Férfi kézi Eb: drámai hajrában ikszelt Izland a szerbekkel

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.12. 19:56
null
Nem kímélték egymást a csapatok (Fotó: Imago Images)
Küzdelmes meccsen mentett pontot Izland Szerbia ellen a férfi kézilabda Európa-bajnokság magyar érdekeltségű, C jelű kvartettjének első meccsén. A B-csoport nyitányán Ausztria szoros kezdés után kiütötte Romániát.

A rendkívül szoros első percek után Izland ragadta magához a kezdeményezést, s két-három góllal el is húzott a szerbektől, de végérvényesen nem tudta lerázni déli szomszédunkat. A szünetben még egy gól volt az északiak előnye, de a második játékrész már a szerbekről szólt: hiába lőtt a veszprémi Bjarki Már Elísson egymaga hét gólt, ez sem volt elég az ex-veszprémi Vladimir Cuparát padoztató szerbek legyűréséhez. A balkáni gárda – harmatgyenge kapusteljesítménnyel, Dejan Miloszavljev nem lehet büszke 21.21 százalékos mérlegére – szinte végig képes volt maga mögött tartani az izlandiakat, s támadójátékával kompenzálta kapusa gyenge produkcióját.

A találkozó vége drámaira sikeredett: alig több, mint két perccel a vége előtt még három gól volt a szerbek előnye, de Pálmarsson és Gudjónsson is dobott két gólt – míg Halgrímsson nagyot védett a szerbek dudaszós lövésénél –, így Snorri Steinn Gudjónsson szövetségi kapitány együttese megmentett egy pontot.

A B-csoport kora esti meccsén a kontinenstornára 28 év után visszatérő Románia egy félidőn át tudta tartani a tempót az osztrákokkal, 30 perc után csak egy góllal vezettek a „sógorok”. A második játékrészben aztán kinyílt az olló, s Ausztria hétgólos sikert aratott.

A B-csoport második meccsén Horvátország – nagy meglepetésre – tízpontos pofont adott a spanyoloknak. Délnyugati szomszédaink a szünetben négy góllal vezettek, s a második játékrészben a különbség tovább nőtt, s kiütés lett a vége. A hispánok megalázó vereségét alapvetően az okozta, hogy a kapusaik fal helyett svájci sajtként funkcionáltak: Gonzalo Pérez de Vargas 26 lövésből egyet (!!!) fogott meg (3.85 százalékos hatékonysággal védett), míg Sergey Hernández tíz lövésből ugyanannyi gólt kapott.

KÉZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
CSOPORTKÖR, 1.FORDULÓ
B-CSOPORT (MANNHEIM)
Ausztria–Románia 31–24
(15–14)
Ld: Frimmel 6, Wagner 5, Hutecek 5, ill. Grigoras 6, Stanciuc 4, Buzle 4

KÉSŐBB
Spanyolország–Horvátország 29–39
(14–18)
Ld: Gómez 9, Casado 4, ill. Sostaric 8, Lucin 5, Nacinovic 5

C-CSOPORT (MÜNCHEN)
Izland–Szerbia
27–27 (11–10)
Ld:
Elísson 7, Gudjónsson 6, ill. Pesmalbek 5, Djordjics 4

KÉSŐBB
MAGYARORSZÁG–Montenegró 26–24 (14–14)
Ld: Bánhidi 6, Lékai 5, ill. Dragasevics, Borozan 6. B. Vujovics, M. Vujovics 4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik