Férfi kéziválogatott: „Látnom kell a fiatalokat is” – Chema Rodríguez a kapushelyzetről

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.12.16. 13:48
null
Chema Rodríguez (Fotó: Török Attila)
Első körben vasárnapig készül együtt a magyar férfi kézilabda-válogatott Telkiben, az ünnepek után pedig csatlakoznak a légiósok is. A szövetségi kapitányt, Chema Rodríguezt kérdeztük a nemzeti csapat előtt álló nehéz időszakról.

 

Két nagy feladata is lesz a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a jövő év elején, januárban Európa-bajnokság, márciusban pedig olimpiai kvalifikációs torna vár a csapatra. Az előbbin biztosan nem lesz ott a gárda első számú kapusa, Mikler Roland, éppen azért, hogy ne kockáztassanak és a második megméretésre készen álljon. Ugyanakkor már csak a közelségük miatt sem lehet éles különbséget tenni a két verseny között, sőt, összefüggnek egymással.

A keret lassan befejezi az összetartás első szakaszát, december 17-én mindenki hazamegy a családjához, majd 27-én gyűlnek össze újra a játékosok, ugyancsak Telkiben, és már együtt is maradnak a január 10-én kezdődő németországi Eb-ig.

„Mivel december végétől a légiósok is csatlakoznak hozzánk, az első hét arra szolgált, hogy javítsunk a fizikai állapotunkon. Szeretném, ha a játékosok tiszta fejjel jönnének vissza az ünnepekről – mondta a Nemzeti Sportnak Chema Rodríguez szövetségi kapitány. – Az összetartás második felében a taktika áll majd a középpontban, átbeszéljük részletesen, hogy jó döntéseket tudjunk hozni. Gyakoroljuk a kettő kettő elleni játékot, a távoli lövéseket, az emberhátrányos helyzeteket, amikor ketten támadunk és védekezünk három ellen, hárman négy ellen vagy négyen öt ellen, illetve ha mi vagyunk eggyel többen, kinek hova kell mennie, és mindezt minél többször.”

A spanyol tréner egyelőre nem gondol az olimpiai kvalifikációra, most csak az Európa-bajnokságra koncentrálnak stábjával, annak is az első meccsére. Szeretnének továbbjutni a nehéz csoportból, mert akkor lesz még négy mérkőzésük a középdöntőben, ami szerinte elképesztő lehetőség a legmagasabb szintű tapasztalatszerzésre, így ez is az olimpiai selejtezőtornára való felkészülést szolgálná.

A kontinenstornán a müncheni C-csoportban előbb Montenegróval (január 12.), majd Szerbiával (január 14.) és Izlanddal (január 16.) csapunk össze. Egyik sem könnyű ellenfél, a kapitány szerint az első meccs lesz a legnehezebb, mert egy vereség rögtön az elején azt jelentheti, hogy nem jutunk tovább a négyesből, legalábbis nagyon nehéz dolgunk lesz a folytatásban. Példaként a 2022-es hazai Eb-t hozta fel, amelyen láthattuk, egy első fordulóban elszenvedett vereség után milyen nehéz felállni.

„Montenegró ellen keményen kell kezdeni, mert szinte csak akkor lesz lehetőségünk elérni bármit is, ha megnyerjük az első meccset. Két nehezebb ellenfél jön utána, Izlandot szerintem mindenki el akarja kerülni, Szerbia pedig elképesztő szélsőkkel, átlövőkkel és szerintem a világ egyik legjobb irányítójával áll majd fel – tette hozzá a szövetségi kapitány. – Sosem tudhatod, melyik lesz a fontosabb meccs, lehet hogy az, amelyikre most még nem is gondolsz. A nők a héten megnyerték a Horvátország elleni vb-találkozót, amivel kiharcolták a kvalifikációs tornán szereplést, mi pedig januárban a vébén legyőztük Izlandot, és végül az a meccs volt a fontosabb, nem pedig a Portugália elleni, amire mindenki gondolt.”

A magyar válogatott január 5-én, 18.15-től játszik felkészülési mérkőzést Csehországgal a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban.


A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: 
Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Nagy Martin (Szeged), Palasics Kristóf* (La Rioja – Spanyolország).
Jobbszélsők: Rodríguez Pedro (Tatabánya), Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC).
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ónodi-Jánoskúti Máté (FTC), Máthé Dominik* (PSG – Franciaország), Ilic Zoran* (Hamburg – Németország).
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Juhász Ádám (Tatabánya), Hanusz Egon* (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő* (Orlen Wisla Plock – Lengyelország).
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián* (Melsungen – Németország).
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged).
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya), Molnár Robin (NEKA)
*december 27-én csatlakoznak a kerethez

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
2024. január 5., 18.15, Tatabánya: Magyarország–Csehország

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (2024. január 10–28., Németország)
CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Düsseldorf – nyitó forduló, Berlin):
Franciaország, Németország, Észak-Macedónia, Svájc
B-csoport (Mannheim): Spanyolország, Ausztria, Horvátország, Románia
C-csoport (München): Izland,Magyarország, Szerbia, Montenegró
D-csoport (Berlin): Norvégia, Szlovénia, Lengyelország, Feröer-szigetek
E-csoport (Mannheim): Svédország, Hollandia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia
F-csoport (München): Dánia, Portugália, Csehország, Görögország

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 12., péntek, 20.30:
Magyarország–Montenegró
Január 14., vasárnap, 20.30: Magyarország–Szerbia
Január 16., kedd, 20.30: Magyarország–Izland

A csoportok első két-két helyezettje jut tovább a kontinensviadal középdöntőjébe.
A középdöntők helyszínei: Köln (A–B–C-ág), Hamburg (D–E–F-ág)
Elődöntők, helyosztók, döntő: Köln

Olimpiai selejtező: 2024. március 14–17.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik