Címlapsztori: álmatlan éjszakák Münchenben és Kölnben is – Bodó Richárd

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.01.20. 08:00
Bodó Richárd bombáira a hátralévő meccseken is nagy szüksége lesz a válogatottnak (FOTÓ: MTI)
A balátlövő Bodó Richárd Ausztria ellen ünnepelte századik válogatottságát, és a kezdeti müncheni nehézségek után Kölnben végre gólra törően, visszatérő önbizalommal játszott. Ideje volt már, mert Horvátország ellen támadásban és védekezésben is nagy szükség lesz arra, hogy a régi formájában kézilabdázzon.


AZ IZLAND ELLENI EUFORIKUS GYŐZELEMHEZ szinte hozzászoktunk az elmúlt évtizedben, mert a 2012-es olimpián, a 2020-as Európa-bajnokságon, a 2023-as világbajnokságon és a 2024-es Európa-bajnokságon is átélhettük, de nemcsak a siker köti össze ezt a négy mérkőzést, hanem az is, hogy utána rögtön vereséggel folytatta szereplését a gárda. A londoni olimpián a svédektől kaptunk ki egy góllal, a 2020-as Eb-n Norvégia, a 2023-as világbajnokságon Portugália gázolt át rajtunk az Izland elleni győzelem után, idén pedig a gyengébbnek tartott Ausztria bizonyult túl nagy falatnak nemzeti csapatunknak.


A különbség viszont az a korábbi három meccshez képest, hogy a csütörtöki nyerhető volt, mert nem játszottunk rosszabbul ellenfelünknél, és csak az utolsó percben dőlt el a találkozó. Egyébként ezen a találkozón ünnepelte századik válogatottságát a balátlövő Bodó Richárd, aki éppen ezen a mérkőzésen kezdett magára találni a németországi Európa-bajnokságon, négyből három lövése bement, az egyiket ráadásul 120 kilométer per órával suhintotta meg, míg előtte három meccsen hat kapura tartó lövéséből csupán egy gólt szerzett.

„Öt perc van ünnepelni, ha nyerünk, és öt perc búsulni, ha veszítünk”
– A csapat hogyan kelt fel az osztrák meccs utáni reggel?
– Már többször mondtam a fiúknak, öt perc van ünnepelni, ha nyerünk, és öt perc búsulni, ha veszítünk. Ennyi, utána tovább kell lépni. És mivel ez egy Európa-bajnokság, itt bárki nyerhet. Nem gondolom, hogy az osztrákok ellen olyan rossz meccset játszottunk volna, és azt sem, hogy a srácok nem dolgoztak, nem harcoltak volna. Néha egyszerűen nem jönnek össze a dolgok, a labda éppen rossz emberhez pattan. Montenegró ellen az utolsó percben nyertünk, most ugyanígy kaptunk ki. Nem játszottunk olyan jól, mint Izland ellen, de azt sem mondanám, hogy megtört a lendület.
– Mit kell biztosan másképp csinálni Horvátország ellen?
– Minden ellenfél ellen megvan a tervünk, a horvátok ellen is. Amin mindenképpen változtatni kell, az az emberelőnyös helyzetek kihasználása, mert nem tudtunk élni a hat az öt elleni, de még a hét az öt elleni játék előnyeivel sem, túl sok esélyt adtunk az ellenfélnek.
– Négy mérkőzés után számít még, hogy az ellenfélnek milyen a játékstílusa?
– Emiatt azért nem aggódom, mert rengeteg tehetségünk van, ezért sok a taktikai lehetőségünk. Minden meccs más, Horvátország ellen sem lesz ahhoz hasonló, mint a másik két délszláv, Montenegró és Szerbia ellen volt, mert minden csapatnak, minden edzőnek megvan a saját stílusa. Ezekre fel kell és fel is lehet készülni, de hiába van A-, B- és C-terved, ha nem találod meg a megoldást az adott meccs kihívásaira, veszíteni fogsz. De érzem az erőt a srácokban, készen állnak az összecsapásra.
MINIINTERJÚ: Chema RODRÍGUEZ, a magyar válogatott szövetségi kapitánya


„A századik válogatottság hatalmas eredmény, mérföldkő az életemben, remélem, lesz még jó néhány – mondta a kölni csapatszálláson Bodó Richárd a Nemzeti Sportnak. – Nem kezdtem jól az Eb-t, az utóbbi két hónapban sajnos a klubomban sem tudtam segíteni, pályára sem léphettem, ami nagyon zavar, de pontosan tudom, mikor játszom jól, és mikor gyengén. Egy célom van, hogy újra a régi Bodó Ricsi legyek. Amikor az ember régóta nem érzi a bizalmat, és nem tud segíteni a csapatnak, akkor megcsappan az önbizalma, így van ez mindenkivel. Talán túl is gondoltam ezt az egészet, túl görcsös voltam, meg akartam mutatni, hogy igenis itt a helyem, és tudok segíteni.”


A játékos elmondta, Münchenben és Kölnben is voltak álmatlan éjszakái, de többször beszélt Chema Rodríguez szövetségi kapitánnyal, aki elmondta neki, csak dolgozzon tovább, legyen türelmes, építse magát, ne adja fel, mert eljön az ő ideje. Az Ausztria elleni játékán már látszott, hogy felszabadult, jól támadott és védekezett, és visszajött az önbizalma is – átbillent a holtponton.

 

Kölnben, a férfi kézilabda Európa-bajnokság szurkolói zónájának az olimpiai múzeumban tartott eseményén a 209-szeres magyar válogatott Nagy László volt a vendég, aki aktív játékos korában a világ egyik legjobb jobbátlövője volt. A Barcelona korábbi sztárja, aki ma a magyar válogatott csapatvezetője és a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnökségének tagja, a szurkolókkal társalgott, majd a húszperces pódiumbeszélgetés után a magyar válogatott szereplésével kapcsolatban is kifejtette véleményét.
„Az osztrákok elleni vereség egy kicsivel fájóbb a szokásosnál, mert nagy esélyt szalasztott el a csapat, de ha valaki azt mondja, hogy négy mérkőzésből hármat megnyerünk, aláírtam volna – mondta az MTI-nek Nagy. – A fáradtság is közrejátszhatott az osztrákok elleni vereségben, a játékosok talán úgy érezték, kötelező a győzelem, és feszültté tette őket, amikor szorossá vált az állás. Nekem ezek a megérzéseim, de még nem beszéltem velük, hagytam, hogy emésszék a történteket, és nagyon jó volt, hogy a csapat a meccs után összeült, és a játékosok beszélgettek. Az emberelőnyök kihasználásán mindenféleképpen javítani kell, de ez a szünetben is szóba került. A második félidőben szoros állásnál egy-két labdát jobban meg kellett volna becsülni, mert voltak elkapkodott lövéseink. Lehetett volna hamarabb cserélni? Igen. Lehetett volna időt kérni? Igen. Ezek olyan apróságok, amelyekről ott lent nem érezték, hogy meg kellene húzni. Bízom benne, hogy szoros meccset játszunk a horvátokkal, és a végjáték jobban sikerül, mint az osztrákok ellen.”
Az Európa-bajnokság győztese, illetve a még kvóta nélküli legjobb csapat kijut a párizsi olimpiára. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált a nyári játékokra vagy a selejtezőtornára, részt vehet a márciusi selejtezőn, amelyen a magyar csapat már korábban biztosította a helyét.

A szurkolói zóna vendége: Nagy László

 

„Pályafutásom során még sosem kerültem ilyen helyzetbe, hogy ennyire sokáig tartson, míg elkapom a fonalat, és nem is tudtam vele mit kezdeni – fogalmazott az OTP Bank-Pick Szeged balátlövője. –  Ha visszagondolok, hogy régen mivel próbálkoztam… Volt, hogy cipőt vagy zoknit cseréltem, csak hogy kibillentsem magam, nem létező dolgokba kapaszkodtam. Remélem, tényleg túl vagyok a nehezén, mert én is tudom, ez az egész azért mégiscsak egy játék.

Bodó szerint az osztrákok elleni vereségnek mentális okai is lehettek, mi ugyanis nyomást helyeztünk magunkra azzal, hogy mindenki úgy gondolta, mindenképpen nyernünk kell, az ellenfél pedig kedvére, felszabadultan játszhatott és kísérletezhetett, mert ha kikap, akkor sem szólt volna senki egy rossz szót sem. Kiválóan játszották támadásban a hét a hat ellenit az osztrákok, a meccs végére kifárasztották vele a magyar csapatot, amely be is ragadt, nem jöttek a cserék, a játékosok pedig nem voltak elég türelmesek, a játékvezetők Bánhidi Bencével is túl szigorúak voltak, és a végén szerencsénk sem volt.


Az osztrákok elleni vereséget azonban úgy is lehet nézni, hogy most már a magyar csapat is felszabadultan kézilabdázhat, ami a hátralévő meccseken, a horvátok, a németek és a franciák ellen talán még meglepetést is hozhat.

Az izlandiak ellen brillírozó ifjú Fazekas Gergő az osztrák–magyaron kevesebb játékpercet kapott – könnyen lehet, hogy a folytatásban ismét több lehetőség jut neki (FOTÓ: MTI)


„A horvátok nagyon gyorsan hozzák ki a labdát egy-egy hiba után, és próbálják gyorsan befejezni az akcióikat. Ezt kell megakasztanunk, és szerintem képesek is vagyunk rá – tette hozzá a 30 éves játékos. – Az ellenfél stílusa hol fekszik nekünk, hol nem, de a lényeg az, hogy hatvan percig küzdjünk. Fáradtságot szerencsére még egyáltalán nem érzünk, én pedig próbálom elfelejteni, ami velem történt az utóbbi időben, és csak arra koncentrálni, ami előttem áll. Nem akarok siettetni semmit, örülök, hogy valamennyire visszajött az önbizalmam, remélem, szombaton, a horvátok ellen ez még jobban látszik.”


A magyar válogatott egyelőre a harmadik helyen áll középdöntős csoportjában, a hatos legjobb gólkülönbségével, de hogy meg is tudja őrizni helyét, és az Eb záró hétvégéjén helyosztót játszhasson, újra arra a gördülékeny játékra és kevés hibázásra lesz szükség, amelyet Izland ellen mutatott. A Magyarország–Horvátország mérkőzés szombaton 18 órakor kezdődik a Lanxess Arenában.

 

A szokásosan erős horvátoktól ebben az évezredben inkább kikaptunk, mintsem nyertünk ellenük, de az elmúlt években már nem voltak olyan erősek, a tokiói olimpiára ki sem jutottak, a legutóbbi két világbajnokságon mögöttünk végeztek, és hiába szereztek ezüstérmet a 2020-as Európa-bajnokságon, két év múlva már csak a nyolcadik helyre futotta. A csapatuk sem fiatal, a két legnagyobb név, a két veterán irányító, Igor Karacic és Domagoj Duvnjak egyaránt 35 éves, ráadásul utóbbi a hírek szerint megbetegedett Kölnben. Azért így is veszélyes ellenfél, kiütötte a spanyolokat, megnyerte a B-csoportot, és eddig csak az olimpiai bajnok franciáktól kapott ki az Eb-n, tőlük is csak két góllal.
Olimpia:
1. hely (1996, 2004) – 5 részvétel
Világbajnokság:
1. hely (2003) – 15 részvétel
Európa-bajnokság:
2. hely (2008, 2010, 2020) – 15 részvétel
Magyar mérleg ellene:
35 mérkőzés, 10 győzelem, 5 döntetlen, 20 vereség, 880–943-as gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen:
2021. május 1., Veszprém, Európa-kupa-mérkőzés: Magyarország–Horvátország 26–22 (9–10).
Legjobb dobók: Máthé, Rodríguez P. 5-5, Topic 4, Bánhidi, Leimeter 3-3

ELLENFÉLNÉZŐ – Következik: Horvátország

 

HANUSZ Egon, a válogatott irányítója: – Valahol várható volt, hogy lesz egy gyenge mérkőzésünk, de még így is nyerhettünk volna. Csalódottak voltunk, de látom a többiek arcán is, hogy már csak a horvátok elleni meccsre összpontosítunk. Sokkal erősebbnek kell lennünk fejben, a védekezés kulcsfontosságú lesz most is, a hátsó stabilitás kihat a csapat önbizalmára. Ha ez rendben lesz, jó meccseket játszunk még az Eb-n. A horvát válogatott szabad támadójátékot játszik kevés figurával, inkább az egyéni teljesítmények döntenek. Ha lesz egy kis lehetőségünk, szeretnénk megragadni és tovább álmodni, a következő mérkőzésen kiderül, mennyire vagyunk erősek.

BARTUCZ László, a válogatott kapusa: – Csak egy út van, mégpedig előre, máshogy erre a helyzetre nem lehet reagálni. Egy Európa-bajnokságon nem lehet elkeseredni, mert rámehetnek a következő mérkőzések. Viccesen azt mondtam, hogy nincs idő „picsogni”, az a feladat, hogy a következő mérkőzést nyerjük meg. Az első három csoportmeccs után érzek némi megakadást, de nem hiszem, hogy óriási problémáink lennének. A horvátok gyors kézilabdát játszanak kemény védekezéssel, vannak világ­sztárjaik. Mi, kapusok nem vagyunk bent a mezőnyjátékosok videózásain, külön készülünk, elemezzük, kinek mi a kedvenc lövése, melyik pozícióból mit választ.

VÉLEMÉNYEK

KÖZÉPDÖNTŐ

január 18. 
 
MAGYARORSZÁG–Ausztria
 
29–30 
 
január 18. 
 
Németország–Izland 
 
26–24 
 
január 18. 
 
Franciaország–Horvátország34–32 
 
január 20.Horvátország–Magyarország
január 20.Franciaország–Izland– 
 
január 20.Németország–Ausztria– 
 
január 22.Franciaország–Ausztria– 
 
január 22.Németország–MAGYARORSZÁG– 
 
január 22.Horvátország–Izland– 
 
január 24.Franciaország–Magyarország– 
 
január 24.Németország–Horvátország– 
 
január 24.Ausztria–Izland– 
 
A középdöntő mérkőzéseinek kezdési időpontja minden játéknapon 15.30, 18.00 és 20.30, a pontos időbeosztást a továbbjutók ismeretében készítik el.

 

 

GY

V

L – K

Gk 

P

1. Franciaország

2

2

67–62

+5 

4   

2. Ausztria

2

1

1

58–57

+1 

3   

3. MAGYARORSZÁG

2

1

1

62–55

+7 

2   

4. Németország

2

1

1

56–57

–1 

2   

5. Horvátország

2

1

1

60–62

–2 

1   

6. Izland

2

2

49–59

–10 

0   


 A MAGYAR VÁLOGATOTT 20 FŐS EB-KERETE
Kapusok:  Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG – Franciaország), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők:  Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik