Női kézi-vb: Kemény időszakon vagyok túl, sokat jelentett a kapitány bizalma – Bordás Réka

Vágólapra másolva!
2023.12.06. 16:29
null
Bordás Réka bizonyítani akarta, joggal számít rá a kapitány (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A Montenegró elleni vereség tanulságait levonva már a Szenegál elleni középdöntős nyitányra készül a magyar női kézilabda-válogatott a világbajnokságon. Böde-Bíró Blanka elmondta, természetesen tisztában vannak a matematikával, de egyelőre az újabb afrikai ellenfél sajátosságaival foglalkoznak. Bordás Réka elárulta, pluszmotivációt jelentett számára, hogy a szövetségi kapitány a nehéz időszakban is számított rá.

 

A csapatkapitány Böde-Bíró Blanka a magyar csapat szerdai sajtófélóráján elmondta, a részben utazással telt keddi napjuk elég sűrű volt, de a végén azért összeültek, először a stábtagok részvételével, majd egymás között, hogy átbeszéljék és egyben lezárják a rosszul sikerült, Montenegró elleni meccset.

„Olyan sorozatterhelésben vagyunk itt a vébén, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy benne maradjunk egy letargikus állapotban. Mi, tapasztaltabb játékosok azt próbáltuk a többieknek sulykolni, hogy hátra kell hagyni, ami történt, de közben persze a hibákra is fel kellett hívni a figyelmet” – mondta a magyar újságírók gyűrűjében a Ferencváros kapusa, aki amiatt is csalódott volt, hogy a legutóbbi meccs második félidejében már nem tudta úgy segíteni a csapatot, mint az első harminc percben. Ebből a szempontból nem takarózik azzal, hogy a védekezésbeli kihagyások miatt több ziccert kapott a vonalról, mint hangsúlyozta, korábban is jellemző volt rá, hogy tiszta helyzetekben hárított, megtámogatva hátulról a csapatát.

A vereség miatt jóval nehezebbé vált, hogy odaérjünk az első két hely valamelyikére a középdöntős csoportunkban, és ezzel negyeddöntőt vívhassunk, egyben kiharcoljuk az olimpiai selejtező lehetőségét. „Ha nyerünk Montenegró ellen, sokkal könnyebb lett volna az utunk, és önbizalom terén is sokat számított volna – folytatta Böde-Bíró. – Természetesen tisztában kell lennünk a matematikával, még ha utálom is ezt a szót a sportban használni. A legfontosabb, hogy meccsről meccsre haladjunk, mindhárom találkozót szeretnénk megnyerni, ez valamilyen szinten teher, ám nem szabad, hogy a teljesítményünk rovására menjen.”

Csütörtökön Szenegál ellen nyitjuk a második kört, és Böde-Bíró nehezebb meccsre számít, mint volt a másik afrikai csapat, Kamerun elleni, így is kell hozzáállnunk. Érdekesség, hogy soron következő ellenfelünk szinte alig vezet lerohanást, inkább lassan viszi fel a labdát, majd kezdi meg az akcióit.

„Óva intenék mindenkit attól, hogy Szenegál esetében a Kamerun elleni Afrika-kupa-meccséből induljon ki, amelyet elveszített. A vébén teljesen más arcukat mutatják, a horvátokkal is döntetlent játszottak, a svédek dolgát is megnehezítették. Felállt fal ellen nagyon erősek, belső posztokon van három olyan játékosuk, akik bármikor bárhonnan tudnak tüzelni. Dinamikusak, talajról is sok lövést eresztenek meg, és a beállót is jól játsszák meg, szóval komolyan fel kell belőlük készülnünk. Végig koncentrálnunk kell, mert bármikor érkezhet egy lövés. Vannak rendszereik, de utána jönnek a kedvenc megoldások, amelyekre figyelnünk kell” – adott rövid jellemzést Szenegál játékáról Böde-Bíró.

Kedden sorversennyel kapcsolódott ki a válogatott, melynek végén egy puzzle-t kellett kiraknia a csapatoknak, a képen Böde-Bíró Blanka és Töpfner Alexandra (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Kedden sorversennyel kapcsolódott ki a válogatott, melynek végén egy puzzle-t kellett kiraknia a csapatoknak, a képen Böde-Bíró Blanka és Töpfner Alexandra (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A védelmünk oszlopát jelentő Bordás Réka nem volt könnyű helyzetben a vb előtt, klubjában, a Ferencvárosban kevés játéklehetőség jutott neki, így a novembert Vácon töltötte kölcsönben. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány így is számított a játékára, és főszerepet szánt neki a hátsó alakzatunkban.

A VÁLOGATOTTHOZ IS MEGÉRKEZETT A MIKULÁS

„Amikor megsérültem, kicsit megijedtem, mert a bokám sérülékeny, folyamatosan gyógytornázom vele. Azóta kapom a kezeléseket, jó kezekben vagyok, az előző meccsen már nem is kellett rá figyelnem. Most az első és legfontosabb, hogy nem szabad számolgatnunk, mindent megteszünk azért, hogy megnyerjük a hátralévő meccseinket” – mondta lapunknak Márton Gréta.

Az FTC balszélsője arról is beszélt, a feszített program mellett azért arra is jutott idő, hogy meglepjék egymást: „Mindenkihez megjött a Mikulás, ilyenkor mindenki örül egy kis apróságnak. Fontos, hogy amikor távol vagyunk az otthonunktól, akkor is meg tudjuk teremteni a családias légkört.”

„Ahhoz képest, ahonnan indultam, sokkal jobban fel tudtam venni a ritmust. Elég kemény időszakon vagyok túl, de nagyon örültem a váci lehetőségnek. Próbáltam erős maradni, tudtam, hogy fejben kell összeszedettnek lennem. Csak előre néztem, és arra koncentráltam, mik a céljaim, hova szeretnék eljutni. Ennek is köszönhető, hogy rövid idő alatt is fel tudtam magam hozni” – mondta lapunknak Bordás.

„Sokat jelentett, hogy a szövetségi kapitány így is számított rám, ezért be akartam bizonyítani, nem hiába szavazott nekem bizalmat. Pluszlöketet adott, hogy csak azért is megmutassam” – folytatta, majd beszélt a hétfői csoportrangadón a montenegróiak beállójával, Tatjana Brnoviccsal vívott harcáról is.

„Láttuk, hogy a játékvezetők mit engednek meg, és úgy voltunk vele, nehogy már csak ők osszanak ki pofonokat. Papp Nikivel nagyon jó párost alkottunk Montenegró ellen az első félidőben, ezt szeretném kitolni a soron következő fontos meccseken a teljes hatvan percre. Többségében eddig védekezésben kaptam szerepet, de megértettem az okát, nem volt vele problémám. Amikor bekerültem támadásban, először kicsit furcsa volt, de ezt is igyekeztem megoldani. Védekezni mindig sokkal jobban szerettem, közelebb állt hozzám. Emellett persze, ha úgy adódik, támadásban is szeretnék hasznos tagja lenni a csapatnak” – jelentette ki Bordás.

Mint ismert, a magyar csapat a Montenegró elleni vereségével két pontot vitt tovább magával a középdöntőbe, így a balkáni csapatot már nem lesz egyszerű visszaelőznie. A mieink a Szenegál elleni meccs után szombaton a svédek ellen folytatják, míg hétfőn a horvátokkal zárják a második kört. A hatosból az első két helyezett játszhat negyeddöntőt, a nyolc közé jutás egyben olimpiai selejtezőt érne.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
KÖZÉPDÖNTŐ

AZ I. CSOPORT (GÖTEBORG) PROGRAMJA
1. FORDULÓ – december 7., csütörtök

15.30: Montenegró–Horvátország
18.00: Szenegál–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
20.30: Svédország–Kamerun
2. FORDULÓ – december 9., szombat
15.30: Szenegál–Montenegró
18.00: Horvátország–Kamerun
20.30: MAGYARORSZÁG–Svédország (Tv: M4 Sport)
3. FORDULÓ – december 11., hétfő
15.30: Kamerun–Szenegál
18.00: MAGYARORSZÁG–Horvátország (Tv: M4 Sport)
20.30: Montenegró–Svédország

AZ I. CSOPORT INDULÓ ÁLLÁSA
1. Montenegró 2 2 49–29 +20 4
2. Svédország 2 2 48–35 +13 4
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 57–44 +13 2
4. Horvátország 2 1 1 39–44 –5 1
5. Szenegál 2 1 1 40–48 –8 1
6. Kamerun2231–64–330
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik