Női kézi-vb: Lehet, még jól is jött a kis pihenő – Klujber Katrin

Nedelykov Tamás (Helsingborg)Nedelykov Tamás (Helsingborg)
Vágólapra másolva!
2023.11.29. 21:16
null
Klujber Katrin (balra) energiával telve várja a rajtot (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar női kézilabda-válogatott játékosai szerdán már Helsingborgban készültek a csütörtöki, Paraguay elleni világbajnoki nyitányra (20.30, élőben az NSO-n). A mieink egyetértettek abban, hogy a dél-amerikaiak kellemetlen stílust képviselnek, így nem szabad őket félvállról venni.

Aki már járt EHF és IHF által rendezett kézilabdás világversenyen is, az pontosan tudja, a nemzetközi szövetség mennyivel lazábban veszi a szervezést az európaihoz képest, sok esetben az újságírók is nehezen jutnak hozzá a szükséges információkhoz.

A MIEINKKEL EGYÜTT A HAVAZÁS IS MEGÉRKEZETT

„A tengerparton van a szállodánk, szép a kilátás, és a hóesés látványának is mindenki megörült – árulta el Pásztor Noémi, a Mosonmagyaróvár beállója. – Szeretnénk jól indítani a tornát, a fő cél persze az olimpiai selejtező kiharcolása. Amennyiben ezt minél jobb helyezéssel tudnánk elérni, az csak a hab lenne a tortán. Mi, óváriak jó formában érkeztünk a válogatottba, ezt szeretnénk átmenteni a vébére is. A klubomhoz hasonlóan az aktuális jobbátlövőtől is függ, hol számít rám védekezésben a kapitány. Igazán élőben fog kiderülni, mire képesek a paraguayiak. A felvételeken azt láttuk, nem olyan képzettek, így nem lehet kiszámítani a játékukat.”

Míg az első csoportellenfeleink csak nehezen érkeztek meg Helsingborgba, a B-csoport mérkőzéseinek helyszínére (Paraguay késett, így lemondta a szerdára tervezett edzését, Kamerun pedig elsőre csak 12 játékossal futott be, a többiek Párizsban ragadtak...), addig a magyar válogatott már kedden elfoglalta a szállását. Szerdán pedig folytatta a felkészülését az első csoportmeccsre, a hivatalos fotózás mellett edzés és videózás is szerepelt a programban.

Paraguay ellen remélhetőleg már a hollandok elleni két felkészülési mérkőzést kihagyó Klujber Katrin is ott lehet a pályán. „Készen állok a kezdésre, lehet, még jól is jött a kis pihenő az erőltetett őszi program után, amely során elég sokat játszottam – jelentette ki a Nemzeti Sportnak az FTC jobbátlövője, aki kitért a térde körül látható tapaszra is: – Már évek óta küzdök ezzel a veleszületett problémával, ugyanis ugrótérdem van. Amikor sűrűbben követik egymást a mérkőzések, oda kell figyelnem a terhelésre. Két teljesen más mérkőzést láttam kívülről a hollandok ellen, vasárnap sokkal lendületesebben és okosabban játszott a csapat. Fontos volt, hogy magabiztosan, jó hangulatban érkezhessünk meg a vébére.”

Hozzátette, a Fradival is szép győzelmekkel zárta az őszi szezont, klubtársaival együtt szeretné átmenteni a formáját a válogatottba is. A vb-n könnyebbséget jelent, hogy Golovin Vlagyimir három jobbátlövő közül is válogathat, így Klujbernek sem kell annyit a pályán lennie.

„Az első két ellenfelünket sem vehetjük félvállról: Paraguayt már megnéztük videón, kellemetlen stílust képvisel. Ugyan általában súlyosabb vereségekbe szaladt bele, nem nézzük le, felkészülünk belőle” – tekintett előre a csütörtöki nyitó meccsünkre.

A magyar csapat még sosem játszott idei első világbajnoki ellenfelével. Korábban mindig más csoportba került a két együttes, a dél-amerikaiak pedig még sosem jutottak túl az első csoportkörön. Paraguaynak ez lesz az ötödik vb-szereplése, és most először fordul elő, hogy ott van két egymást követő tornán.

Klujber poszttársa, Papp Nikolett az egyedüli légiósunk a mostani keretben, és elmondása szerint nagyon jól érzi magát a Buzauban.

„Értékes tapasztalatokkal gazdagodtam már az elmúlt hónapokban is. Erős a román bajnokság, ráadásul nem a már ismert csapatok ellen játszom, így nincs meg az a monotonitás, amelyet itthon éreztem. Olyan, mintha mindig nemzetközi kupameccset játszanánk, folyamatosan új játékosokból kell felkészülnöm” – adott betekintést az őszi szezonjába Papp, aki a korábbi években többször is a szűk válogatott keret határán mozgott.

„Az utóbbi évek stabil védekezése biztosított nekem helyet a mostani keretben is – folytatta. – Minden évben úgy indulunk neki az aktuális világversenynek, hogy majd most megmutatjuk. Ezúttal a sorsolásunkra sem lehet panasz, és a tét is nagy, úgyhogy meg kell csinálnunk, és olyan helyezést kell elérnünk, amely olimpiai selejtezőt ér. Paraguayt is a lehető legnagyobb különbséggel kell legyőznünk, mert még a gólkülönbségnek is lehet jelentősége. Első ellenfelünk sok gyors, elsősorban cselező játékossal rendelkezik, akik próbálnak dúródni, ez mindig kellemetlen a másik félnek. Nincs nagyon rendszer a játékukban, az egyéni megoldásokra mindig nehezebb készülni.”

Ezzel együtt nem is lehet kérdés, hogy kötelező a győzelem csütörtökön a mieinknek, mint ahogy szombaton Kamerun ellen is, aztán hétfőn jön a Montenegró elleni csoportrangadó. A négyesből az első három folytathatja a göteborgi középdöntőben, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutója következik. Innen az első kettő játszik negyeddöntőt, amely a papírforma szerint már olimpiai selejtezőt érne.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE
Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bukovszky Anna (Praktiker-Vác), Szemerey Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC)
Jobbszélsők:
Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Buzau – Románia)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debrecen)
Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (Dánia, Norvégia, Svédország, november 29.–december 17.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport, Göteborg:
Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B-csoport, Helsingborg:Montenegró, Paraguay, Kamerun,MAGYARORSZÁG
C-csoport, Stavanger:Norvégia, Ausztria, Grönland,Dél-Korea
D-csoport, Stavanger:
Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E-csoport, Herning:Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F-csoport, Herning:Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G-csoport, Frederikshavn:Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H-csoport, Frederikshavn:Hollandia, Kongó, Argentína. Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A B-CSOPORTBAN
November 30., 20.30:Magyarország–Paraguay (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!
December 2., 20.30:Magyarország–Kamerun (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
December 4., 20.30:Magyarország–Montenegró (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A TOVÁBBI PROGRAM
KÖZÉPDÖNTŐ

I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.
II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.
III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.
IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning):december 12., 13.
Elődöntők, helyosztók (Herning):december 15.
Döntő, helyosztók (Herning):december 17.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik