Férfi kézi Eb: az EHF elnöke elismerte a súlyos bírói hibákat, és változást ígért

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2024.01.28. 13:39
Michael Wiederer
Michael Wiederert, az Európai Kézilabda-szövetség elnökét a németországi férfi Eb záró sajtótájékoztatóján természetesen a nagy visszhangot kiváltó francia–svéd elődöntőről is kérdezték. A sportvezető elismerte, hogy hibáztak a játékvezetők, egyúttal hozzátette, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jövőben minimalizálják a hibák számát.

 

Mint ismert, a francia–svéd elődöntő végén Elohim Prandi időn túli szabaddobásból egyenlített, majd a ráadásban már a franciák domináltak, és bejuttak a fináléba. A visszajátszások alapján úgy tűnt, az átlövő támaszkodó lába is elhagyta a talajt a lövés előtt, így nem kellett volna megadni a találatot. Az északmacedón Gjorgji Nacsevszki, Szlave Nokolov bírópáros nem nézte vissza az esetet, és megadta a gólt. 

A svédek megóvták a meccset, azonban az EHF elutasította a beadványt, miután a játékvezetőknek nem kötelességük kikérni a videobíró segítségét. Az, hogy nem éltek a lehetőséggel, olyan ténydöntés, ami a szabályok értelmében nem képezheti óvás tárgyát. 

„Három vitatott eset történt az Eb-n, amely a játékvezetést érinti. Az egyiknél nem adtak meg egy gólt, és a játékvezetők elmulasztották visszanézni az esetet videón, a másik a dán–svéd meccsen történt, de az nem érintette a végeredményt, a harmadik pedig az elődöntőben. Utóbbival kapcsolatban teljesen átlátható módon kommunikáltuk az óvásról szóló döntést. A svéd barátaim azzal fogadtak a meccs után, hogy bűnös vagyok, de elnökként magam is tisztában vagyok vele, hogy vállalnom kell a felelősséget. Mindhárom esetben emberi mulasztás történt, ez teljesen világos” – szögezte le svéd kérdésre válaszolva Wiederer. 

„Az általunk használt technológiák lehetővé tették volna, hogy jó döntés szülessen mindhárom esetben. Szóval három nagy hiba történt, ezt nem is tagadjuk. A játék egyre dinamikusabb, a játékosok és a csapatok rengeteget fejlődtek technikailag és gyorsaságban az elmúlt években. Mindez nagy kihívás elé állítja a játékvezetőket, ezzel azonban nem szeretném kisebbíteni egyik említett hibát sem. 

Ha döntő pillanatban történik, egy hiba is sok. Az érte kapott kritika jogos, mint ahogy az is helyes volt, hogy a szabályok értelmében az óvást elutasították. Ezzel együtt a játékvezetőknek vissza kellett volna nézniük az esetet, pont. 

Mit tehetünk? Soha nem fogjuk tudni száz százalékig kiszűrni az emberi mulasztást, mint ahogy az egész játék mindig magával fogja hozni a hibákat. Hibáznak a játékosok, az edzők, a játékvezetők, a hivatalos személyek, és biztos, hogy mi, a szervezők is követtünk el hibákat a felkészülés során. Ugyanakkor soha nem volt még olyan Eb, ahol ennyi technológiát használtunk volna, mint a mostani tornán, de a játékvezetők képzésére és pszichológiai tréningjére is nagy figyelmet fordítunk. Az IHF-fel együtt át kell tekintenünk az utolsó fél percre vonatkozó szabályokat, hogy még világosabb legyen, pontosan ki és mire jogosult. A legutóbbi kölni BL final fouron megpróbálkoztunk az edzői challenge-dzsel, amely megoldás lehetne a hasonló esetekben, azonban nem használták, valószínűleg mert nem voltak hozzászokva” – tette hozzá az EHF elnöke, aki szerint a hibák nem rontják el az összképet, még ha fájdalmasak is annak, aki elszenvedte őket.

 

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország
2. Dánia
3. Svédország
4. Németország
5. MAGYARORSZÁG
6. Szlovénia
7. Portugália
8. Ausztria
9. Norvégia
10. Izland
11. Horvátország
12. Hollandia
13. Spanyolország
14. Montenegró
15. Csehország
16. Lengyelország
17. Észak-Macedónia
18. Grúzia
19. Szerbia
20. Feröer-szigetek
21. Svájc
22. Románia
23. Görögország
24. Bosznia

AZ EB ÁLOMCSAPATA
Kapus: Andreas Wolff (Németország)
Jobbszélső: Robert Weber (Ausztria)
Jobbátlövő: Mathias Gidsel (Dánia)
Irányító: Juri Knorr (Németország)
Beálló: Ludovic Fabregas (Franciaország)
Balátlövő: Martim Costa (Portugália)
Balszélső: Hampus Wanne (Svédország)
Védő: Magnus Saugstrup Jensen (Dánia)

Gólkirály: Mathias Gidsel (Dánia) és  Martim Costa (Portugália) – 54 gól
Legértékesebb játékos (MVP): Nedim Remili (Franciaország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik