Önmagában egy Norvégia elleni siker sem garantálná az olimpiai kijutást férfi kéziseinknek

Vágólapra másolva!
2024.03.16. 07:23
Azt szeretné Chema Rodríguez (középen), hogy ne mondhassa senki a torna után, a magyar válogatott nem tett meg mindent a győzelemért, és azért, hogy ott lehessen a párizsi olimpián (FOTÓK: DÖMÖTÖR CSABA)
Kicsi az esélye annak, hogy már szombaton kijusson a magyar férfi kézilabda-válogatott a párizsi nyári játékokra, valószínűleg az sem lenne elég, ha ezúttal sikerülne legyőzni a Sander Sagosen vezette Norvégiát, de az biztos, hogy az olimpiai álom karnyújtásnyi közelségbe kerülne.

NEMCSAK ÖNMAGÁBAN A SIKER adhat lendületet és önbizalmat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a hétvégére, hanem az, hogy a vártnál simábban vette az első akadályt, és kilenc góllal, 33–24-re győzte le Tunéziát a tatabányai olimpiai selejtezőtorna első fordulójában. Ha a gárda nem is játszott tökéletesen, azért nem nézett ki rosszul az összkép, és világosan látszott, hogy a mieink nem adtak ki magukból mindent, azaz bőven maradt tartalék a folytatásra.

Ha gödörbe kerül, a magyar csapatot a telt házas tatabányai csarnok, hatezer szurkoló segítheti át a nehéz időszakon

„Szorosabb csatára számítottunk, arra, hogy csak egy-két gólos különbség lesz a végéig, amit ehhez képest láttam, az nagy örömmel töltött el – mondta a Nemzeti Sportnak Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Tartottuk magunkat az előzetesen megbeszéltekhez, nagyon hamar megtaláltuk az egyensúlyt, jól teljesítettünk támadásban, védekezésben és a kapuban is, a játék minden elemében jobbak voltunk az ellenfélnél, nem hagytuk őket gyorsan indulni és könnyű gólokat szerezni. Most pihenünk egyet és készülünk a folytatásra, azt szoktam mondani, hogy egy győzelem után csak öt percet ünneplünk, és már a következő meccsel foglalkozunk, most azonban csak négy percet kaptak a srácok...”

A spanyol szakvezető elárulta, nem látta élőben a mi mérkőzésünket megelőző norvég–portugált, mert kizárólag a saját feladatára koncentrált, de azóta pótolta, sőt, az egész csapattal kielemezték, a szükséges változtatásokat pedig megbeszélték.

Bodó Richárdnak ezúttal remekül ment a játék, négy gólt szerzett és a mérkőzés legjobb játékosának választották (FOTÓK: DÖMÖTÖR CSABA)

Tanulsága mindenképpen van a Norvégia–Portugália találkozónak, amelyet 32–29-re a skandinávok nyertek meg, mindkét ellenfélről fontos információkat tudtunk meg. A meccs legjobbjának választott Sander Sagosen vezette Norvégiáról például kiderült, hogy jobban játszik, mint az elmúlt egy-másfél évben, amikor nem ment a csapatnak, bár a teljesítménye még nem érte el azt a szintet, amit korábban megszoktunk, és amit a közelmúltban két világbajnoki ezüstérem (2017, 2019) és egy Európa-bajnoki bronzérem (2020) fémjelez. Arról nem beszélve, hogy legutóbb 2012 nyarán győztük le az északiakat (27–21).

Ismerve a kiegyenlített erőviszonyokat a selejtezőcsoportunkban, még az is előfordulhat, hogy a világ egyik legjobb kézilabdázója lemarad a párizsi olimpiáról. A 28 éves irányító-átlövő Sander Sagosen tavaly nyáron hazaigazolt a Kolstad együtteséhez, ahol ő lett a csapat arca. Azonban a projekt már azelőtt „kifújni” látszik, hogy igazából beindult volna: már az ősszel anyagi nehézségekről cikkeztek a norvég lapok, mindennek a tetejébe pedig kiestek a Bajnokok Ligája csoportkörében. A norvég válogatott az elmúlt években leszálló ágba került azok után, hogy 2017 és 2020 között rendre esélyes volt a végső győzelemre is nagy világversenyeken. Ennek a tendenciának némileg ellentmond az az összeszedett játék, amivel az Eb-9. csütörtökön legyőzte Portugáliát.
Olimpia: 7. hely (2021) – 2 részvétel
Világbajnokság: 2. hely (2017, 2019) – 14 részvétel
Európa-bajnokság: 3. hely (2020) – 11 részvétel
Magyar mérleg ellene: 32 mérkőzés, 18 győzelem, 2 döntetlen, 12 vereség, 787–761-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2023. január 27., Stockholm, világbajnoki helyosztó az 5–8. helyért: Norvégia–Magyarország 33–25 (16–13). Legjobb dobók: Lékai 6, Bodó 5, Ligetvári 4
ELLENFÉLNÉZŐ – Következik: Norvégia

„Nagyon nehéz lesz a szombati mérkőzés, de megpróbáljuk legyőzni őket. A legutóbbi két meccsünkön ez nem sikerült, Malmőben, a 2020. januári Európa-bajnokságon 36–29-re, a tavalyi világbajnokságon pedig 33–25-re kaptunk ki tőlük, ezekből kiindulva a mostani nagyon nehéz összecsapás lesz. Egy teljes napunk van felkészülni, hazai pályán játszunk és készen állunk a csatára” – fogalmazott optimistán a kapitány, akinek ez lesz a harmincnegyedik meccse a magyar válogatott élén, ezek 60 százalékát megnyerte.

Ugyan Norvégia ellen eddig minkét alkalommal veszített az általa irányított gárda, de a statisztikák azt mutatják, hogy Chema Rodríguez vezetésével eddig valamennyi selejtezőjét sikerrel vette a magyar válogatott, kilenc meccséből nyolcat megnyert, egyetlen Európa-bajnoki selejtezőt veszített el tavaly Grúzia ellen, azt is egyetlen góllal, és csak azért, mert az együttes már biztosan kijutott a 2024-es Eb-re, és a kapitány lehetőséget adott a fiataloknak.

 

– Sok minden nem változott a januári Eb óta, jött, védett, új lendületet adott a csapatnak.
– Igyekszem mindig hozzátenni a magamét, van amikor sikerül, van amikor nem. Azt gondolom, hogy ezúttal voltak jó periódusaim, de még ennél is több kell tőlem.

– Talán nem ez volt a legnehezebb lépés az olimpia felé, de az első meccset megnyerni egy tornán mindig nagyon fontos. Lendületbe jöhetnek ettől a sikertől?
– Mindig az a legnehezebb lépés, ami következik, de valóban, építkezhetünk ebből a győzelemből. Szerencsére nagyon együtt van a csapatunk, és jó hangulatban, szellemben tudunk készülni a második, norvégok elleni találkozóra.

– Mi az, ami jól ment Tunézia ellen, és miben kell javulni a szombati meccsig?
– Ezúttal is voltak eladott labdáink, akadtak félreértések védekezésben, ami lemaradást is eredményezett, de ez minden mérkőzésben benne van. Ha ezek számát tudjuk csökkenteni, versenyképesek leszünk.

– Látták a norvégok első mérkőzését? Mennyire sikerült belőlük felkészülni?
– A nyitó meccs előtt őket is megnéztük videón, mivel nagyon kevés idő van a mérkőzések között, de persze jól is ismerjük őket. Hosszabb elemzésre pénteken volt lehetőség, mindig szem előtt tartjuk, hogy lépésről lépésre kell haladni.

Miniinterjú: Együtt van a csapat – BARTUCZ László, a válogatott kapusa

Az elmúlt években rengeteget fejlődő Portugáliáról pedig annyit mindenképpen megállapíthattunk a csütörtöki mérkőzésen, hogy nem játszott jól, és az elmúlt világversenyek alapján biztos, hogy még egyszer nem fog ilyen rosszul kézilabdázni. Az elmúlt tornák tapasztalata azt mutatja, hogy egyikük játéka sem fekszik nekünk, de Norvégia ellen sokat segíthet, hogy volt egy napunk felkészülni, míg Portugália ellen nem lesz, vasárnap máris játszunk ellene.

 

„Az igazság az, hogy mi már korábban felkészültünk az ellenfelekből, hiszen több mint egy hetet töltöttünk együtt az olimpiai selejtezőtorna előtt, most már csak apróságokkal kell kiegészíteni az ismereteket, s finomhangolni a taktikát – tette hozzá a magyar szövetségi kapitány. – Lehet, ez a szoros időbeosztás nem ideális, mert a hétvégén egymás után két nehéz ellenfél ellen kell a legjobbat kihoznunk magunkból, de nehéz megmondani hogy ez kit és mennyire befolyásol. Ha nyerünk és kijutunk az olimpiára, senki sem fog panaszkodni amiatt, hogy kevés volt az időnk. Szerencsések vagyunk, hogy hazai pályán küzdhetünk, mert ha kicsit elfárad vagy gödörbe kerül a csapat, a szurkolók át tudják lendíteni a nehéz időszakon, hogy folytassák a harcot. Itt és most az olimpia a tét, és bármi is lesz a vége, azt szeretném, hogy ne mondhassa utána senki, nem tettünk meg mindent a győzelemért, vagy nem tettük ki szívünket-lelkünket a pályára azért, hogy ott legyünk Párizsban.”

 

Egy esetben már szombaton kijut a magyar válogatott, ha legyőzi Norvégiát, Portugália pedig döntetlent játszik vagy kikap Tunéziától, amire nagyon kevés az esély. Ennél valószínűbb forgatókönyv az, hogy ha szombaton nyerünk, akkor a selejtezőtorna végén három csapatnak (Magyarország, Norvégia, Portugália) is négy pontja lesz, ez esetben a Tunézia elleni eredmény nem számít, az első három között minitabella és gólkülönbség dönt, ezért az is nagyon fontos, hogy milyen különbségű eredmények születnek a hétvégén.

BÓKA Bendegúz, a válogatott jobbszélsője: – Jól kezdtük a Tunézia elleni mérkőzést, sok helyzetünk volt, aztán jött egy holtpont, ismerkedtünk az ellenfél játékával, mert nem a megszokott módon támadnak. Remekül egy egyeznek, fizikailag erősek, jól lőnek, kellett egy kis idő, amíg a védelmünk ráállt erre a stílusra. Később már minden rendben volt, labdákat szereztünk, védések után tudtunk indulni, könnyű gólokat szerezni. Kezdésnek ez tökéletes volt, remélem, a győzelem lendületet ad a csapatnak.

ANCSIN Gábor, a válogatott átlövője: – Nehéz mérkőzésre számítottunk, mert Tunézia kellemetlen, szokatlan kézilabdát játszik, de örülök, hogy kézben tartottuk az összecsapást, magabiztosak voltunk, ebből lehet építkezni. Sérülésből tértem vissza, az önbizalmam még nem volt azon a szinten, amely kell a jó teljesítményhez, de a második félidőben átszakadt a gát. Ismerjük a norvégokat, elit skandináv kézilabdát játszanak, magas tempót diktálnak végig, a csütörtökinél még sokkal több kell tőlünk, és akkor meglehet a meccs.

VÉLEMÉNYEK

 

 

NAGYON FÉLTETTEM A CSAPATOT az első mérkőzéstől, mert az európai elithez képest egy teljesen más stílusban játszó válogatott volt az ellenfelünk. Ennek ellenére nagyon jól játszottunk, ott folytattuk, ahol az Európa-bajnokság végén abbahagytuk. Min­denki jól összpontosítva kézilabdázott, az Eb-t kihagyó Mikler Roland visszatérése után rögtön a hírnevéhez méltó tartást adott a védekezésünknek. A magyar csapat taktikája sokkal jobb volt, mint Tunéziáé. Nálunk pontos, precíz figurák voltak ziccerig végigjátszva, az afrikaiak egy-két passz után felelőtlenül lövöldöztek. Összességében hatvan percen át kiegyensúlyozottak voltunk támadásban és védekezésben is, ugyanerre lesz szükség szombaton Norvégiával szemben. Az utóbbi időben nagy veréseket mértek ránk, mert nem tudtuk megfékezni a gyors lerohanásra épülő játékukat. Felállt fal elleni küzdelemre kell kényszerítenünk őket, és akkor meccsben tudunk lenni velük. Sok világsztárjuk van, de Sander Sagosen közülük is kiemelkedik. Amikor van egy ilyen domináns játékos a rivális soraiban, edzőfüggő, hogy hagyjuk-e meglőni a hét-nyolc gólját, vagy éppen rá figyeljünk jobban. Szerintem csapatban kell gondolkodni, és akkor lesz esély.

NS-szakértő: ÉLES JÓZSEF, 179-szeres válogatott játékos


FÉRFI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ 
3. CSOPORT (TATABÁNYA) , 2. FORDULÓ
17.00: Portugália–Tunézia 
19.30: Norvégia–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A 3. CSOPORT ÁLLÁSA

M

GY

D

V

L–K

Gk

P

1. Magyarország

1

1

0

0

33–24

9

2

2. Norvégia

1

1

0

0

32–29

3

2

3. Portugália

1

0

0

1

29–32

–3

0

4. Tunézia

1

0

0

1

24–33

–9

0

 

A tunéziai védőknek is meggyűlt a bajuk Bánhidi Bencével, nem tudták tartani 207 centis szegedi beállót

 

Lékai Máté mindent megtett a két pontért Tunézia ellen
Bartucz László ott folytatta, ahol a januári Európa-bajnokságon befejezte, Tunézia ellen is remekül védett

 

Kézilabda
2024.03.15. 23:38

Tűzvonalban – Ballai Attila publicisztikája

ALAPVONAL. Ilyés Ferenc elnök szerint: ha Chema elindul a tűzbe, a játékosok utánamennek. Nos, most éppen oda kell elindulni. Aztán holnap sértetlenül ki is jönni onnan. A fiúk tudják, mi a tét, és azt is, hogy ez nem csak az olimpia. Hanusz Egon ezt e mondatával tisztába is tette: »Adósak vagyunk a magyar szurkolóknak a hazai Eb miatt.« Ez a régi, daliás idők sportolójának gondolkodásmódja, amikor az alapmotiváció az volt, hogy örömet kell szerezni az embereknek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik