Férfi kézi Eb: szoros meccsen kikaptunk Ausztriától

Vágólapra másolva!
2024.01.18. 15:11
Fotó: AFP
Jó kezdés után végig szoros mérkőzésen 30–29-es vereséget szenvedett Ausztria ellen a magyar férfi kézilabda-válogatott a németországi Európa-bajnokság középdöntőjében, az I. csoport 1. fordulójában.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT
1. forduló
AUSZTRIA–MAGYARORSZÁG 30–29 (17–17) 
Köln, 8400 néző. Vezette: D. Accoto Martins, R. Accoto Martins (portugálok) 
AUSZTRIA: MÖSTL – WEBER 6 (3), Zivkovic 1, HUTECEK 6, Wagner 4, BILYK 8, Frimmel 2. Csere: Häusle (kapus), Herburger 1, Miskovez, Kofler, Mahr 2, Nigg. Szövetségi kapitány: Ales Pajovic
MAGYARORSZÁG: Palasics – Imre 2, ANCSIN G. 4, Sipos A., Bánhidi 4, Szita, Lékai 4 (1). Csere: BARTUCZ (kapus), Bóka 3, Ilic Z. 1, ROSTA M. 4, Ligetvári, Bodó 3, Hanusz, Máthé 3, Fazekas G. 1. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
Az eredmény alakulása. 5. p.: 0–3. 9. p.: 3–6. 12. p.: 4–8. 20. p.: 10–13. 23. p.: 13–13. 26. p.: 14–15. 38. p.: 20–22. 43. p.: 23–22. 49. p.: 25–24. 55. p.: 27–26. 58. p.: 27–28
Kiállítások: 8, ill. 4 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 2/1
 

ÖSSZEFOGLALÓ

Bár kettő híján ötvenszer találkoztunk már az osztrák férfi kézilabda-válogatottal 1962 óta, ebből csak egyetlen egy volt Európa-bajnoki találkozó. Négy nap és tizenöt perc híján éppen tíz évvel ezelőtt csaptunk össze a dániai Eb középdöntőjében, és szenvedtünk 4 gólos vezetés után 25–24-es vereséget a csoportutolsó osztrákoktól, és csúsztunk le a helyosztóról. A jelenlegi magyar keretből ketten is pályára léptek azon a herningi estén, Lékai Máté és Szöllősi Szabolcs is egy góllal vette ki részét a kudarcból, Ancsin Gábor korábban megsérült, a másik oldalon pedig ott volt a mostani osztrák nemzeti csapat két nagy öregje is, az egyaránt 38 éves Janko Bozovic és Robert Weber.

A kapuban Palasics Kristóf rögtön egy bravúrral kezdte a találkozót, Boris Zivkovic ziccerét fogta ki, a remek formában kezdő Ancsin Gábor pedig nem hibázott a másik oldalon, sőt, jobbátlövőnk nyolc perc alatt négyszer is betalált. Mivel előtte Imre Bence indulásból megszerezte a harmadik gólunkat is, így 3–0-val kezdtük a mérkőzést, s ezt az előnyt sokáig sikerült is tartani. A játékot egyik csapat sem gyorsította, különösen az osztrákok fogták vissza magukat, lévén az első három csoportmeccsen többnyire az első soruk játszott, amelyet pihentetni kellett. És mi sem akartunk belemenni az adok-kapokba rögtön az első középdöntős meccsünkön.

A portugál bírók csak a 21. percben adtak először kétperces kiállítást a mérkőzésen, aminek köszönhetően mi kerültünk emberelőnybe, de nem tudtuk kihasználni a helyzetet, két akciónk is besült, az osztrákok viszont Lukas Hutecek és Sebastian Frimmel két gyors góljával egyenlítettek. A remekül beugró Bodó Richárd tíz méterről eleresztett, 120 kilométer per órás bombájával vezettünk újra, balátlövőnk ráadásul sietve bevert még két gólt, az ugyancsak remekül játszó Rosta Miklós pedig félkörből pókhálózta ki az üres kaput. De a hajrában így is csak egygólos maradt az előnyünk, nem sikerült jobban ellépnünk, a végét pedig megint elszúrtuk, Hutecek a szünet előtti utolsó másodpercekben egyenlített, az állás 17–17 lett, így a kifejezetten jól induló meccsről az első félidő végére kiderült, hogy egyáltalán nem lesz olyan könnyű megszerezni a két pontot.

A második játékrész is úgy indult, ahogy az első, Palasics-védéssel, a másik oldalon pedig Bóka Bendegúz gólja után Sipos Adrián és Hutecek segítették fel egymást a földről, miután középen összeakadtak. Ezúttal a mi védelmünk is érezhette, az ellenfeleknek milyen lehet tartani Bánhidi Bencét, a magyar beállónál tíz centivel alacsonyabb, de súlyban legalább ugyanakkora, viszont szerencsére kevésbé technikás Tobias Wagnert kellett középen tartania Sipos Adriánnak, Ligetvári Patriknak vagy éppen Szita Zoltánnak. A játékvezetők ugyanakkor Bánhidi ellen többször is érthetetlen döntést hoztak, olyan gólokat vettek el tőle, amelyeket csak ők láthattak szabálytannak.

Azonban csak magunknak köszönhettük azt, ami ezután történt: felhoztuk az osztrákokat, akik a második félidő 13. percében Wagner találatával vezettek először, a játékvezetők pedig kicsit szigorúak voltak a játékot egyébként remekül irányító, gólokat szerző Lékai Máté kétperces kiállításánál, akinek visszafutás közben akadt bele a lába Hutecekbe. Az osztrákok azért is kerültek lépéselőnybe, mert miközben nagyon figyeltek a beállóinkra, nem voltak betörésgóljaink, a széleket pedig mintha feladtuk volna, ha mégis megjátszottuk Imre Bencét, akkor gólt szerzett. Mi tettük szorossá a meccset saját magunknak, és közben naggyá az osztrákok kapusát, a hazai bajnokságban védő 23 éves Constantin Möstlt, aki öt labdát védett a második félidőben.

Csak az utolsó tizenöt percre beálló Bartucz László védése és Bóka Bendegúz gólja után vezettünk újra két perccel a vége előtt, de az osztrákok ekkorra már lendületben voltak, és gyorsan fordult kocka. Miután Máthé Dominik kissé előkészítetlenül telibe találta az egyszemélyes blokkot, kaptunk is egy gyors gólt Mykola Bilyktől, így ahelyett, hogy mi vezettünk volna, máris megvolt az osztrák előny. Chema Rodríguez ugyan időt kért, de egygólos hátrányból egy perc alatt már nagyon nehéz lett volna felállni, pláne egy kissé tanácstalan csapatnak.

Egy pillanatra azért úgy tűnt, talán sikerülhet, mikor a végre beküldött Fazekas Gergő remekül tört be és egyenlített, ráadásul emberelőnybe is kerültünk az utolsó percre, mert a szabálytalanul védekező Lukas Herburgert kiszórták a játékvezetők. De ezt az emberelőnyös helyzetet sem tudtuk a magunk javára fordítani, legnagyobb sztárjuk, Bilyk újra betalált, mi pedig már csak időntúli szabaddobást tudtunk kiharcolni, amiből Máthé a kaput sem találta el.

Az osztrákok megérdemelten nyerték meg a mérkőzést 30–29-re, mi pedig nem éltünk azzal a lehetőséggel, amiért a csoportmeccseken megdolgoztunk, és ha jó eredményt akarunk még elérni ezen az Európa-bajnokságon, azt már csak nehezebb ellenfelek ellen érhetjük el. Például szombaton a horvátok ellen.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Franciaország–Horvátország 34–32 (18–18)
Ld: Mem 6, N. Karabatic 5, Tournat 4, Descat 3, Fabregas 3, Lenne 3, Remili 3, ill. Srna 6, Karacic 4, Maras 4, Klarica 4, Jelinic 4
Németország–Izland 26–24 (11–10)
Ld: Knorr 6, Golla 4, Köster 4, Kastening 3, ill. Smarason 6, Gudjonsson 4, Pálmarsson 3, V. Kristjánsson 3
 

I. CSOPORT       
1. Franciaország

2

2

67–62

+5 

4   

2. Ausztria

2

1

1

58–57

+1 

3   

3. MAGYARORSZÁG

2

1

1

62–55

+7 

2   

4. Németország

2

1

1

56–57

–1 

2   

5. Horvátország

2

1

1

60–62

–2 

1   

6. Izland

2

2

49–59

–10 

0   

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik