Női kézilabda: a vb előtt jöhet a páros főpróba Hollandia ellen

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2023.11.25. 10:35
null
A válogatott kapitánya, Golovin Vlagyimir szeretné, ha lányai önbizalmat merítenének a következő két meccsből (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar női válogatott szombaton és vasárnap is Hollandiával csap össze, majd a következő hét elején továbbutazik a dán–norvég–svéd közös rendezésű világbajnokságra. Golovin Vlagyimir csapatánál továbbra is a védelem rendbetételén és a technikai hibák számának csökkentésén van a hangsúly.

A felkészülési finisbe érkezett a magyar női kézilabda-válogatott, amely hétfő óta Telkiben edzőtáborozott, mielőtt pénteken útra kelt Hollandiába, ahol szombaton és vasárnap is összecsap a házigazdával. Az utazás egyébként nem sikerült zökkenőmentesre, a csapat járatát törölték, amely így többórás késéssel, és csak frankfurti átszállással, késő este érkezett meg a hotelbe, emiatt a tervezett edzés is elmaradt.

Az együttes a főpróbát követően a jövő hét elején utazik tovább Helsingborgba, ahol a B-csoport mérkőzéseit rendezik a november 29-én rajtoló dán–norvég–svéd közös rendezésű világbajnokságon. A magyar csapat egyébként története során negyvenötször csapott össze a hollandokkal – negyvenszer nyert, ötször veszített –, legutóbb, 2020-ban

28–24-re kikapott az Európa-bajnokság csoportkörében a dániai Koldingban. Érdekesség, hogy arra a tornára svédországi páros mérkőzéssel gyakoroltak a mieink.

Ami a felkészülés jelenlegi fázisát illeti, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány előzetesen arról beszélt, hogy a héten továbbra is a védelem rendbetételén, valamint a technikai hibák számának csökkentésén volt a hangsúly, de azt is elmondta, bár győzni szeretnének, nem feltétlenül ez jelenti a sikeres főpróbát.

„Eddig elsősorban saját magunkkal foglalkoztunk, mert amit megbeszélünk, azt végre kell tudni hajtani a pályán. Ez Németország ellen elég felemásan sikerült  – kezdte a Nemzeti Sport kérdésére Golovin. –   Ha precízek vagyunk, mindegy, ki az ellenfél, a technikai hibák és az eladott labdák számát azonban mindenféleképpen csökkenteni kell, mert ha ezekből sok van, nehéz bármilyen meccset megnyerni.”

A magyar csapat mostani riválisát egyébként nehéz összehasonlítani azokkal, amelyek a világbajnokságon jönnek szembe, a kapitány szerint ugyanis azok az együttesek teljesen más stílust képviselnek. Mindazonáltal szeretné, ha a játékosok magabiztosságát növelnék ezek a meccsek.

„A hollandok nagyon gyorsak mind a labdaátadások sebességében, mind a védekezést követően az ellenfél térfelére érkezésben, így biztos, hogy jó visszarendeződésre lesz szükségünk.”  

Hozzátette: a vb-ellenfelek közül a paraguayiak stílusa szokatlan, mert míg a hollandok hatos fallal védekeznek, addig a dél-amerikaiak az öt–egyes és az egy–ötös rendszert váltogatják.

Golovin Vlagyimir ezt követően arról is beszélt, szerinte gyengébb vagy erősebb csapattal célszerűbb-e hangolni egy világversenyre.

„ Nehéz megmondani, mert ezeket a mérkőzéseket nem a tornák előtt kötjük le,   de nem lenne szerencsés olyan válogatottal készüln i , a   mellyel aztán egy csoportba kerül ünk.  Azt azért látni kell, hogy a holland válogatott előrébb tart, a bból azonban lehet erőt meríteni, ha a megbeszélteket végrehajtjuk ellene és a végjátékig versenyben vagyunk, amit már a németek ellen is szerettem volna.”

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT 18 FŐS SZŰKÍTETT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC), Bukovszky Anna (Vác), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri ETO), Töpfner Alexandra (Debreceni VSC)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikoletta (Gloria Buzau – Románia)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Budaörs), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debreceni VSC)
Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debreceni VSC), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

Tartalékok: Grosch Vivien (Debreceni VSC), Kovács Anett (Ferencváros), Farkas Johanna (MTK), Kajdon Blanka (Molde – Norvégia), Pál Tamara (Gloria Buzau – Románia), Faragó Luca (Mosonmagyaróvár), Helembai Fanny (Vác), Háfra Noémi (Buducsnoszt Podgorica – Montenegró), Kácsor Gréta (Debreceni VSC), Kukely Anna (Ferencváros), Hársfalvi Júlia (Ferencváros), Korsós Dorina (Rapid Bucuresti – Románia), Petrus Mirtill (Debreceni VSC)
Nem bevethetőek a bő keret tagjai közül: Faluvégi Dorottya (Bietigheim – Németország), Szikora Melinda (Bietigheim – Németország), Janurik Kinga (Ferencváros)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
November 25. 19.00, Rotterdam: Hollandia–Magyarország (Tv: M4Sport+)
November 26. 15.00, Almelo: Hollandia–Magyarország (Tv: M4Sport+)

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (Dánia, Norvégia, Svédország, november 29.–december 17.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport, Göteborg:
Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B-csoport, Helsingborg:Montenegró, Paraguay, Kamerun,MAGYARORSZÁG
C-csoport, Stavanger:Norvégia, Ausztria, Grönland,Dél-Korea
D-csoport, Stavanger:
Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E-csoport, Herning:Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F-csoport, Herning:Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G-csoport, Frederikshavn:Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H-csoport, Frederikshavn:Hollandia, Kongó, Argentína. Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A B-CSOPORTBAN
November 30., 20.30:Magyarország–Paraguay
December 2., 20.30:Magyarország–Kamerun
December 4., 20.30:Magyarország–Montenegró

A TOVÁBBI PROGRAM
KÖZÉPDÖNTŐ

I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.
II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.
III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.
IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning):
december 12., 13.
Elődöntők, helyosztók (Herning):december 15.
Döntő, helyosztók (Herning):december 17.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik