Férfi kézi Eb: Minden játékosunk a tudása maximumához közel kézilabdázott – Nagy László

Vágólapra másolva!
2024.01.26. 20:13
Nagy László az Eb előtt nem hitte volna, hogy idáig jut a csapat (Fotó: Szabó Miklós)
Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség elnökségi tagja szerint a magyar férfiválogatott minden játékosa a tudása maximumához közel teljesített a németországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, amelyen ötödikek lettek.

„Ha valaki azt mondja a torna előtt, hogy ötödikek leszünk, lehet, hogy kinevettem volna, mert irreálisnak tűnt. Végtelenül boldog vagyok és büszke a csapatra” – nyilatkozta az MTI-nek pénteken Kölnben a játékosként 209-szeres válogatott Nagy.

A nemzeti csapat két évvel ezelőtt, a legutóbbi kontinenstornán története legrosszabb eredményét produkálva 15. lett, ezúttal viszont fennállása legjobbját elérve végzett az ötödik helyen.

Nagy László úgy fogalmazott: ha kivesszük a két évvel ezelőtti, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság leszereplését, a csapat 2019 óta – amióta a szövetségi kapitány, Chema (azaz José María Rodríguez Vaquero) csatlakozott az edzői stábhoz – fejlődést mutat, és bízik benne, hogy ez így lesz továbbra is.

„Minden játékosunk a tudása maximumához közel kézilabdázott, de bízom benne, hogy a válogatott nem most érte el a csúcsteljesítményt. Minden egyéni teljesítménnyel elégedett vagyok, az pedig önmagáért beszél, hogy a csapat kollektíven mit produkált” – magyarázta.

A válogatott csapatvezetője szerint most minden játékosban tudatosult, mire képes, és reményei szerint innentől kezdve ez lesz a minimum a világversenyeken. Elárulta, a jó szereplésnek az a nemzetközi visszahangja, hogy nehéz feltörni a kemény magyar válogatott védelmét, támadásban pedig vannak jó kvalitású játékosok, akik nagy gólokra képesek, ebből kell majd előnyt kovácsolni a jövőben.

„Az a kölcsönös bizalom, ami a szakmai stáb és a játékosok között van, elengedhetetlen. Persze a jó játékra ez még nem garancia, de mindenképpen ezen az úton kell továbbmenni” – fűzte hozzá.

Nagy László rávilágított, hogy a keretben egyre inkább előtérbe kerülnek a fiatalok, ez óriási lehetőség volt számukra, és mindenki meghálálta a szövetségi kapitány bizalmát, mert tudott bizonyítani.

A magyarok – akiknek a célja az első tíz közé kerülés volt – eddigi legjobb eredménye az 1998-as kontinenstornán elért hatodik hely volt. Idén először jutottak tovább százszázalékos teljesítménnyel a csoportkörből, első alkalommal nyertek legalább négy mérkőzést egy Európa-bajnokságon, először léptek tovább a középdöntőből és 2008 után először zárták pozitív mérleggel – öt győzelem, három vereség – az Eb-t.

A kapusok közül Bartucz László nyolc meccsen 30, Palasics Kristóf hat találkozón 26, Andó Arián két mérkőzésen 23 százalékos hatékonysággal védett.

A legeredményesebb játékos Bánhidi Bence volt, aki 43 lövésből 32 gólt szerzett. Lékai Máté 54-ből 29-szer volt eredményes, Ancsin Gábor pedig 48-ból 24-szer talált be. A legpontosabban Rosta Miklós célzott, aki 27 lövésből 23 gólt lőtt.

A legtöbb időt, 313 percet Bóka Bendegúz töltötte a pályán, őt Imre Bence és Bánhidi Bence követi egyformán 256 perccel. Krakovszki Bence és Szöllősi Szabolcs egyszer sem lépett pályára. A csapat Achilles-sarkát a büntetők jelentették, ugyanis 29 hétméteresből mindössze 18-ból lett gól.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
AZ 5. HELYÉRT (KÖLN)
MAGYARORSZÁG–SZLOVÉNIA 23–22 (12–13) 
Köln, 19 750 néző. V: Shulze, Tönnies (németek)
MAGYARORSZÁG: BARTUCZ – LÉKAI 5, ILIC Z. 3, Sipos A., BÁNHIDI 5, Szita, BÓKA 4 (2). Csere: Andó (kapus), Imre 2, Ancsin G., Ligetvári, Fazekas G. 2, Bodó 1, Rosta M. 1 (1). Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
SZLOVÉNIA: FERLIN – Gasper Marguc 1 (1), Dolenec 3, Bombac 1, BLAGOTINSEK 4, MACKOVSEK 3, Kodrin. Csere: Novak, Suholeznik 2, Cehte, VLAH 4, Jovicic, ZARABEC 4 (1). Szövetségi kapitány: Uros Zorman
Az eredmény alakulása. 5. p.: 2–5. 11. p.: 6–6. 20. p.: 10–8. 26. p.: 11–11. 37. p.: 13–15. 45. p.: 16–16. 48. p.: 19–18. 56. p.: 20–22.
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 8/3, ill. 2/2
MESTERMÉRLEG
Uros Zorman: – Nagyon kemény, de tisztességes meccset játszottunk a magyarokkal, a végén az ellenfél kicsit szerencsésebb volt, de nekünk is megvoltak a lehetőségeink, végig irányítottuk a meccset. Talán a tapasztalat hiánya döntött a hajrában, az ezekből fakadó kisebb hibák döntötték el a találkozót. Mi is nagyon elfáradtunk az Európa-bajnokság végére, amin végig jól teljesítettünk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik