Kuczora Csenge: Ezen a tornán megérkeztem a válogatottba

Vágólapra másolva!
2024.04.14. 22:44
Kuczora Csenge a magyar válogatott erőssége volt az olimpiai selejtezőn (Fotó: Kovács Péter)
Mint beszámoltunk róla, a magyar női kézilabda-válogatott hibátlan mérleggel zárva kijutott a párizsi olimpiára. A négynapos tornán kiváló formában játszott Kuczora Csenge, aki maga is elismerte, most érkezett meg igazán a nemzeti csapatba. A csapatkapitány Böde-Bíró Blnka szerint a legjobb pillanatban mutatta meg a legjobb arcát a válogatott, míg Pálinger Katalin úgy véli, az olimpián is bármire képes lehet a csapat.

 

Mi volt a kulcs abban, hogy most a Vác után a válogatottban is „átkattant” valami, ráadásul a legfontosabb pillanatban, egy olimpiai selejtezőtorna két kulcsmeccsén?
– Nem tudom, hogy mi „kattant át„ bennem, de én is úgy érzem, hogy ezen a tornán megérkeztem a válogatottba – válaszolta Kuczora Csenge a Nemzeti Sportnak. – Örülök, hogy ez most jött el, és pont ebben a négy napban sikerült először így teljesítenem. Ennyi idő kellett hozzá, hogy én is elhiggyem és meglássam magamban azt, amit sokan már régóta látnak bennem itt a válogatottnál is. Most már érzem, hogy mit várnak el itt tőlem, aminek próbálok százszázalékosan megfelelni.

Csapatkohézió szintjén szokták mondani, hogy a horvátok elleni vb-hajrá adta az önbizalmat és az inspirációt, hogy ez a csapat képes nagy bravúrokra is. Egyetért?
– Igen, szerintem is ott kezdődött ez a szép menetelésünk. Ha az a tavaly decemberi győzelem nem lett volna, akkor most nem is lehettünk volna itt. Azóta hisszük el magunkról, hogy nem csak 17 percen át, de egy teljes meccsen képesek lehetünk hasonlóan jó teljesítményre. Egész héten ezzel a hittel készültünk, és hál’ istennek ez meg is látszott a teljesítményünkön.

– „Kuczora Csenge, olimpikon” – milyen érzés ezt hallani?
– Nagyon jó ezt hallani, de még egy jó fejtörés lesz a 14-es keret összeállítása, de reménykedem benne, hogy én is utazhatok Párizsba.

Mit szólna egy olyan játékhoz, hogy kiválasztjuk a magyar válogatott csoportellenfeleit?
– Mondjuk legyenek a németek, a szlovénok, a svédek újra, Brazíliával még nem játszottam, itt az idő, és legyen Angola az utolsó kalapból, mert Dél-Korea ellen nehéz kézilabdázni.

(Fotó: Kovács Péter)

PÁLINGER KATALIN: AZ OLIMPIÁN IS BÁRMIRE KÉPESEK LEHETÜNK

Pálinger Katalin, a magyar szövetség elnöke az interjúfolyosón elismerte, kicsit ideges volt a meccs előtt, ám amikor lement a pálya szélére, és látta az elszánt tekinteteket, megnyugodott, hogy ismét egy magabiztos válogatottat láthatunk.

Ezzel az energiával, hittel, egymásért való küzdéssel bármit el tudnak érni. A lányok most értek igazán csapattá, megmutatták, hogy tudnak egymásért küzdeni, egymáson segíteni, ha kicsit is hullámvölgybe kerülnek, ki tudják egymást húzni belőle magukat. Az olimpián is bármire képesek lehetnek. Bízom benne, hogy hatalmas löketet adott hozzá ez a hétvége, a siker mindig jobban összekovácsolja a csapatot” – tekintett már kicsit előre a korábbi világklasszis kapus.

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a hazai rendezés fontosságát. Ez is egy hosszú folyamat eredménye, a korábbi rendezésekkel ugyanis bebizonyítottuk, hogy nyugodt szívvel lehet nekünk odaítélni a fontos tornákat. A magyar szurkolók a világ legjobbjai, ahogy hallottam, a svédek is örültek, h hozzánk utazhattak” – folytatta Pálinger, aki kiemelte azt is, hogy még mindig fiatal csapatról beszélhetünk a női válogatott esetében, így még ott van bennük a további fejlődés lehetősége.

A magyar válogatott játékosait arról kérdeztük, mi volt a rendkívül magabiztos siker kulcsa.

Az elmúlt két hétben nem kevés videót néztünk meg Japánról – emelte ki a 10 védéssel záró Böde-Bíró Blanka.A svédek példáján láthattuk, hogy amikor nem volt elég feszes a védekezésük, akkor nagyon megszenvedtek ellenük. Nyilván voltak benne hibák, de összességében nagyon masszívak voltunk, hátul, ez pedig megadta az alapot ahhoz, hogy könnyű gólokat szerezzünk. Magabiztos vasárnapon vagyunk túl. A média erre a japánok elleni meccsre helyezte a hangsúlyt, mindenki elkönyvelte, hogy Svédország csoportelsőként kvalifikálja magát, de valahogy ezen a héten minden megfordult. A pénteki, szurkolói fogadtatás hatalmas energiákat szabadított fel bennünk amit aztán a pályára is ki tudtunk vinni. A tokiói olimpia óta voltak nekem és a válogatottnak is hullámvölgyei, kevésszer tudtuk ezt az arcunkat megmutatni, mint amit most hétvégén, de mondhatjuk, hogy jól időzítettünk. Magunknak is bebizonyítottuk, hogy tudunk így játszani, innentől ez az elvárás velünk szemben. Van egy kis szusszanásnyi időnk, kaptunk két szabadnapot, próbálunk feltöltődni az idény hajrájára.”

Nagyon koncentráltak voltunk, helyén volt a szívünk, egy másodpercig nem fordult meg a fejünkben, hogy más végeredmény is születhet. Egymásért is küzdöttünk, egymást segítettük, ezért nem volt esélye a japánoknak, egyszerűen nem hagytunk nekik. A horvátok elleni fordítás elég mély nyomot hagyott a csapatban, onnantól kezdve jobban hittünk magunkban. Úgy jöttünk ki a mostani három selejtezőre, hogy nem létezik más forgatókönyv, minthogy ott leszünk Párizsban. Ugyan már Tokióban is ott voltam, de nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz szurkolók előtt játszani egy olimpián, remélem, minél több magyar szurkoló is a helyszínen fog minket biztatni” – mondta a hat gólig jutó Győri-Lukács Viktória.

Nem gondoltuk volna, hogy ennyire sima lesz ez a hétvége, de tudtuk a céljainkat, ezért úgy mentünk bele, hogy mindent vagy semmit. Örülök neki, hogy meg tudtuk mutatni, hogy mire vagyunk képesek valójában. A japánok bonyolult támadójátékát elég nehéz volt megértenünk, korábban elég sok csapaton kifogott, de boldog vagyok, hogy sikerült megoldanunk, és a jó védekezésünknek köszönhetően tudtunk gyors gólokat szerezni. Szerencsére minden összejött ezen a meccsen, büszke vagyok a lányokra” – értékelt Bordás Réka, a magyar válogatott beállója.

 

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
1. CSOPORT, 3. (utolsó) FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–JAPÁN 37–28 (18–11)
Debrecen, Főnix Aréna, 4242 néző. Vezette: M. García, Paolantoni (argentinok)
MAGYARORSZÁG: BÖDE-BÍRÓ – GYŐRI-LUKÁCS 6, KLUJBER 11 (2), Vámos P., Füzi-Tóvizi 1, KUCZORA 3, Szöllősi-Schatzl 1. Csere: Janurik (kapus), PAPP N. 1, SIMON P. 4, Márton 3, Bordás, Kácsor, Debreczeni-Klivinyi 4, Albek 1, Pásztor 2. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
JAPÁN: Kametani – Hattori 1, Kaszai 2, Kitahara, Nagata, Josidome 1, AJZAVA 7 (3). Csere: Baba (kapus), Szaszaki 1, Isikava 3 (1), Nakajama 4, Hacumi 2, Josino 1, Macumoto 1, Okada 4 (1), Szahara 1. Szövetségi kapitány: Sigeo Kuszumoto
Az eredmény alakulása. 5. perc: 3–2. 12. p.: 6–4. 16. p.: 9–4. 23. p.: 13–7. 29. p.: 17–8. 35. p.: 20–12. 41. p.: 23–13. 48. p.: 29–17. 54. p.: 31–22.
Kiállítások: 6, ill 4 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 5/5
MESTERMÉRLEG
Kuszumoto Sigeo: – Gratulálok Magyarországnak, hogy kijutott az olimpiára. Mindent megpróbáltunk, nagyon szerettük volna legyőzni az ellenfelet és megszerezni a párizsi repülőjegyet, de képtelenek voltunk, igazából esélyünk sem nagyon volt rá. Ha hazatérünk Japánba, minden kezdődik elölről, már a 2028-as olimpiára készülünk, köszönöm mindenkinek a stábomból és a csapatomból, hogy eljutottunk idáig.

   
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE      
1. MAGYARORSZÁG33114–646
2. Svédország321112–644
3. Japán31299–882
4. Nagy-Britannia3335–1440

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik