Annyira együtt vagyunk, mint az elmúlt években még soha – Füzi-Tóvizi Petra

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.04.14. 23:19
Füzi-Tóvizi Petra nem érzett más opciót, mint hogy behúzzák a selejtezőket (Fotó: Kovács Péter)
Amint arról beszámoltunk, Japán 37–28-as legyőzésével eldőlt, hogy a magyar női kézilabda-válogatott ott lesz a párizsi olimpián. A mérkőzést követően Pásztor Noémi örömjátékról, Albek Anna és Füzi-Tóvizi Petra a társakban égő tűzről beszélt, Vámos Petra pedig még a sárréti csikósokat is megemlítette a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában.


„A svédek elleni mérkőzés nagy löketet adott. Jól felkészültünk a japánok ellen, a sorsolás óta ezen a találkozón volt a legnagyobb hangsúly, talán ezért is alakult ilyen simán. Úgy jöttünk ki a pályára, hogy ma semmi más sem fordulhat elő, csakis a győzelem! Örömjáték volt az egész mérkőzés. – jelentette ki Pásztor Noémi. – Ezen a héten minden meccsen mások voltak azok, akik húzták magukkal előre a csapatot. Jól kiegészítettük egymást, ezt a sikert a csapat érte el!”

„Nagyon örülök, hogy a végére bizalmat kaptam, és beállított a szövetségi kapitány! Sérülés után mindig szorongással teli a visszatérés, viszont nagyon könnyed hangulatom volt a pályán. Olyan jól játszott mindenki, látszott, hogy tele vagyunk önbizalommal, így könnyebb dolog visszazökkenni a meccsek ritmusába” – mondta Albek Anna.

„Mindenki úgy jött ki a pályára, hogy a japánoknak esélyük sem lehet a győzelemre. A svéd meccs óta égett bennünk a tűz, duzzadtunk az önbizalomtól. Az előző mérkőzésen már megmutatott kemény védekezésünkre most a japánoknak sem volt ellenszere. Nagyon boldogok vagyunk, hogy így tudtuk zárni ezt a tornát” – a jobbátlövő felidézte a pillanatot, amikor letelt a játékidő.

„Csak üvöltöttem, és láttam, hogy jön mindenki felém, elkezdtünk ugrálni, és az egész csapat extázisba került. Leírhatatlan ez az érzés!”

Albek Annának elszállt minden aggodalma, amire beállt (Fotó: Kovács Péter)

A Debreceni VSC-ben játszó Füzi-Tóvizi Petra számos ismerős arc előtt szerepelt a cívisvárosi tornán. A beálló úgy érezte, lehetetlen, hogy ne érjék el ezt a sikert.

„Már a svéd meccs előtt is, ha ránéztem a lányokra, és láttam a tüzet a szemükben, nem éreztem más opciót, hogy nem mi húzzuk be ezeket a mérkőzéseket. Bíztam a többiekben és a kijutásban, és megcsináltuk!” – fogalmazott a korábbi junior-világbajnok.

„A mai meccsen végig éreztem, hogy meglesz, de először a 23. percben kezdett igazán átfutni az bennem, hogy nyerni fogunk. Persze még meccs közben nem lehet azon gondolkodni, hogy kint vagyunk Párizsban, az utolsó percben kezdtem csak elengedni magam.”

A válogatott már biztosan szerepelni fog az olimpiai játékokon, már csak az a kérdés, kik lesznek az ellenfelek, illetve kikből áll majd a magyar névsor.

„Olimpia nem minden évben van, szűk a keret, ahová be lehet kerülni, én már egyszer le is maradtam... Most hogy ezt együtt kiharcoltuk, foggal-körömmel fogunk harcolni azért, hogy Párizsban is mind ott lehessünk. Ez a csapat nálam feltette a pontot az i-re, azt éreztem, annyira együtt vagyunk, mint az elmúlt években még soha!”

Vámos Petra arról beszélt, a férfiak kvalifikációja nagyon pozitív hatással volt a női válogatottra.

„A közös üzenetküldő csoportjainkban egyből elindult az üzengetés, hogy mi is szeretnénk együtt ünnepelni azzal a táblával, amelyen az áll: jegy Párizsba. Örülök neki, hogy velük együtt veszünk majd részt!”

Összejött a kép a táblával (Fotó: Kovács Péter)

A DVSC-ből 2024 nyarán a francia Metzbe igazoló irányító a siker tényezőiről is beszélt.

„Az apró dolgok is nagyon sokat segítettek, hatalmas lendületet tudtak adni. Kiemelném például a csikósokat, akik pénteken az arénához érkezve vártak minket.”

„Mindegy, hogy ki jön velünk szembe az olimpián, akkorát léptünk előre csapatként, hogy ha úgy tudunk játszani, mint az elmúlt két mérkőzésen, bárki ellen lesz esélyünk” – jelentette ki.

Csapattársa, Kuczora Csenge már azt is kiválasztotta, kikkel játszana a legszívesebben. Részleteket ide kattintva olvashat!

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
1. CSOPORT, 3. (utolsó) FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–JAPÁN 37–28 (18–11)
Debrecen, Főnix Aréna, 4242 néző. Vezette: M. García, Paolantoni (argentinok)
MAGYARORSZÁG: BÖDE-BÍRÓ – GYŐRI-LUKÁCS 6, KLUJBER 11 (2), Vámos P., Füzi-Tóvizi 1, KUCZORA 3, Szöllősi-Schatzl 1. Csere: Janurik (kapus), PAPP N. 1, SIMON P. 4, Márton 3, Bordás, Kácsor, Debreczeni-Klivinyi 4, Albek 1, Pásztor 2. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
JAPÁN: Kametani – Hattori 1, Kaszai 2, Kitahara, Nagata, Josidome 1, AJZAVA 7 (3). Csere: Baba (kapus), Szaszaki 1, Isikava 3 (1), Nakajama 4, Hacumi 2, Josino 1, Macumoto 1, Okada 4 (1), Szahara 1. Szövetségi kapitány: Sigeo Kuszumoto
Az eredmény alakulása. 5. perc: 3–2. 12. p.: 6–4. 16. p.: 9–4. 23. p.: 13–7. 29. p.: 17–8. 35. p.: 20–12. 41. p.: 23–13. 48. p.: 29–17. 54. p.: 31–22.
Kiállítások: 6, ill 4 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 5/5
MESTERMÉRLEG
Kuszumoto Sigeo: – Gratulálok Magyarországnak, hogy kijutott az olimpiára. Mindent megpróbáltunk, nagyon szerettük volna legyőzni az ellenfelet és megszerezni a párizsi repülőjegyet, de képtelenek voltunk, igazából esélyünk sem nagyon volt rá. Ha hazatérünk Japánba, minden kezdődik elölről, már a 2028-as olimpiára készülünk, köszönöm mindenkinek a stábomból és a csapatomból, hogy eljutottunk idáig.

   
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE      
1. MAGYARORSZÁG33114–646
2. Svédország321112–644
3. Japán31299–882
4. Nagy-Britannia3335–1440

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik