Férfi kézi: bombaigazolásokkal erősödik jövő nyártól a Veszprém

Vágólapra másolva!
2022.06.23. 12:06
null
Ludovic Fabregas és Agustín Casado jövő nyártól a Veszprémet erősíti (Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló)
A korábbi igazolások mellett újabb érkezőket jelentett be a férfi kézilabda NB I-ben ezüstérmes, a Bajnokok Ligájában negyedik helyen végző Telekom Veszprém, amely 2023 nyarától két francia olimpiai bajnokkal, a balszélső Hugo Descattal, illetve a beálló Ludovic Fabregassal, a spanyol irányító Agustín Casadóval, illetve a svéd jobbátlövő Lukas Sandellel erősített.

 

NAGY LÁSZLÓ AZ ÚJ IGAZOLÁSOKRÓL

Egy jó értelembe véve vérmes karakter érkezik a csapatba, aki a hozzáállásával, az edzésmunkájával és a meccseken mutatott teljesítményével példaértékű tagja lesz a keretünknek” – mondta a 29 éves Descat-ról Nagy László sportigazgató. A 25 éves világbajnok Fabregasról úgy vélekedett, hogy karizmatikus személyisége a jelen kézilabdasportjának, minden csapat szívesen látná a soraiban.

Komplett játékos, aki igen nagy potenciált lát csapatunk jövőjében, mi pedig nagyon büszkék vagyunk a leigazolására” – tette hozzá.

Az ugyancsak 25 éves Sandell kapcsán a sportigazgató arról beszélt, hogy a jobbátlövők közül „a nagyon nagyon jó játékosok elkötelezték magukat a legnagyobb klubokhoz, az ő megszerzésükhöz nagyon komoly pénzeket kellett volna mozgatni, ami ellentétes a klubfilozófiánkkal.

Hangsúlyozta, a svéd kézilabdázó is hasznukra lesz, ugyanis középtávolról és kilenc méterről is hatékonyan lő, a beállókat és a szélsőket is remekül mozgatja, illetve védekezésben is jó teljesítményre képes.

Meggyőződésem, hogy ő is fontos láncszeme lesz a csapatnak” – szögezte le.

A 26 éves Casadóról Nagy László elmondta, hogy az előző szezonban robbant be az európai kézilabdás köztudatba, több kérője is volt, ezért nem sokat tanakodtak a szerződtetése előtt.

Igyekszünk fiatal csapatot kialakítani, hogy hosszabb távon gondolkodhassunk. Ő a kollektív játékban is nagyon erős, intelligens játékos” – magyarázta. (MTI)

Mint ismert, a Veszprém korábban már bejelentette, hogy a 25 éves szerb válogatott beálló, Dragan Pesmalbek a francia Nantes-ból, a 26 esztendős egyiptomi átlövő-irányító Jehia el-Dera az egyiptomi Zamalekből, a szintén 26 éves fehérorosz jobbszélső, Mikita Vajlupau a fehérorosz Meskov Bresztből, a 31 esztendős izlandi balszélső, Bjarki Már Elísson a német TBV Lemgótól csatlakozik a kerethez a 2022–2023-as idénytől, míg a Fejér-B.Á.L. Veszprémtől igazolt 18 esztendős irányító, Fazekas Gergő kölcsönbe a lengyel Wisla Plockhoz kerül.

A Telekom Veszprém sajtótájékoztatóján újabb, jövőre megvalósuló erősítésekről számolt be. A korábbi sajtóhíreknek megfelelően a francia Montpelliertől érkező 29 éves Hugo Descat kétéves, 2025-ig szóló szerződést kötött az „Építőkkel", akikhez 2023 nyarán érkezik.

A párizsi születésű Descat profi pályafutását az US Créteilnál kezdte, majd 2017-ben igazolt a román Dinamo Bukaresthez, ahonnan két évvel később tért haza, a Bajnokok Ligájában induló Montpellierhez. Descat a francia válogatott egyik legjobbja volt a tokiói olimpián, ahol az aranyérem mellett házi gólkirály lett Nedim Remilivel holtversenyben és bekerült a torna álomcsapatába is.

2023 nyarától szintén a Telekom Veszprémben folytatja pályafutását a Barcelonával harmadik Bajnokok Ligája győzelmét ünneplő francia beálló, Ludovic Fabregas. A 25 éves játékost 2021-ben a világbajnokság, a Bajnokok Ligája és az olimpia legjobbjának választották a posztján, míg a tavalyi olimpiai bajnoki cím mellett Rióban bronzérmes lett a nemzeti együttessel.

Fabregas a Montpellierbe kezdett kézilabdázni, mellyel 2018-ban nyerte meg a BL-t, majd a Barcához igazolt, akikkel 2021-ben és 2022-ben is elhódította a legrangosabb klubtrófeát.

A 89-es mezszámot viselő Fabregas 2+1 éves szerződést kötött a Veszprémmel, amelyhez Descathoz hasonlóan 2023 nyarán csatlakozik.

Az olimpiai bajnok Hugo Descat kétéves szerződést kötött a Veszprémmel (fotó: AFP)

A 25 esztendős Lukas Sandell 2018-ban hagyta el hazáját és az Ystads IF-et, hogy Norvégiába, az Elverumhoz igazoljon, ahonnan két szezon után távozott az Aalborghoz, mellyel tavaly ezüstérmet szerzett a Bajnokok Ligájában, miközben hazája válogatottjában nemcsak bemutatkozott, hanem a 2021-es egyiptomi világbajnokságon második lett, míg a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon aranyérmet nyert a svédekkel.

A 192 centiméter magas Sandell is 2023 nyarán csatlakozik a Veszprémhez, amely 2+1 éves szerződést kötött a svéddel.

Az „Építők" negyedik új igazolása a spanyol irányító, Agustín Casado, aki a BM Logrono La Rioja gárdáját hagyja el jövő nyáron. A 26 éves, Európa-bajnoki ezüstérmes Casadoa következő idényt a fehérorosz Meskov Bresztnél kezdte volna meg, de az orosz–ukrán háborús helyzet, és az EHF-szankciók miatt nem lép hatályba a szerződése, azonban 2023 nyarától szintén Momir Ilicséket erősíti, hiszen 2025-ig szóló szerződést írt alá.

A Veszprémtől a mögöttünk hagyott idény után Dejan Manaszkov, Jorge Maqueda és Dörnyei Borisz távozott.

Momir Ilics vezetőedző, Nagy László sportigazgató és Csík Zoltán vezérigazgató (Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló)
Momir Ilics vezetőedző, Nagy László sportigazgató és Csík Zoltán vezérigazgató (Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló)

A KLUBVEZETÉS NEM ELÉGEDETT AZ IDÉNNYEL; TOVÁBBRA IS CÉL A FIATAL MAGYAR JÁTÉKOSOK RENDSZERBE ILLESZTÉSE

Csík Zoltán vezérigazgató csütörtökön kijelentette, nem elégedett a legutóbbi szezonnal, hiszen a minimális célkitűzésnek, a bajnoki cím visszahódításának nem tudtak eleget tenni. Hozzátette, tavaly négy alapemberük távozott, három magyar játékos érkezett a keretbe, amelynek élére új szakmai stábot neveztek ki, ezért nem voltak bizakodóak a jövőt illetően, nem láthatták előre, hogyan fog működni az új edzőpáros és a megbolygatott játékosállomány.

A klubvezető emlékeztetett, hogy nem volt reális cél a négy közé jutás a Bajnokok Ligájában, mégis sikerült, így „a miénk a negyedik legjobb csapat Európában”. Kölnben az elődöntőben 37–35-re kapott ki a magyar csapat a lengyel Lomza Vive Kielcétől, a bronzmérkőzést pedig a döntetlenre végződött rendes játékidőt követően hétméteres-párbajban veszítette el a német THW Kiellel szemben.

Csík közölte, nagy csalódás számukra, hogy a kölni szereplésük nem mindig rajtuk múlt, és minden sportdiplomáciai eszközzel tenni fognak érte, hogy ilyesmi többet ne forduljon elő, ezzel a játékvezetői tévedésekre utalt.

Momir Ilics vezetőedző tavaly azt mondta, csapategységre, családias légkör megteremtésére törekszik, és ezt maradéktalanul teljesítette. Ilyen csapategységet az elmúlt hat évben nem láttam, ezzel maximálisan elégedett vagyok” – mondta Csík Zoltán.

Felidézte, meggyőző, jó játékkal megnyerték a Magyar Kupát, ez része volt annak a folyamatnak, amikor kezdett összeállni és jól játszani a csapat.

A sors vagy a rendszer igazságtalansága, hogy három győzelmünk és egy vereségünk volt az elmúlt szezonban a Szeged ellen, de azon az egyen elveszítettük a bajnoki címet” – értékelt.

Hozzáfűzte, a szurkolók és a helyi támogatók teljes mértékig visszatértek a csapat mellé, a pénzügyi hátterük pedig továbbra is stabil.

A következő idény célkitűzéseinek ismertetését azzal kezdte, hogy vissza kell szerezniük a bajnoki címet. Mint kifejtette, a Pick Szeged „szépen gyűjtögeti a bajnoki címeket, erősödik, fejlődik”, a versenyfutásuk nagyon nemes, fej fej melletti csatává érlelődött, de „nem lehet más a célunk, mint növelni bajnoki címeink számát”.

Mivel idén nem lettek bajnokok, szabadkártyáért kell folyamodniuk a BL-ben. Jó esélyük van rá, hogy megkapják, akkor pedig az idei tapasztalatokra építkezve a négyes döntőbe kell jutniuk.

Ha pedig ez sikerül, akkor el kell érnünk egy olyan eredményt, ami már kijár nekünk” – közölte a vezérigazgató.

Hangsúlyozta, továbbra is cél a fiatal magyar játékosok rendszerbe illesztése, sőt a domináns szerepvállalásuk nem egy lehetőség, hanem egy elvárás. Szintén elvárás a csapategység, az idén kialakult nagyon komoly kohézió fenntartása, vagyis az új játékosok beillesztése. (MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik