Kézilabda: három évre eltiltották az ismert játékvezetőt

Vágólapra másolva!
2023.12.14. 10:53
null
Matija Gubicát eltiltotta az EHF (Fotó: AFP)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) hivatalos honlapján számolt be róla, hogy három évre eltiltotta a horvát játékvezetőt, Matija Gubicát, akinek ügye a közlés szerint nincs összefüggésben a mérkőzések eredményeinek befolyásolásával kapcsolatos vádakkal.

Szeptemberben az EHF két évre eltiltotta minden kézilabdával kapcsolatos tevékenységtől a játékvezetők küldéséért korábban felelős versenybizottsági tagot, az északmacedón Dragan Nacsevszkit, akit a dán Tv 2 az általa készített dokumentumfilmben egy magát kínai üzletembernek kiadó ember próbált bundagyanúba keverni, Nacsevszki bár visszautasította az ajánlatot, az EHF indoklása szerint „hibás jelzéseket küldött az általa képviselt szerepkörben”, ezért májusban további intézkedésig felmentették feladatai alól. Az európai szervezet szeptemberben végül azzal indokolta Nacsevszki eltiltását, hogy nem jelentette az EHF-nek a szóban forgó interjút.

Egyébként a Sportradar elemzőcég 2018-as riportja szerint nyolc játékvezetői párost – közte Nacsevszki fiát – gyanúsítanak azzal, hogy 2016 szeptembere és 2017 novembere között 26 kézilabda-mérkőzést – közte Bajnokok Ligája- és válogatott meccseket – befolyásoltak.

Az EHF mostani közlése szerint a horvát Matija Gubicát bűnösnek találták az ellene indított perben, mert megsértette az EHF magatartási kódexét és az IHF etikai kódexét, ezért három évre eltiltották, de ebből két év felfüggesztett büntetés, valamint további 6000 eurós büntetést is kapott, de ennek kétharmadát ugyancsak felfüggesztették.

A horvát játékvezető – aki Boris Miloseviccsel dolgozott együtt – az elmúlt évek egyik legtöbbet foglalkoztatott bírója volt, hiszen 2011-ben női vb-döntőt, 2012-ben olimpiai elődöntőt, 2018-ban Eb-döntőt, 2019-ben férfi vb-döntőt vezetett, 2011-ben és 2013-ban a női Bajnokok Ligája, 2020-ban és 2022-ben pedig a férfi Bajnokok Ligája fináléján működött közre.

Gubicának hét napja áll rendelkezésre a fellebbezésre. Az EHF kiemelte, Gubica eltiltása nincs összefüggésben a mérkőzések eredményeinek befolyásolásával kapcsolatos vádakkal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik