Női kéziválogatott: A mutatott játék csodaszámba ment – Ilyés Ferenc

Vágólapra másolva!
2024.04.15. 08:28
Árvai KárolyIlyés Ferenc nem csak az olimpiai kvóta, hanem a mutatott játék miatt is örült (Fotó: Árvai Károly)
Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnöke szerint az olimpiai kvótás női válogatott játéka csodaszámba ent a debreceni selejtezőtornán, amelyen három győzelemmel az első helyen végzett.

„Fantasztikus győzelem, tornagyőzelem, és nemcsak azért vagyok büszke rátok, mert kijutottatok az olimpiára, hanem azért is, mert a mutatott játék csodaszámba ment. Bízom benne, hogy a jövőben is ugyanígy fogtok teljesíteni” – mondta Ilyés Ferenc a nemzeti csapat játékosainak és a szakmai stáb tagjainak vasárnap este 11 óta után a Főnix Arénában tartott banketten.

A válogatott csütörtökön 49–11-re verte Nagy-Britanniát, pénteken 28–25-re nyert Svédország ellen, vasárnap pedig 37–28-ra múlta felül Japánt, így az első helyen végzett és kvótát szerzett a nyári, párizsi olimpiára.

„Fantasztikus siker, hogy húsz év után újra két csapattal vagyunk ott az olimpián, ti is meglátjátok majd, mennyit jelent ez” – tette hozzá az elnök.

Az MKSZ-t napra pontosan egy éve vezető Ilyés elárulta: személyesen fogadhatta a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőinek gratulációját, mert Gyulay Zsolt elnök, Fábián László főtitkár, Bartha Csaba sportszakmai igazgató és Szabó Bence korábbi főtitkár is a helyszínen tekintette meg a meccset.

„Az olimpiai bizottság nagyon büszke ránk, és nagyon várták, hogy teljesítsük a célt” – közölte Ilyés, aki köszöntetet mondott a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának a támogatásért, aminek köszönhetően mindkét olimpiai selejtezőt megrendezhették, a férfit márciusban Tatabányán, a nőit pedig most Debrecenben.

„Telt ház előtt ünnepeltünk. Azt hiszem, ennél több nem kívánhat egy sportoló, hogy a saját közössége, a családtagjai, a barátai ünneplése közepette jusson ki az olimpiára” – mondta.

Ilyés megjegyezte, hosszú út áll a csapatok előtt, hiszen a játékosok feláldozzák a nyarukat, de ez nyilván nem fog fájni senkinek, hiszen ott lehetnek az ötkarikás játékokon.

„Bízom benne, hogy olyan eredményt értek el, amire mindannyian büszkék leszünk, de természetesen már most is büszkék vagyunk rátok” – hangsúlyozta az elnök.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány köszönetet mondott mindenkinek, aki hosszú ideje drukkol a válogatottnak, hogy elérje ezt a sikert.

„Biztos, hogy a háttérből jövő támogatás nélkül nem sikerült volna. Ők a mi lányaink, szeretni kell őket, márpedig akkora szeretetet kaptak, hogy itt, ezen a hétvégén nem lehetett volna más a végeredmény” – szögezte le a sikeredző.

Hozzáfűzte: sokat dolgoztak és olyan játékot mutattak, amit nagyon hosszú ideje vártak tőlük.

„Ennyit tudunk, sőt még jobbat is, az olimpián is ezt a játékot kell majd mutatnunk.”

Böde-Bíró Blanka csapatkapitány közölte: nagyon büszke a válogatottra, hiszen a tokiói olimpia óta eltelt három évben nagyon-nagyon mély gödrök is voltak, és akadtak olyan mérkőzéseik is, amelyek után úgy gondolták, hogy rettentően távol van tőlük a párizsi olimpia.

„Az elmúlt két hét során azt tapasztaltam, hogy mindenki feláldozott mindent a cél eléréséért, és amikor idejöttünk, ráfordultunk a tornára, akkor csak a tüzet láttam a lányok szemében, és azt, hogy mindenki tudja, hazai pályán nem szeretnénk mást, csak nyerni” – mesélte a Ferencváros kapusa.

Hozzátette: a legtöbben csak a japánok elleni meccsre helyezték a hangsúlyt, de ő hitt a csapatban, és tudta, hogy ilyen közönség előtt, hazai pályán a svédeket is meg kell verniük.

A magyar együttes azzal vívta ki a selejtezőtornán való szereplés lehetőségét, hogy a decemberi világbajnokság középdöntőjében legyőzte Horvátországot. A 45. percben még az ellenfél vezetett 19-13-ra, az 54. percben 22-18 volt az állás, de végül 23-22-es magyar siker született.

„Azt üzenem mindenkinek, aki kikapcsolta a televíziót a horvát meccs vége előtt 15 perccel, hogy ezért a magyar válogatottért, a női szakágért is érdemes nézni a kézilabdát, hiszen mi is tudunk csodákat tenni” – mondta Böde-Bíró.

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
1. CSOPORT, 3. (utolsó) FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–JAPÁN 37–28 (18–11)
Debrecen, Főnix Aréna, 4242 néző. Vezette: M. García, Paolantoni (argentinok)
MAGYARORSZÁG: BÖDE-BÍRÓ – GYŐRI-LUKÁCS 6, KLUJBER 11 (2), Vámos P., Füzi-Tóvizi 1, KUCZORA 3, Szöllősi-Schatzl 1.
Csere: Janurik (kapus), PAPP N. 1, SIMON P. 4, Márton 3, Bordás, Kácsor, Debreczeni-Klivinyi 4, Albek 1, Pásztor 2.Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
JAPÁN: Kametani – Hattori 1, Kaszai 2, Kitahara, Nagata, Josidome 1, AJZAVA 7 (3).
Csere: Baba (kapus), Szaszaki 1, Isikava 3 (1), Nakajama 4, Hacumi 2, Josino 1, Macumoto 1, Okada 4 (1), Szahara 1.
Szövetségi kapitány: Sigeo Kuszumoto
Az eredmény alakulása. 5. perc: 3–2. 12. p.: 6–4. 16. p.: 9–4. 23. p.: 13–7. 29. p.: 17–8. 35. p.: 20–12. 41. p.: 23–13. 48. p.: 29–17. 54. p.: 31–22.
Kiállítások: 6, ill 4 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 5/5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik