Női kézi-vb: Még dolgoznunk kell azért, hogy összejöjjön egy bravúr – Vámos Petra

Vágólapra másolva!
2023.12.09. 22:43
null
Vámos Petra hat gólt dobott és nagyon elfáradt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Mint arról beszámoltunk, a magyar női kézilabda-válogatott 26–22-re kikapott Svédországtól a világbajnokság középdöntőjében, ezzel eldőlt, hogy nem jutunk tovább a negyeddöntőbe. A mérkőzés után Golovin Vlagyimir és Vámos Petra is értékelt.

 

Golovin Vlagyimir szerint a második félidőben a fáradtság is közrejátszhatott abban, hogy nem működött már annyira hatékonyan a védekezés.

– Jó első félidő, majd a szünet után rövidzárlat – mint Montenegró ellen a csoportkörben. Mi történt a második játékrész elején?
– Az első tíz perc megint darabosra sikerült – válaszolta Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány az M4 Sport kamerája előtt. – Megvoltak a helyzeteink, csak kimaradtak, utána pedig játékba lendültek a svédek. A védekezésünk sem működött olyan jól, mint az első félidőben, nem zártuk le a területeket. Mindenki a saját pozíciójában őrizte az ellenfél támadóját, ezen a szinten túl nagy távolságok voltak két védőnk között, amit kihasznált az ellenfél.

– Mentális problémák okozták a zavart a második félidőben?
– Nem éreztem azt, mint a montenegróiak elleni meccsen. A túlzott akarás volt a probléma. Az első tíz percben kimaradtak a helyzetek, utána pedig mindenki minden lehetőséget egyedül próbált megoldani, amikor nála volt a labda. Támadójátékban hiányoztak a labda nélküli mozgások, így nehezen kerültünk helyzetbe.

– Fizikailag hogyan bírták a játékosok a kulcsfontosságú találkozót?
– Biztosan a fáradtság is közrejátszott a vereségben, lehet, azért nem működött már annyira hatékonyan a védekezés, mert elmaradt a lábmunka a játékosoktól. Annak viszont örülök, hogy Albek Anna segíteni tudott támadásban, ez a következő fordulóban fontos lehet.

– A negyeddöntőbe jutás elúszott a vereséggel.
– Sajnos nem sikerült bejutni a legjobb nyolc közé, de van még egy mérkőzésünk a horvát válogatott ellen hétfőn, ami nagyon fontos, meg kell oldanunk.

A játékosok arról beszéltek a találkozót követően, a hasonló forgatókönyv és a vereség ténye ellenére miért volt mégis más a mostani mérkőzés, mint amit Montenegróval szemben elbuktunk.

„A védekezés volt a kulcsa, hogy szinte végig uralni tudtuk az első félidőt – mondta a hat gólt dobó Vámos Petra az M4 Sportnak. Blani nagyszerűen védett a kapuban, jók voltak a megállító faultjaink, és jól tartottuk a kulcsjátékosaikat is. A második félidőben ez már nem egészen jött össze. A svédek megtalálták az üres területeket, az egy az egy elleni helyzeteket is megoldották. A második harminc percben nem volt elég feszes a védekezésünk, elöl pedig ziccereket hibáztunk. Összességében büszke vagyok a csapatra, mert a Montenegró elleni meccsel szemben most nem adtuk fel egy pillanatra sem. Nem sűrűn fordul elő, hogy cserét kérek, most ez többször megtörtént. A svédek teljesen más tempóban játszottak, mint az eddigi ellenfeleink. Nyilván a sorozatterhelésnek is betudható, hogy a fáradtság is szerepet játszott. Nagyon jó csapat a svéd, fizikálisan is rendben van, nekünk is erre a szintre kell eljutnunk. Most csalódott vagyok, mert ez nagy lehetőség volt.”

Még az utolsó percben is azt éreztem, hogy bár nagyon fáradt vagyok, menjünk és csináljuk – folytatta a hivatalos sajtótájékoztató után a DVSC irányítója. – Jó ennek a csapat részének lenni, jó az az energia, amit a társaimtól kapok. Pozitívan tekintek az utolsó meccsünk elé. Tavaly is jellemző volt ránk az Eb-n, hogy egyre jobban ki tudtuk tolni a jó időszakunkat, és nagyon közel voltunk a bravúrhoz. Még mindig azzal nyugtatom magam, hogy meg kell tapasztalnunk ezeket a helyzeteket, és még dolgoznunk kell azért, hogy egy bravúrra legyünk képesek. A négygólos vereség ellenére sokkal több pozitívumot tudnék kiemelni, mint a Montenegró elleni második félidőből. Volt tartása a csapatnak, és bár védekezésben visszaestünk, pariban voltunk. Ez erőt adhat nekünk a horvátok elleni meccsre.”

A két gólig jutó Szöllősi-Schatzl Nadine arról beszélt az interjúfolyosón a magyar újságíróknak, miért alakult megint hasonlóan a második félidő eleje, mint Montenegró ellen, és közben miért volt mégis más ez a vereség.

A második félidőben is voltak jó megoldásaink, csak a svédek is felszívták magukat, felkeményítették a védekezésüket, ehhez jött egy kiváló kapusteljesítmény a részükről. Nem foglalkoztunk különösebben a közönség felől érkező nyomással. Nagyon szerettük volna megnyerni a mai meccset, és ez szerintem látszódott is. Annak örülök, hogy küzdöttünk az utolsó percig, nem engedtünk le, amikor a svéd válogatott fordított. Azonban amint közelebb jöhettünk volna, mindig közbeszólt valami, jött egy kihagyott helyzet vagy egy eladott labda. Szomorú vagyok, mert úgy gondoltam, meglehet a győzelem” – értékelt a Győri ETO balszélsője, majd kitért a hétfői, számunkra már biztosan utolsó mérkőzésre, amit Horvátországgal vívunk. Annak a meccsnek még a 9. hely megszerzése is a tétje lehet.

Más ez a vereség, mint a Montenegró elleni. Akkor azt éreztem, hogy hamar elengedtük a meccset, most nem ez történt. Ha lesz esélyünk a selejtezős pozícióra, élnünk kell vele, de ettől függetlenül is győzelemmel szeretnénk zárni a vb-t.”

Megismételtük a Montenegró-meccset. A helyzeteink ugyanúgy megvoltak, de a védekezésünk is megint összeesett, és én sem tudtam a második félidőben olyan teljesítményt nyújtani, mint az elsőben. A svéd válogatott nagyobb játékerőt képvisel mint a montenegrói, ezért nagyobb teljesítmény, hogy visszajöttünk a meccsbe, de ez nem ért győzelmet, legfeljebb a meccs képe lehet kedvezőbb a szempontunkból. Adott a feladat: hétfőn a lehető legnagyobb különbséggel nyerni a horvátok ellen” – mondta Böde-Bíró Blanka, a magyar válogatott kapitánya, aki végül nyolc védéssel fejezte be a mérkőzést.

Nehéz kérdés, mi okozhatta a második félidő eleji rövidzárlatot, mert úgy akartuk folytatni a szünet után, hogy továbbra is domináljuk a játékot, mint tettük azt a találkozó első felében – vette át a szót Albek Anna, aki a második félidőben sorozatban négy gólt is lőtt, és végül öt találattal zárt. – Ennek meg kell találni az okát. Talán még túl friss élményt jelentett a Montenegró elleni második félidő, és a mostani kihagyott helyzetek ahhoz vezettek, hogy újra megakadt a gépezet.”

A Mosonmagyaróvár jobbátlövője a saját teljesítményének értékelésekor kicsit bajban volt, hiszen eddig nem sok lehetőséget kapott a bizonyításra, de azért annak örült, hogy ezúttal végre hozzá tudott tenni a csapat játékához.

Most is gyorsan túl kell tennünk magunkat a vereségen, este még szomorkodhatunk, holnaptól azonban teljes erőbedobással a horvátok elleni meccsre kell koncentrálnunk. Ki kell magunkból hozni a legjobbat, mert még nem úszott el teljesen az olimpiai kvalifikáció esélye. Ha a kilencedik helyet megszerezzük, azzal még meglehet a selejtező. Ennek kell mindenkinek a szeme előtt lebegnie. A horvátoknak is hasonlóan agresszív a védekezésük, mint Montenegrónak, ha úgy játszunk, mint a svédek ellen, nyerhetünk. Erre fogunk törekedni.”

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ
I. CSOPORT (GÖTEBORG)

SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 26–22 (10–11)
Göteborg, 10561 néző. V: A. Covalciuc, I. Covalciuc (moldovaiak)
SVÉDORSZÁG: BUNDSEN – HAGMAN 5 (2), LINDQVIST 7, J. Carlson 1, Blohm, ROBERTS 7, Hansson 3. Csere: Lagerquist, Mellegard 1, Dano, Lundström 2, T. Axnér, Hvenfelt. Szövetségi kapitány: Tomas Axnér
MAGYARORSZÁG: Böde-Bíró – Győri-Lukács 2, VÁMOS P. 6, Papp N., Bordás 1, Kuczora 2, Szöllősi-Schatzl 2. Csere: Klujber 3, Pásztor N., Simon P., ALBEK 5, Márton G. 1, Juhász Gréta, Töpfner. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 7. perc: 3–2. 12. p.: 3–6. 22. p.: 8–8. 26. p.: 8–11. 34. p.: 12–12. 38. p.: 15–12. 43. p.: 18–13. 50. p.: 22–17. 56. p.: 23–20. 58. p.: 25–20.
Kiállítások:
8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/2, ill. 3/0
MESTERMÉRLEG
Thomas Axnér: – Nagyszerűen küzdött a magyar csapat, fizikailag kifejezetten kemény meccset játszottunk, az eddigi legnehezebb ellenfelünk volt a torna során. Igazi harcosok voltak a magyarok, Vámos Petrával kifejezetten meggyűlt a bajunk. A védekezésünk és a kapusteljesítményünk rendben volt, ezt mutatja a kevés kapott gól, elöl azonban nehéz dolgunk volt a védőik ellen, de az egy-egy elleni helyzeteket jól oldottuk meg a második félidőben.

KORÁBBAN
Szenegál–Montenegró 21–29
(8–18)
Horvátország–Kamerun 24–15 (18–6)

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 4 4 111–70 +41 8
2. Montenegró 4 3 1 103–76 +27 6
3. Horvátország 4 2 1 1 89–84 +5 5
4. MAGYARORSZÁG 4 2 2 109–90 +19 4
5. Szenegál 4 1 3 81–107 –26 1
6. Kamerun4459–125–660

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik