A kézilabdázó Széles Ákos ismét Németországba igazol

2024.05.30. 17:59
Széles Ákos visszatér a Budesligába
A kézilabdázó Széles Ákos távozik a CSM Bucuresti kézilabdacsapatától, és a következő szezonban a német TV Emsdetten játékosa lesz.

 

A tavaly igazolt 23 éves jobbátlövő csapata a bajnokságban ötödik, a Román Kupában harmadik lett. Csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy a szerződése egy szezonra szólt, márciusig kellett jeleznie, hogy szeretne-e maradni, és bár nagyon jól érezte magát Bukarestben, a klub pénzügyi problémái miatt nem tudtak konkrétummal szolgálni a vezetők, sőt azt mondták, hogy akiknek van ajánlata, az inkább távozzon.

„Úgy érzem, jókor léptem ki ebből a projektből. Az egyik szemem sír, a másik nevet, hogy így alakult, mert nagyon megszerettem Romániát és nagyon megtetszett Bukarest. Kifejezetten jó élmény volt ez a néhány hónap” – szögezte le.

Mint kifejtette, 10-11 hónapja a magyar rendszámú autójával jár a városban, de soha semmiféle atrocitás nem érte és a történelmi eredetű ellenérzéseket sem tapasztalta.

„Tetszik a kelet-európai mentalitás is, ahogyan ők az életről vélekednek. A románok szókimondók és lazán viszonyulnak az élethez. Korábban volt szerencsém megtapasztalni, milyen az élet Németországban, ez pedig jó összehasonlítási alap” – fogalmazott Széles.

A játékos korábban az SC DHfK Leipzig színeiben kézilabdázott, a magyar mezőnyben pedig a Budai Farkasokat és a Fejér-B.Á.L. Veszprémet erősítette. Mint elmondta, a román élvonal fizikálisabb a magyar bajnokságnál, utóbbiban nagyobb hangsúlyt kap a taktika, előbbiben nem ez dominál.

„Előtte Veszprémben játszottam, ahol az egész taktika arra épült, hogy egy-egyezünk, kettő-kettőzünk, letolásokkal játszunk, ezért eleinte furcsa volt az új stílus. Nem azt mondom, hogy életem legeredményesebb szezonja volt, viszont nagyon sokat tanultam a kézilabdában is és a magánéletben is, úgyhogy kifejezetten jó volt, élveztem” –  magyarázta Széles, aki a Testnevelési Egyetemen tanul sportszervező szakon, az utóbbi hónapokban pedig már románul kommunikált a csapattársaival.

Az átlövő neve szerepelt a magyar válogatott bő keretében az olimpiai selejtezőtorna előtt, tehát a szakmai stáb tagjai figyelemmel kísérik a pályafutását. Hangsúlyozta, kimondott célja, hogy mihamarabb bemutatkozzon a válogatottban, nagy álma pedig, hogy a 2028-as olimpián már stabil és hasznos tagja legyen a csapatnak.

Következő csapata, a TV Emsdetten jelenleg a német másodosztályba jutásért harcol. A magyar játékos szerződése nyártól két évre szól.

A klub honlapján Florian Ostendorf ügyvezető igazgató úgy fogalmazott: egy komplett játékost találtak Széles személyében, aki nagyon gyors, a lövései erősek, ez pedig változatosabbá teszi a támadójátékukat. Védekezésben hasznos a gyors lábmunkája, nagyon jól beszél németül, ezért a beilleszkedéssel sem lesz gondja, és bár fiatal kora ellenére már sok tapasztalatot szerzett magas szinten, még mindig jelentős potenciál van a fejlődésében.

Lennart Lingener vezetőedző elmondta, már Lipcsében is nagyon jó volt a kapcsolata a magyar átlövővel, és nagyon örült, amikor jelezte neki, hogy újra el tudná képzelni a közös munkát.

„Nagyon jó adottságokkal rendelkezik, sokoldalú kézilabdázó, aki mindkét kézzel tud lőni. Örülök, hogy ilyen tulajdonságokkal és ambíciókkal rendelkező játékost meg tudtunk szerezni” – tette hozzá.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik