Férfi kézi Eb: döntött az EHF, elutasították a svédek óvását!

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2024.01.27. 11:53
France - Sweden
A svédek emiatt nyújtottak be óvást az EHF-nek (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, Franciaország hosszabbításban 34–30-ra legyőzte Svédországot a Németországban zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében. A ráadáshoz azonban egy időn túli, sikeres francia szabaddobás is kellett, ami a svédek szerint egyértelműen szabálytalan volt, ezért óvást nyújtottak be. Nos, az EHF szombat délelőttre döntött: elutasította az óvást.


„A helyzet alapos értékelése után a testület megállapította, hogy a videóbíró-technológia használata nem a játékvezetők kötelessége, belátásuk szerint kell alkalmazniuk. A videóbírót csak akkor használhatják a játékvezetők, ha komoly kétségeik vannak a helyes döntéssel kapcsolatban. Az EHF a döntést tényszerűnek tekinti, így a végleges ítélet nem képezi óvást tárgyát” – áll az EHF közleményében. 

ELŐZMÉNYEK 

A svédek hatalmas erőfeszítések árán, 11–17-ről megfordították a találkozót, és a hajrában 27–26-ra átvették a vezetést, mi több, 15 másodperccel a vége előtt Jim Gottfridsson is gólt szerezhetett volna, lépéshiba miatt azonban elvették tőle a labdát a játékvezetők. Vagyis 28–26 helyett maradt az egygólos különbség a csapatok között. Franciaország még kapott egy időn túli szabaddobást, amit Elohim Prandi belőtt, ezzel hosszabbításra mentette a drámai csatát.

Csakhogy a visszajátszások alapján úgy tűnt, Prandi támaszkodó lába elhagyta a talajt, ami nem szabályos, így nem kellett volna megadni a találatot. A gólt a nagy felháborodás ellenére érvényesnek minősítették a játékvezetők, a franciák pedig a hosszabbításban felülmúlták és búcsúztatták a svédeket.

A svédek mindenesetre nem hagyták annyiban az esetet, nem sokkal a meccs után jelezték, hogy megóvják a találkozót. „Nem tudjuk, hogy mi lesz az eredménye, számunkra azonban fontos volt, hogy kiálljunk az igazunkért. Az óvást benyújtottuk a nemzetközi szövetséghez” – mondta el dühösen Hanna Fogelström, a svéd válogatott csapatmenedzsere.

Nos, ennek lett meg az eredménye nem sokkal dél előtt, szombaton. Így már biztos, hogy Franciaország–Dánia döntőt rendeznek vasárnap a férfi kézilabda Eb-n. 

KÉZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG, KÖLN)
ELŐDÖNTŐ
Franciaország–Svédország 34–30 (17–11, 27–27, 30–28) – hosszabbítás után
Ld: Descat 8, Mem 6, Remili 5, ill. Claar 9, Darj5, Wanne 5 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik