget, de nem sokáig tarthatott a megkönnyebbülés, a horvátok ugyanis 22–22-nél a 48. percben utolérték riválisukat – 5–5 után ekkor állt először döntetlenre a meccs.

Ezekben a percekben sok technikai hiba jellemezte a két gárda játékát, ám a felek nem tudtak élni egymás hibáiból, a horvátok például többször is elszalasztották az esélyt, hogy átvegyék a vezetést. Szomszédainknál nagyon hiányzott a jó kapusteljesítmény, a Szeged korábbi légiósa, Marin Sego szinte egyáltalán nem találkozott a labdával.

A végjátékhoz drámai izgalmak közepette érkeztünk el, 24–24-nél a horvátok támadhattak, és Hendrik Pekeler kiállítása után Igor Karacic hetedik találatával 58:32-nél előnybe is kerültek – 2–1 óta először!

Az utolsó egy percet a németek végigtámadhatták, közben természetesen időt is kértek, és 59:49-nél el is jutottak ziccerig, ám Jannik Kohlbacher lövését beállóból Sego bravúrral kivédte! Amikor a legjobban kellett… A horvát kapusnak ez volt a negyedik védése a mérkőzésen, 16 százalékos teljesítménnyel (4/25) zárta a meccset – a végén mégis ő lett a hős!

EHF EURO on Twitter

Marin Sego saves the day for @HRStwitt #ehfeuro2020 #dreamwinremember https://t.co/DEPNzwJcxo



A horvátok ezzel a győzelemmel biztossá tették helyüket az elődöntőben, és a spanyolok is a négy közé jutás küszöbén állnak. Két nap múlva (január 20-án) Horvátország a csehekkel, míg Spanyolország a fehéroroszokkal csap össze, aztán a záró fordulóban Horvátország–Spanyolország rangadót rendeznek.

Jorqe Maquedát választották meg az osztrákok elleni meccs legjobbjának (Fotó: AFP)
Jorqe Maquedát választották meg az osztrákok elleni meccs legjobbjának (Fotó: AFP)

SPANYOLORSZÁG–AUSZTRIA

Sorozatban a nyolcadik Európa-bajnoki győzelmére készült a címvédő spanyol válogatott, amely az elődöntőbe jutásért zajló csatában nem engedhette meg magának, hogy pontot veszítsen a társházigazda Ausztria ellen. Ugyanakkor nem becsülhette le riválisát, hiszen az osztrákok a csoportjukból hibátlan teljesítménnyel jutottak tovább – igaz, Csehország, Észak-Macedónia és Ukrajna legyőzése sem tartozik a világszenzációk közé –, és a középdöntőben a horvátoktól is csak négy góllal (23–27) kaptak ki.

A spanyolok az első félidőben nem is tudták leszakítani magukról a hazaiakat, az osztrák csapat nagyon szívós ellenfélnek bizonyult, a 27. percben még vezetett is (15–14), ám a szünetre már Jorge Maquedáék vonulhattak egygólos előnnyel (17–16).

A szünet után aztán beleerősítettek a spanyolok, a 39. percben a mérkőzés folyamán másodszor vezettek három góllal (22–19), Ausztria előtt azonban 23–20-as hátrányban megvolt a lehetőség, hogy felzárkózzon, de két lerohanás során is eladta a labdát. A spanyolok a hazaiak két hibáját két góllal büntették (25–20), az utolsó negyedóra ezek után már nem tartogatott izgalmakat.

Spanyolország így továbbra is hibátlan az Eb-n, és ha a következő fordulóban Fehéroroszországot is megveri, akkor biztosan bejut a legjobb négy közé.

FEHÉROROSZORSZÁG–CSEHORSZÁG

A két csapat első egymás elleni Európa-bajnoki meccsét mindkét válogatott pont nélkül várta, a fehéroroszok a németektől (23–31), a csehek a spanyoloktól (25–31) kaptak ki a középdöntő első fordulójában. Nagy volt tehát a tét a bécsi találkozó előtt, hiszen a győztes megőrizhette esélyét arra, hogy harcban maradjon az elődöntőbe jutásért, de legalább a csoport harmadik helyéért.

A csehek egyetlenegyszer, 1–0-nál vezettek, mégsem lehet azt mondani, hogy ne lett volna esélyük pontot szerezni, hiszen a 48. percben még 22–22-es döntetlenre állt a találkozó. A végjátékot azonban a beloruszok bírták jobban, az utolsó tíz percet 6–3-ra megnyerték, így a végső dudaszó után ők ünnepelhettek győzelmet.

Jól sült el a fehéroroszok meccs előtti cseréje, az Ivan Mackevics helyére bekerülő Aljakszej Kisou 33 százalékos hatékonysággal (8 védés/24 lövés) védte a kaput. A cseheknél a Szeged jobbátlövője, Stanislav Kaspárek tizenkét lövésből hat gólt dobott.

Fehéroroszország két nap múlva a spanyolokkal, Csehország a horvátokkal találkozik.

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ
I. CSOPORT (BÉCS)

Fehéroroszország–Csehország 28–25 (13–11)
Ld: Vailupau 6, ill. Zdráhala 7

Spanyolország–Ausztria 30–26 (17–16)
Ld: Maqueda 6, ill. Bozovic 5

Horvátország–Németország 25–24 (11–14)
Ld: Karacic 7, ill. Gensheimer 4, Reichmann 4, Weber 4, Kastening 4

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 3 3 94–77 +17 6
2. Horvátország 3 3 83–70 +13 6
3. Németország 3 1 2 81–81 0 2
4. Ausztria 3 1 2 81–86 –5 2
5. Fehéroroszország 3 1 2 74–87 –13 2
6. Csehország 3 3 79–91 –12 0

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Vincze Szabolcs

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik