Női kézi-vb: Minden fiatal játékosnak csak ajánlani tudom Magyarországot – Deszpotovics

Vágólapra másolva!
2023.12.03. 12:16
null
Deszpotovics jó szívvel gondol vissza a hazánkban töltött évekre (Fotó: Imago, archív)
A magyar és a montenegrói válogatott is hozta az első két fordulóban a kötelezőt a női kézilabda-világbajnokságon, így hétfőn jöhet a „csoportdöntő” a két európai csapat között. Az ellenfélnél több olyan játékos is szerepel, akiket jól ismerhetünk az NB I-ből, közülük a nyolc évet hazánkban töltő Jelena Deszpotoviccsal beszéltünk a rangadó előtt.

– Hogyan tudná röviden összefoglalni a világbajnokság eddigi történéseit a montenegrói válogatott szempontjából?
– A két győzelem volt a legfontosabb, és hogy ott vagyunk a középdöntőben – válaszolta a Nemzeti Sportnak a montenegrói válogatott 29 éves balátlövője, Jelena Deszpotovics, aki 2015-ben igazolt Debrecenbe, majd megfordult a Győri ETO-ban és az FTC-ben is. – Paraguay ellen borzalmasan játszottunk az első félidőben, rengeteg gólt kaptunk, egyáltalán nem úgy kezdtük el a meccset, ahogy megbeszéltük az öltözőben. A szünet után már agresszívebben védekeztünk, könnyű gólokat szereztünk, és nagy különbséggel nyertünk.

– Mekkora nehézséget jelent, hogy különböző okokból több rutinos játékosra sem számíthatnak a mostani vb-n a 2022-es Európa-bajnoki harmadik helyezett csapatból?
– Való igaz, hogy a tavalyi Eb-bronzérmes csapathoz képest több rutinos játékos sincs itt a mostani keretünkben, természetesen megérezzük a hiányukat, de ez normális folyamat, minden válogatott életében eljön a generációváltás ideje. A most itt levő játékosok mindent megtesznek azért, hogy ismét büszkévé tegyék az országot. Mindig is a harcosság és küzdőszellem vitt minket előre, és továbbra is a kemény védekezés a játékunk alapja, ez generációról generációra „öröklődik”.

Hogyan tekint a magyar válogatott elleni hétfői mérkőzésre?
– Természetesen jól ismerem Magyarországot, tudom, hogy mennyi pénzt fektetnek a kézilabdába, és hogy a szurkolók mindig sokat várnak a válogatottól. Tisztában vagyok vele, hogy az olimpiai selejtező elérése szempontjából kulcsfontosságú mérkőzésként gondolnak a hétfőire. Minden játékos fejében már biztosan ott motoszkál az olimpiai szereplés gondolata. A magyar csapat több kiváló, fiatal játékossal rendelkezik, akik erős bajnokságban edződhetnek, sok kemény meccs van már a lábukban. Nehéz összecsapásra számítok, és bár a tavalyi bronzéremmel majdnem biztos a helyünk az olimpiai selejtezőben, ez nem jelenti azt, hogy nem fogunk a végsőkig küzdeni ezen a vébén. Ahogy említettem, szeretnénk megmutatni, hogy a mostani felállásunkkal is sikeresek tudunk lenni.

A Ferencvárostól mindössze néhány hónap után távozott. Mi indokolta az idény közbeni váltást?
– Édesanyaként teljesen megváltozott a helyzetem, ráadásul a párom is profi kézilabdázó, nehéz olyan helyet találni, amely mindhármunknak megfelel. Mivel az ősszel nem sokat játszottam a Ferencvárosban, úgy gondoltam, az a legjobb, ha hazatérek, mert így a családom is tud segíteni a gyereknevelésben. Ezért is örültem különösen, amikor jött a lehetőség, hogy visszatérhetek a szívemhez közel álló Buducsnoszthoz. Mintha isteni sugallat lett volna, mert éppen nehezen boldogultam otthon a sok utazás és a párom távolléte miatt.

Miként fog visszaemlékezni a hazánkban töltött időszakra?
– Nem lehet tudni, mit hoz az élet, elképzelhető, hogy fogok még Magyarországon játszani. Magyarországra a második hazámként tekintettem az elmúlt nyolc év során, olyan emberekkel hozott össze a sors, amiért nem lehetek elég hálás. Szép időszak volt, nemcsak a kézilabdapályán, hanem a magánéletemben is jól éreztem magamat. Minden fiatal játékosnak csak ajánlani tudom az országot, az emberek rajonganak a kézilabdáért, így igazán különleges atmoszférát teremtenek a mérkőzéseken.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
CSOPORTKÖR

A B-CSOPORT (Helsingborg) PROGRAMJA
11.30. 18.00 Montenegró–Kamerun 25–11
11.30. 20.30 MAGYARORSZÁG–Paraguay
35–12
12.02. 18.00 Paraguay–Montenegró 26–41
12.02. 20.30 MAGYARORSZÁG–Kamerun 39–20
12.04. 18.00 Kamerun–Paraguay
12.04. 20.30 Montenegró–MAGYARORSZÁG
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 2 2 74–32 +42 4
2. Montenegró 2 2 66–37 +29 4
3. Kamerun 2 2 31–64 –33 0
4. Paraguay2238–76–380

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik