Címlapsztori: először nyer dán edző, vagy újabb magyar szakember ünnepelhet kupagyőzelmet?

Vágólapra másolva!
2024.03.09. 07:21
Tóth Eszter (labdával) és a Mosonmagyaróvár okozott már kellemetlen pillanatokat a ferencvárosi védőknek, de legyőzniük még nem sikerült Béatrice Edwige-éket (FOTÓ: NAGY GÁBOR)
Szombaton és vasárnap ismét Tatabánya ad otthont a női kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjének. Az elődöntőben hiába kerülte el egymást az ETO és a Fradi, egyikük sem veheti biztosra a finálét, hiszen korábban mindkettejüknek meggyűlt már a baja a Debrecennel és a Mosonmagyaróvárral is.


A HÉTVÉGE TALÁN LEGNAGYOBB KÉRDÉSE, hogy a Ferencvárost és a Győri ETO-t irányító két új dán szakember közül ki emelheti először magasba a trófeát: egymás után harmadszor nyer a Fradi, vagy 2021 után visszahódítja a kupát a kisalföldi együttes? Ehhez viszont a Szilágyi Zoltán irányította Debrecennek és a Gyurka János vezette Mosonmagyaróvárnak is lesz egy-két szava.

A 2023-as döntő előtti felvezetésünkben azt írtuk, ha a Győr és az FTC elkerüli egymást az elődöntőben, a zöld-fehér fináléra adják a legkevesebb szorzót a bukmékerek, hiszen ezek az együttesek jóval a többi magyar csapat előtt járnak. Nos, ezúttal egyáltalán nem ilyen egyszerű a helyzet. Noha a papírforma továbbra is az álomdöntő mellett szól, ezúttal valóban a négy legerősebb együttes jutott el a végjátékig, ráadásul a feltörekvő ellenfelek a közelmúltban is okoztak kellemetlen meglepetéseket a két sztárcsapatnak, az előjelek pedig a lehető legkiélezettebb összecsapásokat vetítik előre. Ez kifejezetten jó hír a sportág rajongóinak.

TIZENÖT ÉV UTÁN NYERT AZ ETO ELLEN A LOKI

Az ETO és a DVSC közötti csatározás az elmúlt években folyamatosan élesedett. A hajdúságiak évről évre egyre közelebb kerültek a bajnoki címvédőhöz – az előző évadban a bajnokságban Győrben három, Debrecenben pedig egyetlen góllal nyertek a zöld-fehérek, akik Tatabányán a Magyar Kupa elődöntőjében ugyancsak eggyel múlták felül Szilágyi Zoltán együttesét. A sorozat elődöntőjében az idén sem kerülte el egymást a két együttes, amely a bajnokság mellett ezúttal már a Bajnokok Ligájában is összecsapott. Sőt, épp az elitligában jegyezhettük fel a hosszú ideje érlelődő debreceni bravúrt, februárban, több mint tizenöt év elteltével győzték le ismét a győrieket.

Andrea Lekics (labdával) és Ana Gros a tavalyi fináléban nagy csatát vívott. Sérülésüket követően egyelőre csak utóbbi visszatérése biztos Tatabányán (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)

A játékoskeretet tekintve egyébként mindenképpen a sztárjátékosokkal felálló Rába-partiak az esélyesek, és nem könnyíti meg a Loki dolgát az sem, hogy vezéráldozattal járt a már említett siker, hiszen a súlyos térdsérülést szenvedő Hámori Konszuélát hosszú időre elvesztette. A debreceniektől tökéletes játék kell, ha ismét meg akarják lepni ellenfelüket. Mindazonáltal Ulrik Kirkely csapata sem veheti könnyedén a találkozót, hiszen a hosszú ideig makulátlan BL-mutató elvesztése, és az utóbbi időszak eredményei épp elég presztízsveszteséget okoztak a dán trénernek, akinek talán ez a legnagyobb esélye az idei trófeaszerzésre. Ebben pedig nagy segítségére lehet visszatérő nehéztüzére, a világklasszis szlovén jobbátlövő, Ana Gros.

 

Allan HEINE, az FTC edzője: – Igazi kézilabdaünnepet várok ettől a hétvégétől, hiszen az idény négy legjobb magyar csapata a résztvevő. Ezeken a meccseken minden szurkoló számtalan élménnyel gazdagodhat. A Mosonmagyaróvár elleni összecsapás a bajnoki visszavágójának is tekinthető, és már csak emiatt is érdekes, hogy a két fél mit talál ki a másik ellen. Az egész idényben magas szinten teljesít ellenfelünk, emlékszem, mennyi energiát kellett befektetnünk a védekezésbe a legutóbbi találkozón, és ezt várom most is.

 

Ulrik KIRKELY, a Győri ETO edzője: – Mindannyian nagyon vártuk ezt a hétvégét, nagy hangsúlyt fektetve a DVSC elleni szombati összecsapásra. Nagyon kemény meccseket játszottunk az idény során a Debrecennel, és hasonlóan nehézre számítunk ezúttal is. Nagyon tiszteljük őket és a többi magyar ellenfelet, de leginkább magunkra összpontosítunk, mert tudjuk, hogy ha a legmagasabb szinten teljesítünk, amit elvárhatunk magunktól, mi is nagyon kellemetlen ellenfél vagyunk. A felkészülésünk jól sikerült, készen állunk!

 

SZILÁGYI Zoltán, a Debrecen edzője: – Az utóbbi évek legerősebb mezőnye jött össze az idei Magyar Kupa négyes döntőjére, ennek megfelelően kiélezett mérkőzéseket várok. A szombati elődöntőben mi is szeretnénk szoros meccset játszani az ETO-val. Legutóbb a BL-csoportkörben sikerült legyőznünk a Győrt, de természetesen ezúttal is ellenfelünk az esélyesebb. Nagyon bízom benne, hogy ismételten meglepetést szerzünk, de ha „csak” a bronzérmet kaparintjuk meg, akkor sem leszünk szomorúak.

 

GYURKA János, a Mosonmagyaróvár edzője: – Azzal, hogy bejutottunk a négy közé, már elértük a célunkat, felszabadultan kézilabdázhatunk, és bízom benne, hogy így is lesz. Ahhoz, hogy boruljon a papírforma, a csillagok együttállása is szükséges. A Fradi az idényben még nem kapott ki idehaza, biztos vagyok benne, hogy magabiztosan lép fel ellenünk. Ugyanakkor, ha megfelelő mentalitással kézilabdázunk, előfordulhat meglepetés, de erre nem görcsölünk rá. Szeretnénk a fiataljainknak is lehetőséget adni, és helytállni mindkét találkozón.

VÉLEMÉNYEK

AZ ÓVÁR VENDÉGEKÉNT MÁR BOTLOTT A FRADI

Az idényben hazai porondon még hibátlan Ferencváros bár kétszer legyőzte az aktuális bajnoki kiírásban a Mosonmagyaróvárt, mindkét alkalommal igencsak meg kellett izzadnia a sikerért, s az előző évadban pedig a bajnoki címmel kellett fizetnie – többek között – az MKC elleni pontvesztésért. Mindenesetre a Fradi kupaspecialistának tűnik az elmúlt évek alapján, hiszen akármi is történt a többi sorozatban, a Magyar Kupa legutóbbi két kiírását megnyerte Elek Gábor irányításával a fővárosi együttes, és ezzel 26 év elteltével tudta ismét megvédeni a címét. A kilencedik kerületiek mindazonáltal igencsak nehézkesen lendültek formába a nyári edzőcserét követően. Nagyon gyorsan bebizonyosodott, hogy Martin Albertsennek nincs helye a kispadon, de hiába vette át a helyét a segítője, Allan Heine, a BL-ben így is csak a szerencsének köszönhetően jutott a csapat a nyolcaddöntőbe. A fővárosiak helyzetét egyébként a hullámzó forma és a folyamatos sérülések sem könnyítik meg. Bár a legutóbbi mérkőzésükön, éppen az MKC ellen már Kisfaludy Anett is a keretben volt, továbbra is kérdéses, hogy a csapat egyértelmű vezére, Andrea Lekics rendelkezésre áll-e kézközépcsonttörése után a tatabányai négyes döntőben.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE

KIEMELKEDŐ EREDMÉNYEKKEL JUBILÁL A HÉTVÉGE ÚJONCA

A 2014-ben alapított mosonmagyaróvári klub sporttörténeti eredményekkel tette már eddig is emlékezetessé a jubileumi, tizedik születésnapot. Az előző bajnoki idényben az FTC elleni bravúros, 22–22-es döntetlennel már bizonyította a Lajta-parti együttes, hogy egyre inkább számolni kell vele, és a jelenlegi évadban is korán beleszólt a nagyok versenyfutásába azzal, hogy fennállása során először legyőzte a bajnoki címvédő győrieket. Ezt követte a továbbjutás az Európa-liga csoportköréből – amelyhez a nagyszerű rajt után Fortuna segítsége is kellett –, majd az Elek Gábor vezette másodosztályú Esztergom elleni győzelem, amellyel először jutott az MKC a Magyar Kupa négyes döntőjébe. Ezzel a kitűzött célt már elérte az óvári együttes, és a hétvége újoncaként nagy előnye lehet, hogy teher nélkül, önfeledten kézilabdázva írhatja tovább a tündérmesét.

Akárhogy is számolgatunk és próbáljuk az esélyesség terhe mellett megtalálni a feltörekvő csapatok mellett szóló érveket, még mindig a korábbi tizenötszörös győztes ETO és az eggyel kevesebb sikert számláló, az elmúlt két évben a kupát elhódító Ferencváros döntőjének a legnagyobb a valószínűsége, de az biztosnak tűnik, hogy ezúttal olyan hétvége elé nézünk, amelyet még sokáig emlegetni fognak…

Vámos Petra (38) és a Loki februárban tizenöt éves nyeretlenségi sorozatot szakított meg az ETO ellen, és a kupában is meglepetésre készül (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)
 

A MEZŐNY NÉGY LEGJOBB CSAPATA jutott el a döntő hétvégéig. A három BL-csapat közül a Loki teljesítményét mondanám az idény meglepetésének, mert látszott rajta, hogy folyamatosan beleerősödött a nemzetközi mezőnybe, és kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott. A kupában azonban egymás után két napon kell jól teljesíteni. A deb­receniek különböző szerkezetben is tudnak játszani, két irányítóval, vagy a Vámos Petra előnyszerzéseire épített rendszerjátékukkal is jól használják ki a helyzeteiket. A kapusok szerepe kulcskérdés lesz, Catherine Gabriel kiemelkedő teljesítményre képes, míg a két győri klasszis, Silje Solberg és Sandra Toft egyelőre hullámzó formát mutat az idény során. Egyébként a Győrt tartom a találkozó esélyesének, mert bár sebezhető, Ana Gros visszatérése hatalmas erősítés, az ő gólerős játéka nagyon hiányzott az elmúlt időszakban. Ami a másik párosítást illeti, hasonló képet mutatott a Ferencváros és a Mosonmagyaróvár, mindkét együttes akkor volt sikeres, amikor csapatként együttműködtek a játékosok, és ehhez jó egyéni teljesítmények párosultak. Az Óvárnál azt láttam, hogy az átigazolási időszakban kissé szétesett, ha a fejekben sikerül rendet tenni, akkor ki-ki meccset játszhat, mert lövőerőben, a játékosok felépítésében és a kapusteljesítményt tekintve is hasonló a két csapat. A Fradi eddig hektikus formát mutatott, a sikerek kulcsa Andrea Lekics volt, hiszen rendre átlendítette a csapatot a holtponton, de a kéztörése után nem tudjuk, hol tart a rehabilitációja, ott lesz-e egyáltalán a pályán. Mindenesetre ha összejön a Győr–Ferencváros álomdöntő, fontos lesz a pszichés háttér, és hogy az edzők mit tudnak kihozni játékosaikból.

NS-SZAKÉRTŐ: DELI Rita, olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnoki bronzérmes kézilabdázó

 

A korábbi körmérkőzéses rendszerben, a helyi egyesület fénykorában több találkozónak is helyt adott Tatabánya, de amióta egy mérkőzésen, valamint final fourban dől el a győztes kiléte, 2023-ban volt először házigazdája a Magyar Kupa végjátékának a város. A Török Bódogról elnevezett négyes döntő az idén visszatér, és a Svájc elleni női Európa-kupa-összecsapást követően, a férfi olimpiai selejtezőtornát megelőzően ennek az eseménynek is a több mint 6000 néző befogadására alkalmas új multifunkciós sportcsarnok ad otthont március 9-én és 10-én.
TÖRÖK BÓDOG NŐI MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ, TATABÁNYA
Szombat. Elődöntő: Győri Audi ETO KC–DVSC Schaeffler, 15 (Tv: M4 Sport). Motherson-Mosonmagyaróvári KC–FTC-Rail Cargo Hungaria, 17.30 (Tv: M4 Sport+). Vasárnap. A 3. helyért, 15 (Tv: M4 Sport+). Döntő, 18 (Tv: M4 Sport)

 
Nagyüzem Tatabányán


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik